Μ. Ματούσης: “Η αποχή είναι πρόβλημα…”
Γνώμες

Μ. Ματούσης: “Η αποχή είναι πρόβλημα…”

Πλησιάζοντας προς τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, είμαστε ολοένα και πιο κοντά σε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που το συναντάμε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Την Αποχή.

Γράφει ο Μιχάλης Ματούσης*

Η αποχή είναι πρόβλημα και όχι δικαιολογία. Είναι πρόβλημα γιατί τελικά όσο αφήνουν, μέσω της αποχής τους, τις τύχες τους στα χέρια των άλλων, δεν θα βρουν ποτέ τον τρόπο να ξεπεράσουν την δικαιολογία ότι φταίει το σύστημα. Το σύστημα είμαστε εμείς. Είμαστε όλοι, και οι μεν και οι δε..

Η αποχή έχει ταυτότητα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά νέους ανθρώπους, οι όποιοι έχουν απαξιώσει πλήρως το πολιτικό σύστημα. Αφορά κυρίως πολύ νέους, μέχρι 28- 30 ετών και λιγότερο ανθρώπους μέσης ηλικίας.

Η αποχή έχει αιτία. Είναι αυτή η αυτόματη αντίδραση του «συστήματος» να διατηρήσει τα κεκτημένα, δεν προσφέρει ενδιαφέρουσες εναλλακτικές φρέσκιες λύσεις ή αν τις προσφέρει, αυτές είναι καλά κρυμμένες από το ίδιο το σύστημα.

Η αποχή δεν έχει χρώμα. Όσοι απέχουν δεν απέχουν γιατί δεν υπάρχει σε συγκεκριμένο χώρο ιδεολογική πρόταση, αλλά γιατί δεν καλύπτονται από τους εκφραστές τους στο σύνολο της πολιτικής σκηνής.

Λύση υπάρχει;

Αφού έχει αποτυπωθεί η ανθρωπογεωγραφία και η ανθρωπομορφία του φαινομένου, πολλοί προσπάθησαν να βρουν τρόπους να δημιουργήσουν ενδιαφέρον στους νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν με τα κοινά. Τουλάχιστον του τόπου τους. Έχω ακούσει για προτάσεις που μιλάνε για φεστιβάλ νέων, για συναυλίες, για πάρτι. Έχω ακούσει προτάσεις που μιλάνε για αθλητικά events για συναθροίσεις νέων με συγκεκριμένη θεματολογία. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει η κοινωνία η ίδια να δημιουργήσει πολιτικούς πόλους που να αποτελούνται από την ίδια την κοινωνία. Από ανθρώπους που βιώνουν την πραγματικότητα στον τόπο τους. Από ανθρώπους που περπατάνε στους δρόμους της πόλης τους, που διασκεδάζουν εκεί. Που στέλνουν τα παιδιά στα σχολεία της πόλης τους. Που αθλούνται στις υποδομές του Δήμου. Από ανθρώπους απλούς (όσο και να μην μου αρέσει ο όρος) που δρουν και παράγουν και καταναλώνουν στον τόπο τους.

Είμαι σίγουρος ότι εμπλοκή ανθρώπων νεότατων, ανθρώπων της ηλικίας τους, ανθρώπων της διπλανής πόρτας, ανθρώπων που δεν έχουν πολιτικές διαδρομές, ανθρώπων που συνυπάρχουν μαζί τους σε μαγαζιά, γυμναστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις θα αφυπνίσει την κοινωνία στο σύνολό της. Θα δώσει κίνητρο για συμμετοχή, έστω στην εκλογική διαδικασία.

Τι καλύτερο από τις δημοτικές εκλογές για να αρχίσει αυτή η προσπάθεια ενεργοποίησης των νέων;

Στην πόλη μας υπάρχουν επιλογές τέτοιες που έχουν τη δυναμική να ενεργοποιήσουν το σύνολο της κοινωνίας. Επιλογές που δημιουργήθηκαν από νέους ανθρώπους και εμπεριέχουν το μείγμα των ανθρώπων εκείνων που μπορούν να εγγυηθούν την συνύπαρξη της εμπειρίας και των φρέσκων ιδεών.

Αρκεί κανείς να αφιερώσει λίγο, πολύ λίγο, από τον χρόνο του για να ενημερωθεί.

Επιλογή υπάρχει και είναι δίπλα μας.

* Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Μελισσίων, έφορος στην ομάδα ΚΑΟΜ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο Πεντέλης με τον συνδυασμό του Μανώλη Γραφάκου ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ Μελίσσια-Νέα Πεντέλη- Πεντέλη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet