Οι απέχοντες «πολεμούν το σύστημα» κουβαλώντας νερό στον μύλο του
Ενυπόγραφα

Οι απέχοντες «πολεμούν το σύστημα» κουβαλώντας νερό στον μύλο του

Με αρκετές εκπλήξεις στον Βόρειο Τομέα Αθηνών έκλεισε η βραδιά της δεύτερης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τρεις δήμαρχοι έχασαν τον μεγάλο τελικό από τους αντιπάλους τους (η Δέσποινα Θωμαΐδου στη Νέα Ιωνία, η Δήμητρα Κεχαγιά στην Πεντέλη και ο Δημήτρης Γαλάνης στη Φιλοθέη – Ψυχικό).  

***

Μεγάλες νίκες πέτυχαν ο Γιάννης Μυλωνάκης στην Αγία Παρασκευή, ο Μάριος Ψυχάλης στη Λυκόβρυση – Πεύκη, ο Παναγιώτης Μανούρης στη Νέα Ιωνία, ο Χαράλαμπος Μπονάτσος στη Φιλοθέη – Ψυχικό και η Νατάσσα Κοσμοπούλου στην Πεντέλη.

Από τους νυν δημάρχους επανεκλέγονται οι Νίκος Μπάμπαλος στο Ηράκλειο Αττικής, Ηλίας Αποστολόπουλος στον Παπάγο – Χολαργό και Σίμος Ρούσσος στο Χαλάνδρι.

***

Τα εκλογικά αποτελέσματα, και κυρίως οι ανατροπές που σημειώθηκαν, δείχνουν ότι οι κομματικές καθοδηγήσεις και οι στηρίξεις που δεν εδράζονται στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος τις περισσότερες φορές λειτουργούν ανάποδα. Επίσης, δήμαρχοι που νόμιζαν ότι η κεκτημένη θα τους εξασφαλίσει την επανεκλογή διαψεύστηκαν.

***

Ωστόσο,  από ποιους διαψεύστηκαν; Ίσως η μεγαλύτερη αποδοκιμασία, η οποία βέβαια δεν αφορά μόνο τους δημάρχους, καταγράφηκε στα πολύ υψηλά αποχής που σημειώθηκαν σε αυτόν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με τη συμμετοχή να φθάνει με το ζόρι κοντά στο 40%, άραγε πόση νομιμοποίηση και αποδοχή έχουν οι νέες δημοτικές αρχές;

Κι εδώ η ευθύνη των πολιτών που επέλεξαν σήμερα να μην προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα δεν ξεγελιέται με δικαιολογίες του τύπου «όλοι ίδιοι είναι», «δεν πιστεύω κανέναν» και άλλα φθηνά επιχειρήματα. Γιατί αύριο που θα πλημμυρίσουν και πάλι οι πόλεις, που θα αποκλειστούν πολίτες από τα χιόνια, που θα λείπουν τα απαραίτητα από τα σχολεία, όλοι θα σπεύδουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού να ζητούν ευθύνες. Ευθύνες από ποιους;

***

Ας συνειδητοποιήσουν, πριν να είναι αργά, ότι αυτή η υψηλή αποχή συμφέρει απολύτως το σύστημα που υποτίθεται θέλουν να καταδικάσουν οι απέχοντες. Εξυπηρετεί αφάνταστα όσους θα ήθελαν οι εκλογές να καταντήσουν όπως οι αρχαιρεσίες σε διάφορα συνδικαλιστικά όργανα, όπου ψηφίζουν συνήθως οι κομματικοί στρατοί.

Ας πάψουν λοιπόν να κουβαλούν νερό στον μύλο τους, ας σταματήσουν να επαναστατούν από τα πληκτρολόγιά τους και ας αποκτήσουν ενεργότερη σχέση με τα κοινά. Σε τελευταία ανάλυση, τα προβλήματα της καθημερινότητας, μικρά και μεγάλα, είναι απολύτως υπαρκτά και δεν επιλύονται στους εικονικούς κόσμους του διαδικτύου…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet