Οικολόγοι Πράσινοι: Οι αυτοδικοικητικές παρατάξεις μας δεν θα συμμετέχουν ως «γλάστρες» στα Περιφερειακά Συμβούλια
Θεσμικοί Φορείς

Οικολόγοι Πράσινοι: Οι αυτοδικοικητικές παρατάξεις μας δεν θα συμμετέχουν ως «γλάστρες» στα Περιφερειακά Συμβούλια

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, αμέσως μετά την εκλογή της, άρχισε να υποβαθμίζει τα Περιφερειακά Συμβούλια και να «ξηλώνει» έμμεσα και εντέχνως την απλή αναλογική, με την οποία διεξήχθησαν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η αρχή, όπως υποστηρίζουν, έγινε με τη θεσμοθέτηση της απόλυτης πλειοψηφίας της παράταξης του περιφερειάρχη, ανεξάρτητα από την πλειοψηφία που έχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ μετά μεταφέρθηκαν κάποιες αρμοδιότητες από τα Περιφερειακά Συμβούλια στην Οικονομική Επιτροπή, όπως:

  1. Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες ούτως ώστε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας να μπορεί, εκτός από τον εισηγητικό ρόλο της, να αποφασίζει για περισσότερα θέματα που αφορούν την αύξηση κόστους συμβάσεων, τις απευθείας αναθέσεις έργων, μελετών, υπηρεσιών, την έγκριση προϋπολογισμών Ν.Π. ή επιχειρήσεων, την άσκηση ή παραίτηση από ένδικα μέσα, την έγκριση εξόδων μετακίνησης μελών συμβουλίων και ιδιωτών, τις προσλήψεις δικηγόρου, ειδικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συμβούλων κ.λπ.
  2. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε από τα Περιφερειακά Συμβούλια στην Οικονομική Επιτροπή η αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων όσον αφορά τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για τα ΣΔΙΤ, τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και η αρμοδιότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων.
  3. Με το ΦΕΚ 121/22-8-2020 υποβαθμίστηκαν περαιτέρω τα Περιφερειακά Συμβούλια, μεταφέροντας στην Οικονομική Επιτροπή και τη δυνατότητα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, αλλά και ένταξης έργων σε αναπτυξιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ)!

«Όπως διαφαίνεται, σκοπός της κυβέρνησης, και ειδικότερα του υπουργείου Εσωτερικών, είναι να καταστήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση διακοσμητικό στοιχείο, και την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων να την περιορίσουν μόνο στην έκδοση ψηφισμάτων» σημειώνει το κόμμα και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι αυτοδιοικητικές μας παρατάξεις δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε ως «γλάστρες» στα Περιφερειακά Συμβούλια και καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουμε, με όλους τους διαθέσιμους θεσμικούς και δημοκρατικούς τρόπους».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet