Δήμος Χαλανδρίου: Εμβληματικά έργα όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο δεν… σηκώνουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες
Κοινωνία

Δήμος Χαλανδρίου: Εμβληματικά έργα όπως το Αδριάνειο Υδραγωγείο δεν… σηκώνουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Στις κατηγορίες της παράταξης Χαλάνδρι σε Δράση περί «φωτογραφικού διαγωνισμού» στη δημοπράτηση του έργου του Αδριάνειου Υδραγωγείου και περί «“κόλαφου” για τη διοίκηση, με τη βούλα της Δικαιοσύνης», απαντά ο συντονιστής του έργου CulturalHidrant και αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ανακύκλωσης, Κώστας Γερολυμάτος.

Επικαλούμενος όλα όσα επιβάλλει η ευρωπαϊκή πρακτική για την εκτέλεση τέτοιων έργων, που χρηματοδοτούνται μάλιστα απευθείας από την Ε.Ε., και με αναλυτική περιγραφή του χαρακτήρα και των προδιαγραφών του συγκεκριμένου έργου, ο κ. Γερολυμάτος «καταδεικνύει γιατί ένα εμβληματικό έργο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ανακοινώσεων μικροπολιτικής σκοπιμότητας, οι οποίες μάλιστα βασίζονται σε ανακρίβειες προς δημιουργία εντυπώσεων», όπως αναφέρεται σχετικώς στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής. Προσκαλεί μάλιστα την κ. Αγαπητού να συμμετάσχει στις δραστηριότητες του έργου, πράγμα που, εκτός των άλλων, «θα τη βοηθούσε και στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων στο μέλλον».

Ο κ. Γερολυμάτος δηλώνει μεταξύ άλλων:

«Το πρόγραμμα UIA – CulturalHidrantαποτελεί μία απόπειρα ανάδειξης του μεγαλύτερου μνημείου του αρχαίου κόσμου που υπάρχει στην πόλη του Χαλανδρίου, όχι δημιουργώντας ένα μουσείο ή ένα “μαυσωλείο” της ιστορικής γνώσης, αλλά μία σχέση μαζί του και με την καθημερινότητα της πόλης και των ανθρώπων της, διαμέσου του μοναδικού φυσικού αγαθού που αυτό διαθέτει, του νερού του.

Η ιδέα αυτή αξιολογήθηκε ως καινοτόμα και προκρίθηκε μεταξύ πολλών άλλων ως επιλέξιμη σε ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά προγράμματα, σε επίπεδο Ευρώπης, το πρόγραμμα UIA– UrbanInnovativeActions, που χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από την Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, μόνο 11 προτάσεις, στην 5η πρόσκληση του προγράμματος, τα κατάφεραν μεταξύ περισσότερων από 100 που κατατέθηκαν. Μια από αυτές ήταν του Δήμου Χαλανδρίου.

Ως εκ τούτου, η υλοποίησή του σε κάθε βήμα υπόκειται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που το αξιολογεί και εγκρίνει την εκταμίευση της χρηματοδότησής του.

Στο πλαίσιο αυτο, η απαίτηση συγκεκριμένων πιστοποιήσεων των υποψήφιων αναδόχων ήταν επιβεβλημένη για τους παρακάτω λόγους:

  1. Το ζήτημα της διερεύνησης της απαίτησης πιστοποιήσεων των υποψηφίων αναδόχων σε ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ή κοινωνικής ευαισθητοποίησης, αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο steering committee του CulturalHidrant, το όργανο που διοικεί το πρόγραμμα σύμφωνα με τον κανονισμό του UIA.
  2. Η δυνατότητα απαίτησης πιστοποιήσεων ρητά προβλέπεται στις διαγωνιστικές διαδικασίες των δημοσίων συμβάσεων. Όπως δε διαπιστώσαμε, μετά από έρευνα, ανάλογες πιστοποιήσεις έχουν ζητηθεί από τις αναθέτουσες αρχές σε διακηρύξεις τόσο προμηθειών όσο και δημοσίων έργων και στη χώρα μας. Με την απαίτηση της συγκεκριμένης πιστοποίησης δημοπρατήθηκαν έργα και προμήθειες και έτσι υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται ακόμα μέχρι σήμερα.
  3. Οινέες Οδηγίες της Ε.Ε. για τις δημόσιες συμβάσεις περιλαμβάνουν μια οριζόντια “κοινωνική ρήτρα”, που επιτάσσει την ενσωμάτωση κοινωνικών χαρακτηριστικών/κριτηρίων κατά την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων και ιδίως, τον σεβασμό των υφιστάμενων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εργασιακών υποχρεώσεων, που απορρέουν από το ενωσιακό ή το εθνικό δίκαιο, από συλλογικές συμβάσεις ή το διεθνές δίκαιο (απασχόληση εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καταπολέμηση των διακρίσεων, προαγωγή της ισότητας ανδρών και γυναικών, εταιρική κοινωνική ευθύνη των οικονομικών φορέων κ.λπ.).
  4. Η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου αποτέλεσε από τη φάση του σχεδιασμού και της αξιολόγησης της πρότασης σημείο ενδιαφέροντος για την ίδια την γραμματεία του UIA. Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι τόσο η “αγορά” των δημοσίων έργων όσο και η ίδια η νομική ελληνική πραγματικότητα που την ρυθμίζει εμφανίζει ιδιαιτερότητες ως προς την κοινή Ευρωπαϊκή Εμπειρία και δημιουργεί πολύ μεγάλη απόσταση από τον μέσο αποδεκτό όρο που οι περισσότερες χώρες μέλη διαχειρίζονται δημόσια έργα».

Διαβάστε την αναλυτική ανακοίνωση

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet