Αφήνουμε κάτι… στις Κρεμάστρες Δημόσιου Χώρου
Πολιτισμός

Αφήνουμε κάτι… στις Κρεμάστρες Δημόσιου Χώρου

Η Έκθεση «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 17 έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

ΠρόσκλησηΑπό τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 τα έργα της Έκθεσης θα τοποθετηθούν σε σημεία του Δήμου.

Πρόκειται για ένα project Κοινωνικής Τέχνης της εικαστικού και ιστορικού Τέχνης δρ. Ελένης Πολυχρονάτου το οποίο έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων, υλοποιημένο με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα.

Η είσοδος στην Έκθεση είναι ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας:

  • Δευτέρα έως Παρασκευή: από τις 10:00 έως τις 15:00.
  • Σάββατο: από τις 10:00 έως τις 13:00.

Σημεία όπου θα τοποθετηθούν τα έργα:

  • Εκκλησία Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου.
  • Πλατεία Χίου.
  • Αθλητικό Κέντρο «Μάρκος Παπαδάκης».
  • Πλατεία Κένεντυ.
  • Δημαρχείο.
  • Πεζόδρομος Χαϊμαντά.
  • Πλατεία Κιοσέ.
  • Πλατεία Δούρου.
  • Παρκάκι Τούφα.
  • ΚΕΠ – Παλαιό δημαρχείο.
  • ΚΕΠ Μετρό.
  • Συνοικισμός (Οδός Καρελά, «Ρίζες»).

Το πρότζεκτ «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου», ουτοπικού κυρίως χαρακτήρα, υπηρετεί μια προφανή κοινωνική διάσταση. Σχεδιάζει έργα «ουτοπικά», όχι με την έννοια του μη πραγματοποιήσιμου, αλλά ως τμήματα ενός ουτοπικού κόσμου, καλύτερου. Ένα γλυπτό το οποίο ξεκινάει από το έδαφος, για να μιλήσει στην καρδιά του ανθρώπου.

Τι είναι: Στο project «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» παρουσιάζεται ένα μοντέλο/αντικείμενο κοινής χρήσης κατασκευασμένο από ξύλο, μέταλλο ή ανακυκλώσιμα υλικά, φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι κάτοικοι των πόλεων να μπορούν να το χρησιμοποιούν. Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ζωντανό γλυπτό» το οποίο οφείλει να προσφέρει μια λειτουργία στην κοινότητα, μεταμορφώνοντας το δημόσιο χώρο από μια εικόνα βαρβαρότητας σε μια εικόνα τρυφερότητας.

Η μορφή: Τρεις ευθείες δεμένες στη μέση φτιάχνουν την Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου. Το έργο έχει αυτή τη μορφή ώστε να υπάρχει απλότητα στη κατασκευή. Επιπροσθέτως, τα μέρη του αντικειμένου μπορούν να συναρμολογηθούν με ποικίλους τρόπους. Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν τα 180 εκ. σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο 90 εκ.

Η διαδραστικότητα: Δυο έννοιες που αποδίδουν την ιδιότητα που παρουσιάζει το project είναι η ρευστότητα και η συλλογικότητα. Οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» ή « το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας» δεν χρησιμοποιεί τον Δημόσιο Χώρο απλώς ως «εκθεσιακό» χώρο. Είναι μια μορφή τέχνης που διαμορφώνεται μέσα από τη συμμετοχή των διάφορων χρηστών και, κατά συνέπεια, δεν τελειώνει ποτέ. Κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο έργο /βασικό μοντέλο, αλλάζοντας πολλές φορές την όψη και τη λειτουργία του.

Γιατί από τους καλλιτέχνες: Οι σχέσεις ζωής, τέχνης και ανθρώπου ισοδυναμούν με τη λειτουργία της ανθρώπινης ύπαρξης και κατά καμία έννοια δεν εξυπηρετούν διακοσμητικές, ψυχαγωγικές, οικονομικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες. Αντιθέτως, συμβάλλουν στον κοινωνικό μετασχηματισμό και στην απελευθέρωση του ανθρώπου.

Στη συγκεκριμένη ιδέα συμμετέχουν με 12 νέες διαφορετικές εκδοχές του ίδιου μοντέλου οι καλλιτέχνες: Όμηρος Κοσμίδης, Μιχαέλα ΛογιώτατουΒούλη Δριτσάκου, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Ζωή Αρβανίτη, Κώστας Κόντης, Αφροδίτη Σαρταμπάκου, Αντρέα Τσεπερλής, Ellena Pili, Στέφανος Σουβατζόγλου, Τόμυ Ιβάνωφ, Ελένη Πολυχρονάτου.

Η Ελένη Πολυχρονάτου είναι εικαστικός και ιστορικός Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, διδάκτωρ σε Τέχνη και Περιβάλλον. Έχει εκθέσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και είναι συγγραφέας του βιβλίου «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό χώρο από τη Δεκαετία του ΄60 έως τον 21ο Αιώνα».

Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου: Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6820464.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet