Ο Κόκκινος πλανήτης δεν υπήρξε ποτέ φιλικός προς τη ζωή
Print Friendly, PDF & Email
Επιστήμη & Τεχνολογία

Ο Κόκκινος πλανήτης δεν υπήρξε ποτέ φιλικός προς τη ζωή

Νέα μελέτη αμφισβητεί ότι υπήρξε κάποτε ζωή στον Άρη επειδή ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν πάντοτε εχθρικός προς τη ζωή.

Ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, οι ρομποτικοί εξερευνητές που βρίσκονται πάνω στην επιφάνειά του και τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια έχουν προσφέρει στους επιστήμονες τεράστιο όγκο δεδομένων για το ατμοσφαιρικό και γεωλογικό παρόν και παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί σειρά μελετών άλλες εκ των οποίων αναφέρουν ότι κάποτε ο Αρης διέθετε ευνοϊκές για την ανάπτυξη και επιβίωση της ζωής συνθήκες και άλλες υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης δεν ήταν ποτέ φιλικός απέναντι στη ζωή.

Η τελευταία σχετική μελέτη συγκλίνει με τη θεωρία της αδυναμίας του Κόκκινου Πλανήτη να φιλοξενήσει ζωή. Ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Brown και το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ μελέτησαν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στον Άρη από την αρχή της ύπαρξής του. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά βάση στην επιφάνεια του Άρη επικρατούσαν πολύ χαμηλές, «παγωμένες», θερμοκρασίες. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι κάποιες περιόδους διάφορες γεωλογικές διεργασίες αύξαναν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια και πιθανότατα έκανε την εμφάνιση και το απαραίτητο για την παρουσία της ζωής νερό σε υγρή μορφή.

Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξημένη θερμοκρασία και η παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του Άρη διαρκούσε μικρά χρονικά διαστήματα, τέτοια που δεν επέτρεπαν την εμφάνιση και διατήρηση στη συνέχεια της ζωής σε αυτόν. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet