Άμεση ανάγκη να βρεθεί νέος δρόμος για να… πατήσει η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση
Ενυπόγραφα

Άμεση ανάγκη να βρεθεί νέος δρόμος για να… πατήσει η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των αιρετών με αφορμή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με την ονομασία «Κλεισθένης Ι». Πλέον οι δύο πλευρές δεν μπορούν να βρεθούν ούτε στα… ραντεβού τους, όπως απέδειξε η τελευταία «εμπλοκή» απέξω από το υπουργείο Εσωτερικών, με την αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να βρίσκει «την πόρτα του κλειστή και τα κλειδιά παρμένα».

Είναι παραπάνω από εμφανές ότι εδώ που έφθασαν τα πράγματα η παρέμβαση του πρωθυπουργού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, όπως επίσης και η ανανέωση του χρόνου της διαβούλευσης. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος αυτή τη στιγμή που μπορεί να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» και να συμβάλλει στο να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν. Κάτι που είναι άκρως απαραίτητο, αφού όσο μεγαλώνει των χάσμα μεταξύ αιρετών και υπουργού, τόσο πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι να την πληρώσουν «αθώα θύματα», δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες.

_______________________
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τον τρόπο που επιχειρήθηκαν οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση (π.χ. «Καποδίστριας», «Καλλικράτης») έδειξαν ότι κάτι στη… μεθοδολογία δεν πήγε καλά.
_______________________

Εξάλλου και πολιτικά να το δει κάποιος, το τελευταίο που θέλει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να βρει απέναντί της την πλειονότητα των Δήμων που, είτε το συνειδητοποιεί είτε όχι, έχουν λειτουργήσει καταλυτικά ώστε η μεγάλη κρίση που μαστίζει τα κοινωνικά στρώματα να μένει περιορισμένη στα διοικητικά τους όρια και να μην… κατηφορίσει προς την πλατεία Συντάγματος ή το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι κρίσιμο για την ουσιαστική -και όχι την «ονομαστική»- έξοδο της χώρας από το πολύχρονο αδιέξοδο που βιώνει, κεντρική εξουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνειδητοποιήσουν ότι είναι σύμμαχοι και πρέπει να βρουν τρόπους να συνεργασθούν, ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες να «αναρρώσουν», όσο το δυνατόν συντομότερα, από τα πλήγματα που έχουν δεχθεί.

Σε τελευταία ανάλυση, η μέχρι σήμερα εμπειρία από τον τρόπο που επιχειρήθηκαν οι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση (π.χ. «Καποδίστριας», «Καλλικράτης») έδειξαν ότι κάτι στη… μεθοδολογία δεν πήγε καλά. Και όπως έλεγε και ο Αϊνστάιν, «είναι τρέλα να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ελπίζοντας ότι θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα».

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε έναν νέο, πιο συναινετικό δρόμο;

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet