H Κίνα… κοιτάζει προς την αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Επιστήμη & Τεχνολογία

H Κίνα… κοιτάζει προς την αθέατη πλευρά του φεγγαριού

Δύο χρόνια μετά την πρώτη προσσελήνωση κινεζικού σκάφους στη Σελήνη, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει το 2018 την πρώτη προσεδάφιση στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού.

Αρκετές προηγούμενες αποστολές έχουν πετάξει πάνω από την πλευρά της Σελήνης που παραμένει πάντα αθέατη από τη Γη, καμία όμως δεν είχε επιχειρήσει προσσελήνωση.

Η νέα αποστολή θα πραγματοποιηθεί με το ρομποτικό Chang΄e-4, το οποίο έχει παρόμοιο σχεδιασμό με το Chang΄e-3 που προσσεληνώθηκε στην ορατή πλευρά του φεγγαριού το 2013.

Η διαφορά είναι ότι το νέο σκάφος θα μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο επιστημονικό φορτίο, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Reuters.

Η διαστημική εξερεύνηση αποτελεί τα τελευταία χρόνια σημαντική προτεραιότητα του Πεκίνου, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να θέλει να αναδείξει τη χώρα του σε μεγάλη διαστημική δύναμη.

Η Κίνα επιμένει ότι το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα δεν έχει στρατιωτικό σκέλος, η Δύση όμως δεν πείθεται: το 2007, η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία έναν βαλλιστικό πύραυλο σχεδιασμένο να καταστρέφει δορυφόρους. Στόχος της δοκιμής ήταν ένας ανενεργός κινεζικός δορυφόρος που διαλύθηκε σε χιλιάδες κομμάτια, επιδεινώνοντας έτσι το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά.

Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει εξάλλου αρκετές επανδρωμένες αποστολές σε τροχιά και έχει σχέδια για την κατασκευή δικού της διαστημικού σταθμού.

Τον Μάρτιο, επισημαίνει το Reuters, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πάψει να βασίζεται αποκλειστικά στην κρατική διαστημική βιομηχανία και θα ανοίξει το πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης για τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το Xinhua, to 2015 η Κίνα έστειλε σε ξένες κυβερνήσεις «επιστολή ενδιαφέροντος συνεργασίας» για την αποστολή Chang΄e-4.

Μέχρι στιγμής όμως δεν είναι γνωστό αν υπήρξε ανταπόκριση.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet