Από ρωσικό πύραυλο Bulk κατερρίφθη το Boeing της Malaysia Airlines
Κόσμος

Από ρωσικό πύραυλο Bulk κατερρίφθη το Boeing της Malaysia Airlines

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV) επιβεβαιώνει ότι ρωσικής κατασκευής πύραυλος Buk, ο οποίος εξερράγη λιγότερο από ένα μέτρο από το πιλοτήριο, προκάλεσε τη συντριβή της πτήσης MH17 επάνω από την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία. Στο επίσημο πόρισμα για την τραγωδία του Ιουλίου του 2014, που στοίχισε τη ζωή των 298 επιβαινόντων του Boeing 777 της Malaysia Airlines, αναφέρεται ότι ορισμένοι επιβάτες ενδέχεται να είχαν διατηρήσει τις αισθήσεις τους μετά το χτύπημα του πυραύλου.

Η τελική έκθεση δεν «δείχνει» τους υπαίτιους για την κατάρριψη, επισημαίνει πάντως ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την ανατολική Ουκρανία θα έπρεπε να είχε κλείσει.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια δεν ήταν αρμόδιο να απαντήσει στο ποιος ευθύνεται για την εκτόξευση του πυραύλου. Θα ακολουθήσει στις αρχές του 2016 το πόρισμα διεθνούς ποινικής έρευνας υπό την Ολλανδία που θα απαντήσει στο πλέον πολιτικά φορτισμένο ερώτημα: Ποιος κατέρριψε την πτήση MH17;

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών.

Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζουν την ίδια στιγμή να αλληλοκατηγορούνται -πυραύλους Buk διαθέτουν αμφότεροι οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση και χώρες της Δύσης δηλώνουν ότι ο πύραυλος έφθασε από τη Ρωσία και εκτοξεύτηκε από ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Η Μόσχα αντιτείνει ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή που ήλεγχε ο ουκρανικός στρατός.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ έκανε λόγο, μετά την παρουσίαση του πορίσματος, για «επιχείρηση που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» και χειρισμό των συστημάτων Buk αποκλειστικά από επαγγελματίες Ρώσους στρατιώτες. Κατά τον ίδιο «οι μεθυσμένοι αυτονομιστές» δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα.

Η Ρωσία χαρακτήρισε, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, την έρευνα των Ολλανδών «προκατειλημμένη», κάνοντας λόγο για «εκτέλεση πολιτικών εντολών».

Ο Λευκός Οίκος, από πλευράς του, κάνει λόγο για έκθεση-ορόσημο επισημαίνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν όλες τις προσπάθειες για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και η εκτίμησή τους παραμένει αμετάβλητη -η πτήση MH17 καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους αέρος που εκτοξεύτηκε από ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές επικράτεια στην ανατολική Ουκρανία».

«Κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος Buk» δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τίμπε Γιούστρα κατά την παρουσίαση του πορίσματος στην στρατιωτική βάση Γκίλζε-Ρίγεν, όπου το πιλοτήριο και το τμήμα της business class του Boeing ανασυναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου, επισήμανε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι στο πόρισμα δίνεται απάντηση σε μία προς μία τις ρωσικές ενστάσεις.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διακριβώσουν ακριβώς τη χρονική στιγμή θανάτου των επιβαινόντων, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ορισμένοι να είχαν διατηρήσει τις αισθήσεις τους στη διάρκεια του ενάμισι λεπτού που μεσολάβησε μέχρι τη συντριβή του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.

Σε συνάντηση που είχε προ της παρουσίασης της έκθεσης με οικογένειες θυμάτων, ο Τίμπε Γιούστρα δήλωσε ότι οι επιβάτες που δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η Ουκρανία έπρεπε να είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων και πως οι 61 αεροπορικές εταιρείες που είχαν συνεχίσει τις υπερπτήσεις θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τον εν δυνάμει κίνδυνο.

Παράλληλα συνιστά να αλλάξουν οι κανόνες της διεθνούς αεροπορίας ώστε να υποχρεωθούν οι αεροπορικές εταιρείες να έχουν περισσότερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την επιλογή των αεροδιαδρόμων που ακολουθούν.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet