Συνάντηση Γ. Μαυραγάνη – Γ. Πατούλη για τον ΕΝΦΙΑ των δήμων
Print Friendly, PDF & Email
Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση Γ. Μαυραγάνη – Γ. Πατούλη για τον ΕΝΦΙΑ των δήμων

Με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη συναντήθηκε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης προκειμένου να συζητηθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει σε πολλούς δήμους, οι οποίοι έχουν χρεωθεί σημαντικά ποσά από τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στο σύνολο των δημοτικών κτηρίων.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ Γιάννης Μουράτογλου, ο συνεργάτης του προέδρου της ΚΕΔΕ κι αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου Σπύρος Σταθούλης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Διευκρινίστηκε, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ότι ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται μόνον στα δημοτικά κτήρια που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα, ενώ αντίθετα σε κανένα δημοτικό κτήριο που ιδιοχρησιμοποιείται (π.χ. Δημοτικά καταστήματα, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.) δεν πρόκειται να υπολογίζεται ο συγκεκριμένος φόρος.

Επίσης, στη συνάντηση προέκυψε ότι, δίνεται δυνατότητα στους δήμους στους οποίους έχει λανθασμένα υπολογιστεί η καταβολή του συγκεκριμένου φόρου, να διορθώσουν έως τις 19 Δεκεμβρίου 2014 μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τα στοιχεία των ακινήτων τους, επισημαίνοντας ότι ιδιοχρησιμοποιούνται, ώστε να ακυρωθεί η επιβολή του φόρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Δυνατότητα διόρθωσης γίνεται και με την υποβολή εντύπου αλλά σε συνεννόηση με τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Όσον αφορά στις δημοτικές εκτάσεις που είναι βοσκότοποι ή χέρσες – μη καλλιεργήσιμες, διευκρινίστηκε ότι ο ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται είναι «πολύ χαμηλός» , ανέρχεται στα 0,50 λεπτά το στρέμμα, ενώ για τις δασικές εκτάσεις στα 0,10 λεπτά το στρέμμα.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Συναντήθηκα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, για να του θέσω το πρόβλημα που έχει προκύψει σε πολλούς δήμους της χώρας, κι αφορά την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε όλα τα δημοτικά ακίνητα. Στη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι δεν πρόκειται να επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ σε δημοτικά ακίνητα που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των δήμων και των υπηρεσιών τους. Ενώ έχει δοθεί παράταση για να γίνουν διορθώσεις σε όσες περιπτώσεις δημοτικών ακινήτων έχει υπολογιστεί και επιβληθεί λανθασμένα ο φόρος».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet