Γ. Πατούλης – Μετά τη… στραβή στη βάρδια τι;
Ενυπόγραφα

Γ. Πατούλης – Μετά τη… στραβή στη βάρδια τι;

«Δεν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το πρωί, κι όχι αφού ξέσπασε ο χιονιάς. Δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα να κηρύξουμε αργία στο κράτος τη Δευτέρα προληπτικά, κι όχι αυτό να γίνει εκ των υστέρων, και για τις επόμενες δύο ημέρες. Ούτε εμείς αποφασίσαμε να κλείσει το κράτος την ώρα που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση. Δεν εκτρέψαμε εμείς τις νταλίκες στο ύψος της Μεταμόρφωσης από τη Νέα Οδό, στους κύριους οδικούς άξονες της Αττικής, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό χάος και το κλείσιμο των δρόμων τελικά. Η Περιφέρεια Αττικής ήταν αυτή που έπρεπε να μην επιτρέπει την κίνηση στους χιονισμένους δρόμους χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες; Ή μήπως φταίνε οι Δήμοι που δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέτρα και το προσωπικό για να μπορέσουν γρήγορα να καθαρίσουν τους δρόμους τους από το χιόνι; Ή να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών; Ως πότε η Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού θα αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών του κράτους; Ως πότε θα είμαστε ο βολικός φταίχτης και ο μουτζούρης της κάθε ακραίας κατάστασης;».

Τάδε έφη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μετά το πάθημα της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Περιφέρεια Αττικής: Δεχθήκαμε άδικες και αδικαιολόγητες επιθέσεις για τη διαχείριση της κακοκαιρίας

***

 «Ορισμένοι, στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν εξιλαστήρια θύματα, ενόχους, και να δημιουργήσουν ευθύνες εκεί όπου δεν υπάρχουν, επιχειρούν να προκαλέσουν σύγχυση, τουλάχιστον δύο διαφορετικών εννοιών. Αυτή της περιβόητης “εκκένωσης” με εκείνη της “οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών”. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που τους βολεύει πολιτικά, ότι δήθεν δηλαδή η Περιφέρεια ευθύνεται για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών. Εξηγώ λοιπόν με μια φράση: η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση απαιτεί, σε κάθε περίπτωση, εισήγηση της Πυροσβεστικής. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής την 23η Ιουλίου.

Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να στοχοποιείται σήμερα η Περιφέρεια Αττικής με έωλα, και, ας μου επιτρέψετε, πλήρως κατασκευασμένα επιχειρήματα, από τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν σβήνουν τις φωτιές».

Τάδε έφη η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Ρ. Δούρου: Υποκρισία και πρόκληση να μας κατηγορούν για απουσία από το μέτωπο της φωτιάς

***

Αν βρίσκετε κοινά σημεία μεταξύ των δύο δηλώσεων, δεν κάνετε λάθος. Είναι αποτέλεσμα του χρόνιου φαινομένου της… θόλωσης των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης, αλλά και μεταξύ Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, η οποία προμηθεύει με εύκολα ελαφρυντικά όλες τις πλευρές προκειμένου να αποποιούνται τις ευθύνες τους και να βγαίνουν όλοι καθαροί…

Έτσι, οι μόνοι φταίχτες καταλήγουν να είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Στην πρώτη περίπτωση πήγαν και έχτισαν μέσα στο δάσος χωρίς να αφήσουν δρόμους διαφυγής. Στη δεύτερη βγήκαν με τα οχήματά τους στους δρόμους και εμπόδισαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να κάνουν τη δουλειά τους!

Τα ήθελαν και τα παθαίνουν, λοιπόν…

***

Ας μείνουμε όμως στην πρόσφατη κακοκαιρία. Στον Γ. Πατούλη -όπως στο παρελθόν στη Ρ. Δούρου- «έκατσε η στραβή στη βάρδια», ενώ στην κυβέρνηση βρίσκεται το κόμμα που τον στήριξε για την ανάδειξή του ως Περιφερειάρχη Αττικής. Οπότε η αντιμετάθεση ευθυνών δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.

Αυτό ωστόσο δεν απέτρεψε τη σκληρή κριτική…

Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το απόγευμα της Τρίτης 25/1, δεύτερη μέρα της «Ελπίδας», ανεβαίνει από την Ομάδα Αλήθειας (σ.σ. ειδησεογραφικός οργανισμός με στενότατη σχέση με τη Ν.Δ.) ένα βίντεο που κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό προς τον περιφερειάρχη μπορεί να θεωρηθεί…

Είναι αλήθεια ότι από την πρώτη στιγμή που φάνηκε ότι η «Ελπίδα» ξεφεύγει από τον έλεγχο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (εάν υποθέσουμε ότι υπήρξε έλεγχος σε κάποια φάση…), τα κυβερνητικά δάκτυλα άρχισαν να δείχνουν προς την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής. Αμέσως ή εμμέσως, και με μεγαλύτερη ένταση όσο περνούσαν τα 24ωρα, ο Γ. Πατούλης γινόταν ο εύκολος στόχος κάθε είδους κριτικής.

Άδικα;

***

Αναμφίβολα ο Περιφερειάρχης Αττικής ουδέποτε έκρυψε την… αδυναμία του προς τις κάμερες και τα μικρόφωνα. Έτσι, όλες τις προηγούμενες της κακοκαιρίας ημέρες, είχε δημιουργήσει την αίσθηση -για να μη γράψουμε τη βεβαιότητα- ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας ήταν πανέτοιμος να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε μέγεθος χιονόπτωσης (σ.σ. η κεντρική φωτό απεστάλη στα ΜΜΕ τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου, πρώτη μέρα της κακοκαιρίας, μετά τις 2 το μεσημέρι). Το αποτέλεσμα τον εξέθεσε.

Επίσης, αναμφίβολα έγιναν λάθη στην ίδια τη διαχείριση της κακοκαιρίας, τα οποία και ο ίδιος έσπευσε να αναγνωρίσει.

Από την άλλη, όμως, όσο βολικός στόχος και αν έγινε για κάποιους, δεν μπορεί -και δεν θα ήταν δίκαιο- να άρει όλες τις αμαρτίες. Δεν είναι ο Γ. Πατούλης ο υπεύθυνος χάραξης της στρατηγικής για την Πολιτική Προστασία στην Αττική. Οφείλει να συνεισφέρει σε αυτήν, αλλά δεν είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Επίσης, στην προκειμένη περίπτωση, πιστώνεται την ορθότατη -όπως αποδείχθηκε- απόφαση να κλείσει τα σχολεία από την πρώτη μέρα της εκδήλωσης της κακοκαιρίας.

Για να είμαστε ρεαλιστές, κανείς περιφερειάρχης δεν θα μπορούσε να μετατρέψει από τη μία μέρα στην άλλη την Αυτοδιοίκηση, από επικουρικό μηχανισμό της κεντρικής διοίκησης στην αντιμετώπιση κρίσεων, σε βασικό μοχλό αντιμετώπισής τους. Πολύ περισσότερο όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι χωρίς χρήματα και χωρίς προσωπικό η άσκηση ουσιαστικών δράσεων Πολιτικής Προστασίας από πλευράς Αυτοδιοίκησης θα μένει πάντα στη σφαίρα των… καλών προθέσεων.

***

Το θέμα από εδώ και πέρα είναι πόσο θα στοιχίσει στο πολιτικό κεφάλαιο του Γ. Πατούλη η όλη ιστορία. Είναι αλήθεια ότι ήδη ενεπλάκη στην πολιτική αντιπαράθεση για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας, ανοίγοντας ακόμη ένα μέτωπο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις καταγγελίες που έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα, μια δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη στη Βουλή έγινε αφορμή για ανοιχτή αντιπαράθεση του αντιπεριφερειάρχη τόσο με τον συγκεκριμένο βουλευτή, όσο και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου.

Σφοδρή επίθεση Γ. Πατούλη σε Π. Σκουρλέτη για τα χιόνια στο Χαλάνδρι

«Αδειάζει» τον περιφερειάρχη Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου – «Αισχρά ψέματα» τα περί βοήθειας με τα χιόνια

Περιφέρεια Αττικής: Ήμασταν διαρκώς στο Χαλάνδρι – Η δημοτική αρχή να μην γίνεται «ουρά» κανενός κόμματος

Σ. Ρούσσος: Ο περιφερειάρχης και το επιτελείο του εκτέθηκαν χρησιμοποιώντας ψεύτικες φωτογραφίες

Ίσως με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να εκτονώσει την ισχυρή πίεση που δέχεται πλέον από τον δικό του πολιτικό χώρο. Την οποία, σημειωτέον, δέχεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού και που έχει ενταθεί με σεναριολογία για τους πιθανούς διαδόχους του στην υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής το 2023…

Θα του βγει του Γ. Πατούλη ο αντιπερισπασμός; Ουδείς γνωρίζει. Όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες πιθανές «στραβές» στη βάρδια του, οι οποίες -όπως διαφαίνεται και από την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης- μόνο απίθανες δεν είναι. Εξάλλου, έχει μπροστά του ακόμη ενάμιση χειμώνα και δύο καλοκαίρια…

Το σίγουρο είναι ότι ο περιφερειάρχης Αττικής δεν είναι διατεθειμένος να πάρει πάνω του ευθύνες που θεωρεί ότι δεν του αναλογούν. Μάλιστα, οι προηγούμενες θητείες του σε ΚΕΔΕ και Δήμο Αμαρουσίου έχουν δείξει ότι δεν φείδεται των επιθέσεων σε κυβερνήσεις (ακόμη και φιλικές του) όταν αισθάνεται ότι απειλείται ο ζωτικός χώρος των αρμοδιοτήτων του.

Όμως, ο Γ. Πατούλης, με την πείρα που διαθέτει (και στην επικοινωνία), γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι ένας αυτοδιοικητικός είναι πιο ευάλωτος από την εκάστοτε κυβέρνηση στην κριτική, αφού έρχεται σε καθημερινή άμεση επαφή με τους πολίτες. Και οι τελευταίοι έχουν κουραστεί να ακούνε, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, για σύγχυση αρμοδιοτήτων και να παρακολουθούν το παιχνίδι της αντιμετάθεσης ευθυνών. Και ενίοτε επιλέγουν να τιμωρήσουν όποιον θεωρούν πιο άμεσα υπεύθυνο. Οπότε, θα πρέπει να έχει πειστικές απαντήσεις να δώσει…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet