Ενυπόγραφα

Άρχισαν να… τσιμπούν τα δημοτικά τέλη στα Βόρεια της Αττικής

Αν και με βαριά καρδιά, είναι αλήθεια, η διοίκηση του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου εισηγήθηκε και τελικώς ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο αύξηση των δημοτικών τελών και του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) για το 2022. Παρά την αύξηση, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στον Δήμο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλους Δήμους του Βόρειου Τομέα Αθηνών και όχι μόνο.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, από την αρχή της θητείας της η διοίκηση έχει προχωρήσει σε συνεχόμενες μειώσεις των τελών, καθώς η λογική της είναι αυτά να κινούνται στο όριο της ανταποδοτικότητας, χωρίς να δημιουργούν πλεόνασμα εσόδων. Ωστόσο τώρα, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο τομέας καθαριότητας, κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει μια μικρή επιβάρυνση για τους κατοίκους της πόλης.

Πάντως, στην επιλογή αυτή η διοίκηση ήταν μόνη, αφού η αντιπολίτευση αρνήθηκε να συνηγορήσει, υποστηρίζοντας ότι σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία και εν μέσω πανδημίας, δεν μπορεί να ψηφίσει μια νέα επιβάρυνση για τα νοικοκυριά. Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, χαρακτήρισε «παράλογη» την επιλογή της διοίκησης.

Εδώ που λέμε, όμως, και η παράταξη του δημάρχου (Αντίσταση με τους Πολίτες) εάν βρισκόταν στην αντιπολίτευση είναι βέβαιο ότι δεν θα ψήφιζε μία αύξηση των δημοτικών τελών. Κάτι που εμμέσως φάνηκε να αποδέχεται και ο δήμαρχος, με βάση τον ήπιο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κριτική των παρατάξεων που καταψήφισαν την εισήγησή του…

***

Αυξήσεις τελών είχαμε και στον Δήμο Κηφισιάς, με τον τέως δήμαρχο Νίκο Χιωτάκη να… ξιφουλκεί κατά της διοίκησης του Γιώργου Θωμάκου, κάνοντας λόγο για «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη κίνηση».

Ο τελευταίος επανήλθε στα καθήκοντά του, μετά την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε εξαιτίας του κορωνοϊού και για την οποία χρειάστηκε να νοσηλευτεί κάποιες ημέρες. Μάλιστα, έλαβε μέρος και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη (10/11), όπου μεταξύ άλλων είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα των σχολικών καθαριστριών στον Δήμο, το οποίο έχει προκαλέσει κύματα διαμαρτυριών από πλευράς γονέων.

 Ο δήμαρχος εξήγησε τους λόγους για τη «μικρή» όπως τη χαρακτηρίζει υστέρηση στον αριθμό του συγκεκριμένου προσωπικού, αλλά διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλα όσα χρειάζονται προκειμένου αυτό το γεγονός να μην επηρεάζει τα επίπεδα υγιεινής στα σχολεία της περιοχής. Επίσης, πρόσθεσε ότι η εν λόγω αριθμητική υστέρηση θα καλυφθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, οπότε ο Δήμος περιμένει ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του.

Τώρα πόσο οι διαβεβαιώσεις του δημάρχου έπεισαν τους συλλόγους γονέων θα το μάθουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα…

***

Αυξήσεις δημοτικών τελών πιθανότατα θα έχουμε και στην Αγία Παρασκευή, στην οποία συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη 18/11 το Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει το συγκεκριμένο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς θα προτείνει την αύξηση των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων, επικαλούμενος τη μεγάλη επιβάρυνση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων, αλλά και το γεγονός ότι ο Δήμος έχει από τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Αττική.

Βέβαια, θα πρέπει να ξεπεράσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης -η οποία έχει και την πλειοψηφία των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο- που αναμένεται να προβάλλει ως αντεπιχείρημα το υψηλό πλεόνασμα που εμφανίζει ο Δήμος στο ταμείο των ανταποδοτικών τελών…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet