Λ. Μαγιάκης: Μεσοπρόθεσμο και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Γνώμες

Λ. Μαγιάκης: Μεσοπρόθεσμο και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Την περασμένη Πέμπτη 14-6-2018 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022. Σε αυτό προβλέπονται περικοπές συντάξεων,  μείωση του αφορολόγητου και θηριώδη πλεονάσματα που συνεχίζουν και επεκτείνουν τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και στα επόμενα χρόνια.

Γράφει ο Λευτέρης Μαγιάκης*

Επί πλέον, μέσω του Υπερταμείου, υποθηκεύτηκε, έναντι των δανείων, η δημόσια περιουσία μέχρι ύψους 25 δισ. ευρώ, κατοχυρώνοντας και με αυτό τον τρόπο το νεοαποικιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί στην πατρίδα μας.

Ειδικότερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο τέλος του Μεσοπρόθεσμου, το 2022 δηλαδή, προβλέπεται:

  • Μείωση των αποδιδόμενων και συνταγματικά κατοχυρωμένωνκρατικών πόρων κατά 486 εκατ. σε σχέση με το 2016.
  • Πλεόνασμα  661 εκατ.
  • Αύξηση των δαπανών της Τ.Α. κατά 135 εκατ. σε σχέση με το 2016.
  • Μείωση των εργαζόμενων κατά 1.656 περίπου.
  • Αύξηση των τελών και φόρων κατά 265 εκατ. σε σχέση με το 2016.
  • Μείωση των κοινωνικών δαπανών κατά 738 εκατ.
  • Υποχρεωτική ταμειακή διαχείριση των διαθεσίμων από την Τράπεζα της Ελλάδας, με ρήτρα την περικοπή των επιχορηγήσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Στο Μεσοπρόθεσμο δεν προβλέπεται τίποτα για την απόδοση των παρακρατηθέντων θεσμοθετημένων πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, που για την περίοδο 2010-2017 ανέρχονται σε 14 δισ.

Στην ουσία με τα μέτρα αυτά προωθείται στην Τ.Α. η νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε., έτσι όπως έχει καθορισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών και την ανέπτυξε σε πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο αντιπρόεδρός της, κ. Villier, που προβλέπει:

  • Την αύξηση των ανταποδοτικών τελών που βαρύνουν τους δημότες. Από το 40% που είναι σήμερα στο σύνολο των εσόδων της Αυτοδιοίκησης θα ανέλθουν στο 60% με παράλληλη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.
  • Τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών υπηρεσιών που επιβάλλονται, αφού από τη μία μεριά αυξάνονται οι δαπάνες και από την άλλη μειώνεται το ανθρώπινο δυναμικό της Αυτοδιοίκησης.
  • Τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Η πολιτική αυτή επί της ουσίας γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ. Η διαφορά με την κυβέρνηση είναι αν θα εφαρμοστεί με κεντρικό συγκεντρωτικό έλεγχο του κράτους, όπως συμβαίνει σήμερα, ή αν θα υπάρξει αποκέντρωση εξουσιών και αρμοδιοτήτων προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης».

Με βάση τις παραπάνω περιοριστικές κατευθύνσεις οι Δήμοι κλήθηκαν να υποβάλουν το δικό τους Μεσοπρόθεσμο για την ίδια περίοδο. Στην ουσία εκβιάστηκαν να συμμορφωθούν υπό την απειλή της περικοπής των κρατικών επιχορηγήσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις οδηγίες των δανειστών παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή για την αυτοτέλεια των ΟΤΑ. Ευτελίζει τον θεσμό και τους αιρετούς εκπροσώπους του. Μετατρέπει με δική της ευθύνη έναν δημοκρατικό θεσμό σε απλό διεκπεραιωτή της πολιτικής της και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποδεικνύει η ίδια με τις πράξεις της ότι οι κορώνες για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018  είναι τόσο ηχηρές όσο απαιτείται για να καλυφθεί ο απόηχος της σκληρής επιτροπείας που θα εξακολουθεί να ασκείται στον ελληνικό λαό για δεκάδες χρόνια ακόμα, αν δεν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.

Από την άλλη η ΚΕΔΕ, παρά τις αντικυβερνητικές ατάκες του προέδρου της, κ. Γ. Πατούλη, τις αποδέχεται χωρίς καμία ουσιαστική αντίσταση.

Το τίμημα του «Μένουμε Ευρώπη» ο ελληνικός λαός το πληρώνει πολύ ακριβά και όχι μόνο σε χρήμα. Είναι πάνω από όλα θέμα Δημοκρατίας, Λαϊκής Κυριαρχίας, Εθνικής Ανεξαρτησίας και Αξιοπρέπειας.

Η ενότητα όλων των πολιτικών και κοινωνικών αντιμνημονιακών, δημοκρατικών, πατριωτικών, δημιουργικών δυνάμεων είναι το πρώτο βήμα για την ανύψωση του ηθικού και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού σε αυτές.

*δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet