Σε επαγρύπνηση Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, παρατάξεις και φορείς ενόψει της κρίσιμης δίκης για το δάσος Μορέλλα
Κοινωνία

Σε επαγρύπνηση Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, παρατάξεις και φορείς ενόψει της κρίσιμης δίκης για το δάσος Μορέλλα

Παρέμβαση για το δάσος Μορέλλα που ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα κάνει η δημοτική αρχή Λυκόβρυσης – Πεύκης. Όπως σημειώνει στις 13 Φεβρουαρίου συνεκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η έφεση που έχουν ασκήσει οι αδελφοί Βούλγαρη κατά της πρωτόδικης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απέρριψε την αγωγή τους και αφορά το κεντρικό δάσος Μορέλλα. Η έφεσή τους συνεκδικάζεται με την έφεση που έχει ασκήσει ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κατά το μέρος μόνο που η απόφαση τον βλάπτει.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει το 1990, όταν ο Θεόδωρος Βούλγαρης κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας την κυριότητα του Δάσους Μορέλλα. Στον πρώτο βαθμό η απόφαση του δικαστηρίου δεν δικαίωσε τους κληρονόμους του Θεόδωρου Βούλγαρη, ο οποίος εν τω μεταξύ απεβίωσε. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η επίδικη έκταση είναι δάσος, με συνέπεια να μην αναγνωρίσει στους ενάγοντες κυριότητα.

Ήδη, από το 2019 το Δασαρχείο Πεντέλης έχει δημοσιεύσει πράξη χαρακτηρισμού, συνολικής επιφάνειας, 47.500 τ.μ. Επίσης, έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης που συμπεριλαμβάνει το δάσος Μορέλλα.

«Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης παρακολουθεί με προσοχή τη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και θα παρέμβει, με τους κατάλληλους επιστήμονες και συνεργάτες σε όποιο στάδιο της διαδικασίας τυχόν απαιτηθεί. Στόχος μας είναι ο δασικός χάρτης που θα κυρωθεί να αποτυπώνει τη μία και μοναδική αλήθεια, δηλαδή ότι το δάσος Μορέλλα ήταν διαχρονικά δάσος, παραμένει δάσος και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ, όσες προσπάθειες και αν κάνουν οι επίδοξοι καταπατητές» τονίζει στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή.

Παρέμβαση από παρατάξεις και φορείς της περιοχής

Εν τω μεταξύ, μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Λυκόβρυσης – Πεύκης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου σύσκεψη κατοίκων του Δήμου για το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με το δάσος. Στη συγκέντρωση, που άνοιξε ο Άρης Κυριακίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, αναδειχθηκαν -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση- «οι διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών για να φτάσουμε σήμερα να αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και ο χαρακτήρας του Δάσους, μετά και την τελευταία απόφαση της Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) δασικών χαρτών, που χαρακτηρίζει έναν χώρο 9 στρεμμάτων, κομμάτι του δάσους, ως αγροτικό δασικό (ΑΔ), αποδεχόμενη τους ισχυρισμούς των φερόμενων ως ιδιοκτητών». Επίσης, αναδείχθηκαν «οι ευθύνες του κεντρικού κράτους, που δεν έχει κάνει τίποτα για να λυθεί αυτή όπως και άλλες υποθέσεις για τα δάση της περιοχής, που κρατάνε εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, επακόλουθο μιας δασοκτόνας πολιτικής».

Στην ίδια συγκέντρωση παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την προστασία και την ανάδειξη του δάσους ως χώρο πρασίνου και αναψυχής για τον λαό της περιοχής, ενώ παρεμβάσεις έκαναν επίσης η Κουρούπη Μαρίτα, κάτοικος και πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Πεύκης, ο Ασβεστάς Παναγιώτης και ο Πάγκαλος Μανώλης, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι.

Ακολούθησε συζήτηση γύρω από τα θέματα και δόθηκε ραντεβού την Τρίτη 13/2, οπότε εκδικάζεται η υπόθεση διεκδίκησης του δάσους από τους φερόμενους ιδιοκτήτες, αλλά και στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα τεθεί το θέμα της υπεράσπισης των δασών της περιοχής, «γιατί ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του δικαστηρίου και του δασαρχείου, το δάσος ανήκει στον λαό της περιοχής» όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet