«Βολές» κατά του Μ. Χρυσοχοΐδη για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών από ΟΤΑ
ΟΤΑ

«Βολές» κατά του Μ. Χρυσοχοΐδη για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών από ΟΤΑ

«Η διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων για χρήση ναρκωτικών ουσιών και από τους ΟΤΑ αντιμετωπίζει ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, προστατεύοντας τόσο τους χρήστες από μολυσματικές ασθένειες όσο και τη δημόσια υγεία. Δεν έχει να κάνει με χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δεν αφορά χρήση με τη συμμετοχή του κράτους, για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών». Αυτό τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας στις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν τόσο το ΚΚΕ, όσο και η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, ξεκαθαρίζοντας ότι θα την καταψηφίσουν.

Το σχετικό άρθρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας -η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα, Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2020, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής- με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, με τη συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά θεσπίζονται επιτηρούμενοι χώροι από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες κάτω από ασφαλέστερες και υγιεινότερες συνθήκες.

«Είναι σαφές ότι η διάταξη υπάρχει, ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δύο μήνες πριν τις εκλογές και αυτό που γίνεται είναι ότι προστίθενται και οι ΟΤΑ στο να μπορούν να λειτουργούν χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ήδη εδώ και πολλά χρόνια το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε πολλές χώρες με πιο νεοφιλελεύθερα συστήματα, όπως Ελβετία, Καναδάς, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία με εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Αυτό που γίνεται είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη των χρηστών που πρέπει και εντάσσονται στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Τόνισε ακόμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει πιλοτική λειτουργία σταθμού εποπτευόμενης χρήσης, του «Οδυσσέα» και στον έναν χρόνο οι επισκέψεις ξεπέρασαν τις 1.300. Από αυτούς οι 300 είναι χρήστες ενέσιμων ουσιών, ενώ το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό διαχειρίστηκε 103 περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

«Έχω πολλές απόψεις για τη φιλοσοφία της χρήσης ναρκωτικών ουσιών σε εποπτευόμενους χώρους που τείνει να ισχυροποιηθεί. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχω προσωπικά πολλές ανησυχίες και εγώ», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Νωρίτερα, η βουλευτής της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της με τη ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, χαρακτηρίζοντας την ιδεολογικά επικίνδυνη και ξεκαθαρίζοντας ότι θα την καταψηφίσει. Όπως είπε, δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα σε χώρες όπου ήδη εφαρμόζεται το σύστημα αυτό.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντηχάκης ζήτησε την άμεση απόσυρση της επικίνδυνης, όπως την χαρακτήρισε, διάταξης.

«Πρόκειται για χώρους εποπτευόμενου θανάτου. Η διάταξη διεμβολίζει τη φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων, ενώ προβλέπεται ακόμα και συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών από ιδιώτες. Ζητάμε εδώ και τώρα την απόσυρση της επικίνδυνης αυτής διάταξης. Πρόκειται για χώρους εποπτευόμενων θανάτων. Δεν διαμορφώνουν κίνητρο για αποθεραπεία, αλλά ενισχύσει την τοξικοεξάρτηση», τόνισε ο κ. Συντηχάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet