Ποιοι αφήνουν «ξερή» την ΕΛΙΑ
Πολιτική

Ποιοι αφήνουν «ξερή» την ΕΛΙΑ

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Γιώργος Παπανδρέου, πολλοί βουλευτές και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, αφήνουν… ξερή την Ελιά και… θυμούνται το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, της Μελίνας, του Γεννηματά, του Σάκη Πεπονή

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου προσβλέπει είτε σε διεκδίκηση του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, αν το αποτέλεσμα είναι οδυνηρό για τη Χαριλάου Τρικούπη είτε σε ίδρυση νέου κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν προτίθεται έως τις ευρωεκλογές να αμφισβητήσει την κυβέρνηση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δείχνει ωστόσο αποφασισμένος να παρεμβαίνει σε κρίσιμα θέματα, όπως ο διορισμός του Γιάννη Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ, τον οποίο καταδίκασε, ενώ δεν αποκλείεται να αμφισβητήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις τράπεζες αν κρίνει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ευνοϊκό για το δημόσιο.

Το άρθρο του Μ. Χρυσοχοΐδη στα «ΝΕΑ»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο άρθρο του στα Νέα με τίτλο «Γιατί ΠΑΣΟΚ; Γιατί το κόμμα του Ανδρέα και της Μελίνας είναι απαραίτητο για τη νέα Ελλάδα»:

«Δεν αρέσουμε πια πρόεδρε. Η Μελίνα που το είπε το 1989 έφυγε νωρίς. Και δεν είδε την αλήθεια των λόγων της να δέχεται μια τραγική επιβεβαίωση εικοσιπέντε χρόνια μετά.

»Η Ελλάδα του μνημονίου άλλαξε ριζικά τις ζωές και τις ελπίδες των Ελλήνων. Κατέρρευσε ένα μοντέλο ανάπτυξης, με έντονα στοιχεία παρασιτικού καπιταλισμού, με κυριαρχία επάλληλων ολιγαρχιών στα μίντια, τις επιχειρήσεις, την πολιτική. Σήμερα, υπό το σοκ της κρίσης, καταριόμαστε θολωμένα την μεταπολίτευση. Όσο δεν τα ξεκαθαρίζουμε θα την κουβαλάμε σαν βάρος.

»Γιατί στην ουσία το κομματικό σύστημα που γεννήθηκε το 2012 δεν ήταν νέο. Ένας νέος ανιστόρητος δικομματισμός κυριαρχεί κεντρικά, ο οποίος επαναλαμβάνεται τραγικά και στα πλαίσια της παραπαίουσας κεντροαριστεράς. Σημάδι αδιάψευστο η αποτυχία, η μίζερη επανάληψη Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στις κεντρικές αυτοδιοικητικές επιλογές. Η ανυπαρξία σύνδεσης των κομμάτων με την κοινωνία πολιτών.

»Αυτό το σύστημα εκβιάζει διλημματικά την ψήφο των πολιτών. Δεν συντονίζεται με τις ψυχές τους.

»Η Ελλάδα οδηγείται ολοταχώς σε μια δημοκρατία των άκρων. Είναι ο σίγουρος τρόπος για να μην αλλάξει τίποτε.

»Ζούμε στην παγκοσμιοποίηση και στην Ευρώπη με ευρώ. Παγκοσμιοποίηση και Ευρώπη σημαίνει τόλμη, εξερεύνηση, δίκτυα, συμμετοχή, διαπραγμάτευση. Σημαίνει συμπόρευση, εθνική περηφάνια, ευθύνη και διεκδίκηση. Η τυφλή αντιπαράθεση ενός δικομματισμού δεν είναι συμβατή με τα παραπάνω.

»Το κομματικό σύστημα είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες της χώρας. Ανήκει στο χτες, γερασμένο πριν καν γεννηθεί.

»Στα πλαίσια αυτού του συστήματος το ΠΑΣΟΚ αυτό-καταδικάζεται. Δεν έχει καταφέρει να υπερβεί τις στρεβλώσεις του παρελθόντος του. Αμετανόητα αρχηγικό, αυτάρεσκα διδακτικό, στην πράξη άτολμο, ηττημένο πριν καν αρχίσει ο πόλεμος.

»Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση.

»Ας υποθέσουμε όμως πως παρακμάζει πλήρως και συρρικνώνεται ακόμη πιο πολύ. Διαβάστε το πρόγραμμα, τις καθημερινές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. Τραβάνε τις δυο άκρες ενός σκοινιού… Σε αυτή τη γερασμένη διελκυστίνδα του παρελθόντος υπάρχουν μόνον αδιέξοδα. Και αν το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική αριστερά, δεν συγκροτηθεί αυτόνομα, υπολογίσιμα, τότε τα μικρά κόμματα, δορυφορικοί σύμβουλοι των δικομματικών πόλων, θα είναι ανίκανα και ασήμαντα.

»Η Ελλάδα όμως χρειάζεται ανασυγκρότηση, δηλαδή αλλαγές και σύνθεση. Να μην βάλουμε στην άκρη τους μισούς. Κυρίως να μην αφήσουμε πίσω τους αδύνατους, όσους έχουν λιγότερες ευκαιρίες στη ζωή. Να αποφύγουμε τον διχασμό. Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί, δυσφημισμένο, απονευρωμένο και κομματικά υποβαθμισμένο να έχει ένα ιστορικό φορτίο και δυναμικό.

»Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν είχε μόνον κάποιους που δεν τίμησαν την αποστολή τους. Είχε και Αντρέα και Μελίνα και Γεννηματά και Πεπονή για να αναφερθώ μόνο σε αυτούς που “έφυγαν”. Κυρίως έθρεψε ελπίδες και όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που τάχθηκαν στον αγώνα για δικαιώματα και δημοκρατία. Σήμερα οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο ότι περνάνε δύσκολα. Άνεργοι, με δάνεια, χωρίς τα όπλα της ζωής που κέρδισαν. Κυρίως βρίσκονται με μειωμένες δυνατότητες να υπερασπίσουν τις οικογένειες, να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Μαζί με τον τρόπο ζωής χάνουνε και την πίστη σε αξίες. Κι αυτοί και οι νεώτεροι.

»Εδώ είναι που η Ελλάδα φτωχαίνει πιο πολύ. Αυτός είναι ο κίνδυνος για την δημοκρατία και τους αδύναμους. Αν χαθούν η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη, αν κάνουμε το ΑΕΠ μόνο μας ευαγγέλιο. Αν εξασθενήσουν οι λόγοι που μας κάνουν να ζούμε μαζί.

»Εδώ είναι, απέναντι στον αποκλεισμό από την εργασία και τη μόρφωση, απέναντι σε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία των απομάχων, άνεργων, δυσφημισμένων δημοσίων υπαλλήλων, μικρομεσαίων που φυτοζωούν, επαγγελματιών και επιστημόνων που χάνουν την κοινωνική τους θέση, εδώ είναι που το ΠΑΣΟΚ, η προοδευτική αριστερά έχουν χρέος να μην το βάλουν κάτω, έχουν θέση και λόγο ύπαρξης. Με αυτούς και γι αυτούς τους πολίτες των λιγότερων ευκαιριών.

»Τη μάχη της ανασυγκρότησης, αυτή τη Μάγκνα Χάρτα της νέας Ελλάδας θα την χαράξει και το ΠΑΣΟΚ, θα την δώσουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ οι δυνάμεις της σύνθεσης και του ριζοσπαστικού μέτρου.

»Αυτές οι κοινωνικές δυνάμεις υπάρχουν, δίνουν τη μάχη με νέους όρους και σε νέες συνθήκες σε οργανώσεις εργαζομένων, σε επιστημονικούς συλλόγους, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και τα καταφέρνουν.

»Αυτοί φτιάχνουν τη νέα ελπίδα για μια δημοκρατική παράταξη που να μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή με κοινωνικό πρόσημο.

»Το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεραστεί οφείλει πρώτα να υπάρξει. Να ορθώσει ανάστημα, να εκφέρει λόγο. Αυτό είναι το χρέος του. Ο ρόλος του είναι να εγγυηθεί, να προστατέψει τις αλλαγές. Χωρίς ΠΑΣΟΚ θα χτιστεί με βεβαιότητα η δημοκρατία των άκρων.

»Η Ελλάδα όμως θα ανασυγκροτηθεί ελπιδοφόρα, κοινωνικά ισόρροπα, σύγχρονα και επίκαιρα, μόνο με μια προοδευτική αριστερά, μια μαζική δημοκρατική παράταξη όπου το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωτοστατήσει.

»Την Ελλάδα πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά μας όρθια, στα πόδια της. Στη θέση που αξίζουν οι πολίτες της. Ώστε να μπορέσουν και οι νέοι ψάχνοντας στα δικά τους οράματα να εγγράψουν τη δική τους πορεία, τα δικά τους τα σωστά και λάθη».

Προς ρήξη Βενιζέλος-Παπανδρέου – Ποιοι δεν πήγαν στο… λιομάζωμα

Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου που αποφάσισε να μη συμμετέχει στο… λιομάζωμα, απόντα ήταν και έντεκα γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Από τους έντεκα βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που ήταν απόντες, τόσο στις 8 όσο και στις 9 Μαρτίου, οι οκτώ δικαιολογήθηκαν, όταν συνεργάτες του προέδρου Ε. Βενιζέλου επικοινώνησαν μαζί τους.

Αδικαιολογήτως απών ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Απόντες επίσης οι «παπανδρεϊκοί» Φίλιππος Σαχινίδης και Θάνος Μωραΐτης, Γιώργος Πεταλωτής, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Τριαντάφυλλος, αλλά και η Φώφη Γεννηματά.

Απόντες και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , όπως Θόδωρος Πάγκαλος, Δημήτρης Ρέππας και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ η Ντίνα Λάζαρη, έγραψε στο facebook:

«Με ρωτάνε αν θα πάω στη “Συνδιάσκεψη”. Ασφαλώς ΟΧΙ! Πέρασε ο καιρός που μπορούσαμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Οι τακτικισμοί, τα αδειάσματα, οι ευκαιριακές συμφωνίες στρατηγών χωρίς στρατούς, το μπαλαμούτι, τα στημένα photo opportunities, η προσχηματική ενότητα, οι μαϊμουδιές, οι παράγκες και τα παραπήγματα οδηγούν στην εξαΰλωση. Δε με εκφράζουν και με βρίσκουν κάθετα αντίθετη. Θλίβομαι…».

Λαύρος ο Θ. Πάγκαλος

Θεόδωρος Πάγκαλος Ελιά«Δεν ξέρω για ποιον λόγο δεν πήγε ο κ. Γ. Παπανδρέου, μπορώ να σας πω γιατί δεν πήγα εγώ: Δεν με κάλεσαν και θεωρώ ότι με απέκλεισαν για κάποιο λόγο, τον οποίο δεν γνωρίζω», δήλωσε ο ίδιος σε πρωινή εκπομπή του Mega, με αφορμή την απουσία του από τη συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ.

«Θέλω να επισημάνω πόσο ηλίθιοι είναι αυτοί που αποφάσισαν να μη με καλέσουν, γιατί δεν είναι δυνατόν να με ξέχασαν. Γιατί αν με καλούσαν και δεν πήγαινα, θα έπρεπε να δικαιολογηθώ γιατί δεν πήγα, ενώ τώρα πρέπει να δικαιολογηθούν αυτοί που δεν με κάλεσαν»,πρόσθεσε.

«Θεωρώ ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με απέκλεισε, κατόπιν αυτού είμαι εκτός Ελιάς», συμπλήρωσε.

«Το ΠΑΣΟΚ που αποκλείει δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να συνενώσει. Είναι ένας πολύ μικρός πυρήνας ανθρώπων γύρω από έναν αρχηγό, ο οποίος κάνει ότι νομίζει με βάση την αρχηγική του ιδιότητα. Πιστεύω ότι ο λαός δεν θα επιδοκιμάσει αυτού του είδους την πολιτική», κατέληξε.

Οι πρώτες βολές στη ρήξη Βενιζέλου – Παπανδρέου

Ως κίνηση υπονόμευσης της κυβερνητικής σταθερότητας ερμηνεύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να απέχει από τη συνδιάσκεψη της «Ελιάς». Με αυτά που κάνεις, κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση, φέρεται να του είπε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Η απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν κεντρικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνδιάσκεψης. Σε επιστολή του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο εξηγούσε γιατί διαφωνεί με την «Ελιά» και επιλέγει να απέχει της συνδιάσκεψης. Μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι χρησιμοποιεί μηχανισμούς, ομάδες και παρέες που είναι έξω από την κοινωνία των πολιτών για να διατηρήσει θέσεις και αξιώματα.

Συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν προχωρά και ανησυχεί ότι το ΠΑΣΟΚ βαδίζει σε έναν καταστροφικό δρόμο.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα κάνει κινήσεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ και με τον τρόπο αυτό απαντούσαν στο βασικό ερώτημα που υπήρχε στα πηγαδάκια που δημιουργούνταν στο ΣΕΦ – αν δηλαδή ο κ. Γ. Παπανδρέου χωρίζει δρόμους με τον κ. Ε. Βενιζέλο και ετοιμάζει κάποια άλλη πρωτοβουλία.

Η απάντηση Βενιζέλου

Απάντηση στον κ. Γ. Παπανδρέου έδωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στην έναρξη της ομιλίας του χωρίς όμως να τον κατονομάσει. «Λυπάμαι για απουσία όσων έπρεπε να είναι σήμερα εδώ και δεν είναι. Εδώ δεν βρίσκονται πρόσωπα, βρίσκεται η ιστορική και αξιακή πορεία της παράταξης. Ο καθένας φέρει και μια ιστορική και προσωπική ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και στα προτάγματα του τόπου» παρατήρησε.

Επιπλέον με διαρροή του σε δημοσιογράφους ο κ. Ε. Βενιζέλος τονίζει ότι η στάση αυτή του κ. Γ. Παπανδρέου -ανοίγοντας δηλ. ένα εσωκομματικό μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ- είναι επιζήμια όχι μόνο για το εγχείρημα της «Ελιάς» αλλά και για την ίδια τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Με αυτά που κάνεις κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον πρωην πρωθυπουργό, επισημαίνοντάς του ότι κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet