Μ. Ραχόι προς Καταλανούς: Συζητώ πολλά, αλλά όχι την απόσχιση
Κόσμος

Μ. Ραχόι προς Καταλανούς: Συζητώ πολλά, αλλά όχι την απόσχιση

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συζητηθούν, αλλά όσο είμαι πρόεδρος της κυβέρνησης δεν θα συζητήσω την ενότητα της Ισπανίας, την εθνική κυριαρχία ή την ελευθερία όλων των Ισπανών» είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του Μαριάνο Ραχόι προς το αποσχιστικό μπλοκ που επικράτησε στις τοπικές εκλογές της Καταλονίας.

Τα κόμματα του συνασπισμού «Μαζί για το ‘ναι’» ερμηνεύουν την απόλυτη πλειοψηφία που κατέκτησαν στις εκλογές της Κυριακής για το τοπικό Κοινοβούλιο ως εντολή να προχωρήσουν στην πορεία ανεξαρτησίας κόντρα στην κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

«Είμαι έτοιμος να ακούσω, αλλά δεν είμαι έτοιμος να ‘ξεφορτωθώ’ τον νόμο» ήταν η απάντηση που τους έδωσε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, μετά τη νύχτα πανηγυρισμών στη Βαρκελώνη από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιφέρειας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει να στείλει μήνυμα ηρεμίας σε όλους τους Ισπανούς και τους Καταλανούς μετά την ψηφοφορία της Κυριακής. Επανέλαβε ότι θα προστατεύσει τον νόμο και το Σύνταγμα στην Ισπανία, τονίζοντας ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την επόμενη καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση «εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος».

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, οι πρώτες αντιδράσεις για την έκβαση της καταλανικής κάλπης ήλθαν από τη Γερμανία, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ να ζητά σεβασμό των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ισπανικού Συντάγματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη στείλει επανειλημμένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας συνεπάγεται αυτόματα μία Καταλονία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet