Βασίλης Κικίλιας: «Άσκηση επί χάρτου» με τον περιφερειάρχη και τους νέους δημάρχους Αττικής ενόψει χιονιά
Υπουργεία

Βασίλης Κικίλιας: «Άσκηση επί χάρτου» με τον περιφερειάρχη και τους νέους δημάρχους Αττικής ενόψει χιονιά

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου 2024, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια. Αντικείμενο της σύσκεψης ο συντονισμός και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, οι τφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος.

Επίσης, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Μάνδρας-Ειδυλλίας Αρμόδιος Δρίκος, Ελευσίνας Γεωργόπουλος Γεώργιος, Διονύσου Μαϊχόσογλου Αικατερίνη,  Ωρωπού Γιασημάκης Γεώργιος, Αγίας Παρασκευής Μυλωνάκης Ιωάννης, Βριλησσίων Πισιμίσης Ιωάννης, Κηφισιάς Ξυπολητάς Βασίλειος, Πεντέλης Κοσμοπούλου Αναστασία, Αχαρνών Βρεττός Σπυρίδων.

Επιπλέον παρέστησαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής με έδρα την Αθήνα υποστράτηγος Παναγιώτης Νιάφας, ο διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διευθυντής Σχεδιασμού της ΓΓΠΠ Δημήτρης Αλεξανδρής, ο διευθυντής Τροχαίας Αττικής ταξίαρχος, Χρήστος Παπαφιλίππου και ο προϊστάμενος Κλάδου Τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος.

Στη σύσκεψη έλαβαν ακόμη μέρος εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων εταιρειών των αυτοκινητοδρόμων «Νέα Οδός Α.Ε.», «Ολυμπία Οδός Λειτουργία Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», καθώς και ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντηθούμε και με τους καινούργιους δημάρχους και φυσικά τον κύριο περιφερειάρχη για την Αττική, εδώ όπου έχουμε πέντε εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Άρα είναι μια πολύ πιο επιβαρυμένη περιοχή από τις άλλες και όχι συνηθισμένη στις χιονοπτώσεις. Βεβαίως, φαίνεται τελικά ότι, με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ και των συνεργατών μας, των επιστημόνων-μετεωρολόγων, δεν θα είναι τόσο πιεστικό το φαινόμενο. Δηλαδή ήταν μια ευκαιρία για εμάς να κάνουμε μία άσκηση επί χάρτου. Τι κάνει η Περιφέρεια και ποιες είναι οι αρμοδιότητές της, τι κάνουν οι Δήμοι, ειδικά οι περιαστικοί, περιδασικοί, οι οποίοι επιβαρύνονται περισσότερο. Πόσα μηχανήματα υπάρχουν στο μητρώο, πόσα με ψαλίδια, πόσα για χωματουργικές εργασίες, πόσα bobcat.

Ήταν εδώ η Πυροσβεστική, φυσικά η Τροχαία και η Ελληνική Αστυνομία, που παίζει κύριο κομβικό ρόλο. Αλλά και οι παραχωρησιούχοι της Αττικής Οδού και άλλων  αυτοκινητοδρόμων, γιατί και αυτός ο συντονισμός είναι πολύ πολύ σημαντικός. Και ως τελευταίο ανάχωμα προφανώς πάντα θα υπάρχει και συνεργασία κα με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποδείχτηκε αυτό.

Θέλω να πω, όμως, ότι σε μια περιοχή σαν την Αττική, που έχει τέτοιες αδυναμίες, όπως υπερπληθυσμό και πολλά αυτοκίνητα, φυσικά μία από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο προληπτικά είναι οι προληπτικές απαγορεύσεις. Άρα, καταλαβαίνετε ότι αν και εφόσον έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα στην Αττική, ενδεχομένως θα προχωρήσουμε και σε κλείσιμο σχολείων και δημοσίων υπηρεσιών, ιδιωτικών, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία και προληπτικές απαγορεύσεις μετακίνησης των αυτοκινήτων. Για ποιον λόγο; Για να μπουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να μπορέσουν να καθαρίσουν τους δρόμους. Δεν συνάδουν και τα δύο, δηλαδή δρόμοι γεμάτοι Ι.Χ. και παράλληλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίζουν τους δρόμους ή να ρίχνουν αλάτι.

Επαναλαμβάνω πάντα η έγκαιρη πρόγνωση, η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση μας βοηθά να μειώσουμε τις επιπτώσεις του όποιο φαινομένου. Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ».

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εκχιονιστικών μηχανημάτων ο υπουργός απάντησε:

«Κοιτάξτε, στο μητρώο, για το οποίο πλέον πήραμε απαντήσεις από όλες τις εταιρείες, βλέπω σχεδόν τριψήφιο αριθμό μηχανημάτων. Εννοώ μηχανήματα βαρέως τύπου και αυτά τα οποία έχουν τα λεγόμενα ψαλίδια μπροστά και λοιπά. Ο καταμερισμός γίνεται από την Περιφέρεια, ανά αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με τους Δήμους, με βάση τις συνάψεις έργου με τις οποίες έχουν προχωρήσει.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά, δεν υπάρχει διαγωνισμός που να έχει τελεσφορήσει στην Περιφέρεια Αττικής και γι’ αυτό θα επιλέξουν μηχανήματα από το μητρώο».

Πηγή: Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet