Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: ΟΧΙ στην υποβάθμιση του γιατρού εργασίας
Print Friendly, PDF & Email
Σύνδεσμοι-Φορείς

Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: ΟΧΙ στην υποβάθμιση του γιατρού εργασίας

Να καταργηθεί το άρθρο 13 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «που υποβαθμίζει την Ιατρική της Εργασίας και καταργεί τον ρόλο του γιατρού εργασίας στους χώρους δουλειά» ζητεί το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

«Σε μια δύσκολη περίοδο που η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη, που τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ήταν και παραμένουν υποβαθμισμένα, που τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους και σε πολλούς χώρους εργασίας αρκετών κλάδων δυστυχώς καλά κρατούν, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το υπουργείο Εργασίας θεώρησαν ότι μπορούν να παρέμβουν νομοθετικά και να αλλάξουν προς το χειρότερο το μέχρι σήμερα νομικό πλαίσιο για τους γιατρούς εργασίας και την προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας» αναφέρει ο φορέας σε ανακοίνωσή του.

Με το άρθρο 13 στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Αρ. Φύλλου 68 /20-3-2020) προβλέπεται ότι καθήκοντα ιατρού εργασίας, πέραν των ιατρών που κατέχουν την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας, μπορούν επίσης να ασκούν, χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις, ιατροί που κατέχουν άλλη ειδικότητα, πλην της Ιατρικής της Εργασίας και έχουν ασκήσει (για πρώτη φορά) καθήκοντα ιατρού εργασίας προ της 15ης Μαΐου 2009, καθώς και ιατροί χωρίς ειδικότητα, οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα ιατρού εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχώς επί επτά τουλάχιστον έτη μέχρι και την 15η Μαΐου 2009.

Δεν πρόκειται για μια προσωρινή παρέμβαση για το διάσημα των έκτακτων συνθηκών για λόγους αντιμετώπισης του κορωνοιού, αλλά για κατάργηση του νομικού πλαισίου που ίσχυε για τους γιατρούς εργασίας και προέβλεπε ότι την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας την ασκούν γιατροί εργασίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και την προστασία της υγείας των εργαζομένων, όπως τονίζει το Δίκτυο.

Με την ΠΝΠ ανοίγεται ο δρόμος γιατροί διάφορων ειδικοτήτων, που δεν έχουν σχέση με την Ιατρική της Εργασίας να μπορούν να ασκούν τον ρόλο του γιατρού εργασίας στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις. «Ουσιαστικά μας γυρίζουν πίσω, στο προ του 2009 νομικό πλαίσιο, όπου Ιατρική της Εργασίας μπορούσε να ασκεί γιατρός κάθε ειδικότητας. Χωρίς να γνωρίζουν το αντικείμενο της Ιατρικής της Εργασίας, Χωρίς να προβαίνουν στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, σε ιατρικό έλεγχο των εργαζομένων. Τυπικά κάλυπταν την υποχρέωση των επιχειρήσεων και των φορέων του Δημοσίου όπως οι ΟΤΑ, κάνοντας μόνο συνταγογράφηση φαρμάκων, χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι και προσθέτουν:

«Ουσιαστικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ, λύνει τα χέρια των εργοδοτών που ήθελαν και θέλουν εν τύποις έναν γιατρό για να είναι καλυμμένοι απέναντι στον νόμο. Δεν θέλουν γιατρό εργασίας ο οποίος θα παρεμβαίνει και θα υποχρεώνει τους εργοδότες στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να παίρνονται όλα τα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας».

Και το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ απαιτεί:

  • Να καταργηθεί ΤΩΡΑ το άρθρο 13 της Π.Ν. Περιεχομένου 68-2020 γιατί είναι σε βάρος της Ιατρικής της Εργασίας, των γιατρών εργασίας και ουσιαστικά εκθέτει σε κινδύνους τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.
  • Να προσλαμβάνονται με μόνιμη σχέση εργασίας οι γιατροί εργασίας και οι τεχνικοί ασφαλείας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Να ενισχυθεί και όχι να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους. Οι εισηγήσεις τους για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, σε συνεργασία με τα σωματείο και την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, να είναι δεσμευτικές για την εργοδοσία και όχι συμβουλευτικές.
  • Να υπάρχει ιατρείο σε κάθε Δήμο εφοδιασμένο με τον αναγκαίο εξοπλισμό για τις πρώτες βοήθειες.
  • Να διατίθενται από τις δημοτικές αρχές τα αναγκαία χρήματα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας (μέσα ατομικής προστασίας ΜΑΠ, ατομικής υγιεινής, φωριαμοί, πλυντήρια για τον ρουχισμό εργασίας, εμβολιασμοί).
  • Να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο επιτροπή για την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet