5 διεκδικήσεις για να ανασάνει πολεοδομικά το Μαρούσι
Ποιότητα Ζωής

5 διεκδικήσεις για να ανασάνει πολεοδομικά το Μαρούσι

Η επιμονή του κατοίκου Ψαλιδίου Άρη Κωστούλη για την ανάδειξη των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολεοδομικές ενότητες Ψαλιδίου και Αγίου Θωμά και η ανατροπή του Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου στην περιοχή, έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τρίτης 24 Μαΐου 2016. Κι αυτό, καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες 14  υπογραφές από συμβούλους της μειοψηφίας.

Ωστόσο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την όλη συζήτηση μονοπώλησαν οι πολιτικές τοποθετήσεις επί της ασκούμενης πολεοδομικής πολιτικής, οι αναδρομές στα «πολεοδομικά εγκλήματα» του παρελθόντος και τελικώς λίγες ήταν οι ουσιαστικές προτάσεις για το πώς μπορεί σήμερα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, το Σώμα ενέκρινε ομόφωνα (είχαν αποχωρήσει η Λαϊκή Συσπείρωση και η παράταξη Για Ένα Νέο Μαρούσι) τις προτάσεις του δημάρχου Γιώργου Πατούλη για «τα πρώτα βήματα» που πρέπει να γίνουν για την ανακούφιση της περιοχής και με τη δέσμευση του προέδρου, Νώντα Γαρδέλη, ότι το θέμα θα έρθει εκ νέου σε μία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού έχουν προηγηθεί διαβούλευση με τους συλλόγους και φορείς και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από πλευράς των παρατάξεων.

Μάλιστα, αφού το θέμα… άνοιξε, οι προτάσεις αφορούσαν γενικώς τις σοβαρότατες πολεοδομικές εκκρεμότητες και συγκεκριμένα:

  • Τη διεκδίκηση όλων των ΧΕΥ (Χώροι Εγκατάστασης Υποστήριξης) που βρίσκονται στα όρια του Δήμου, ώστε να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής και πρασίνου.
  • Διεκδίκηση από την Περιφέρεια Αττικής χρηματόδοτησης για την εκπόνηση μελέτης για την κάλυψη της Αττικής Οδού σε σημεία που διέρχεται από την πόλη και πάνω από τα σημεία που θα καλυφθούν ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
  • Επέκταση και υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κύμης.
  • Παραχώρηση από το υπουργείο Παιδείας μέρους του ακινήτου που στεγάζεται για τη διάνοιξη της οδού Αρτέμιδος, για την κυκλοφοριακή ανακούφιση της περιοχής.
  • Άνοιγμα του κοινόχρηστου χώρου της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η ανακοίνωση του Δήμου για τις πολεοδομικές διεκδικήσεις

Τι προηγήθηκε της ομόφωνης ψήφισης

Για να φθάσουμε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προηγήθηκαν αρκετές συζητήσεις για το εάν το θέμα έπρεπε να αναβληθεί για προσεχή συνεδρίαση, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι παρατάξεις και να υπάρξει χρόνος για διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς. Ωστόσο, υπήρξε κάθετη αντίθεση από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, με τον επικεφαλής Λευτέρη Μαγιάκη, να επικαλείται «ανεπίσημες» πληροφορίες, και να δηλώνει ανήσυχος ότι οι «εξελίξεις μπορεί να προλάβουν τον Δήμο», για να προσθέσει ότι η όποια διαβούλευση με τους πολίτες θα πρέπει να γίνει επί συγκεκριμένης πρότασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από πλευράς διοίκησης, υποστηρίχθηκε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση κωλυσιεργίας, αλλά θεώρησε ως λάθος τη μεμονωμένη αντιμετώπιση πολεοδομικών προβλημάτων.

Τελικώς, η συζήτηση ξεκίνησε και, παρά της διαφορετικές προσεγγίσεις, οδήγησε σε ομόφωνη απόφαση.

Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, ο κ. Λ. Μαγιάκης έκανε τη γενική πολιτική τοποθέτηση (Η τοποθέτηση του κ. Λευτέρη Μαγιάκη), ενώ εν συνεχεία ο σύμβουλος της παράταξης Πέτρος Κούκουζας ανέγνωσε συνοπτικά τις προτάσεις που είχε προετοιμάσει η σύμβουλος Κατερίνα Ψάλτη, η οποία απουσίαζε εκτάκτως από τη συνεδρίαση.

Ο κ. Λ. Μαγιάκης, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για έλλεψη συνολικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις περιοχές του Ψαλιδίου και του Αγ. Θωμά, ζητώντας την εκπόνηση συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, το οποίο να χρηματοδοτηθεί μέσω των ανταποδοτικών τελών. Ο επικεφαλής της μείζονος δεν έχασε την ευκαιρία να χρεώσει στη διοίκηση «σύμπλευση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα», θεωρώντας ότι δεν πιέζει για την επιβολή στο «The Mall Athens» των προστίμων που του επιβλήθηκαν μετά την οριστική κήρυξή του ως αυθαιρέτου.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Θανάσης Φωτόπουλος αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την «κεντρική ιδέα» του κειμένου το οποίο υπέγραψαν οι προαναφερόμενοι 14 δημοτικοί σύμβουλοι και έφεραν ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι η παράταξή του δεν διαχωρίζει το Μαρούσι σε γειτονιές, αφού τα προβλήματα έχουν κοινή ρίζα, που δεν είναι άλλη από τον τρόπο με τον οποίο κυβερνήσεις και δημοτικές Αρχές έχουν επιλέξει να «αναπτύξουν» την πόλη. Όπως είπε, «τα στέγαστρα δεν λύνουν τα προβλήματα», ούτε η συμμόρφωση  «με τους αστικούς νόμους» μπορούν να ανατρέψουν τις δυσμενείς πολεοδομικές συνθήκες για τους κατοίκους. Κάλεσε δε το Σώμα και τους κατοίκους σε δυναμικές δράσεις διεκδίκησης (π.χ. σταμάτημα οποιασδήποτε εργασίας στον ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, πίεση να καταργηθεί το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων κ.λπ.).

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής των Εκτός των Τειχών, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες για τα σημερινά πολεοδομικά προβλήματα της πόλης. Ταυτόχρονα, ο κ. Τάσος Σπυρόπουλος δήλωσε κάθετα αντίθετος σε κάθε λογική ανταποδοτικότητας σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον.

Τέλος, από πλευράς διοίκησης, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ξεκαθάρισε ότι για τη δημοτική Αρχή «όλο το Μαρούσι είναι ίδιο» και επιτέθηκε κατά της κεντρικής διοίκησης «γιατί όλοι χρωστούν στο Μαρούσι». Ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Πολιτείας τα προηγούμενα χρόνια «που αλλοίωσαν τον προαστιακό χαρακτήρα της πόλης», δηλώνοντας ταυτόχρονα αποφασισμένος να διεκδικήσει «ό,τι ανήκει στην πόλη».

«Δεν θα παίξουμε στα ζάρια ούτε ένα στρέμμα από τις εκτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαρούσι» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές εκφράσεις του δημάρχου.

Παρέμβαση στη συζήτηση έγινε και εκ μέρους των κ.κ. Άρη Κωστούλη και Γιώργου Μαρκόπουλου (μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Ψαλιδίου).

Ο κ. Α. Κωστούλης εξέφρασε την άποψη ότι η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης για την πόλη θα έπρεπε να είχε γίνει από το 1996, «οπότε ανατέθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, δηλαδή στο Μαρούσι…», ενώ θεώρησε ότι «δεν είναι καιρός να απλώσουμε τον τραχανά», ζητώντας να δοθεί πρωτίστως βάρος στις περιοχές Ψαλιδίου και Αγ. Θωμά, οι οποίες πλήττονται βαρύτατα από τις υπερτοπικές λειτουργίες στην περιοχή.

Ο κ. Γ. Μαρκόπουλος, αν και δήλωσε ευχαριστημένος που «για πρώτη φορά, ακούω πλέον συγκεκριμένα πράγματα», διατύπωσε την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες του Δήμου έχουν καθυστερήσει «και θα έπρεπε να έχουν γίνει πριν από 8-10 χρόνια».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet