Σκάνδαλο στη Γερμανία: Παραιτείται υπουργός
Κόσμος

Σκάνδαλο στη Γερμανία: Παραιτείται υπουργός

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ μετά τις κατηγορίες για διαρροή πληροφοριών στην υπόθεση Εντάτι. Σε μίνι κυβερνητική κρίση εξελίσσεται το νέο σκάνδαλο.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας (CSU) ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, στα συμφραζόμενα της αμφιλεγόμενης υπόθεσης Εντάτι, ο οποίος κατηγορείται για κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού.

«Ένας υπουργός που αποκαλύπτει υπηρεσιακά μυστικά, δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του. Εάν δεν παραιτηθεί, τότε θα πρέπει να τον απαλλάξει η καγκελάριος από τα καθήκοντά του», τονίζει προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο νέος αρχηγός των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ σε δηλώσεις του προς την Mitteldeutsche Zeitung, ενώ τη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητούν οι Πράσινοι.

Κατάδοση μυστικού;

Τόσο ο νυν υπουργός Αγροτικής Οικονομίας και πρώην υπ. Εσωτερικών Φρίντριχ όσο και η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών κατηγορούνται για παρεμπόδιση του έργου των ανακριτικών αρχών στην υπόθεση Εντάτι. Από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο Φρίντριχ είχε ενημερώσει ήδη τον Οκτώβριο του 2013 τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας, που πιθανότατα σχετιζόταν με υλικό παιδικής πορνογραφίας, είχε κάνει την εμφάνισή του και το όνομα του πρώην πλέον βουλευτή του κόμματος Εντάτι. Ο Γκάμπριελ φέρεται μάλιστα να ενημέρωσε στη συνέχεια και άλλα ηγετικά στελέχη του SPD, μεταξύ αυτών και τον νυν επικεφαλής της Κ.Ο. Τόμας Όπερμαν.

Οι ανακριτικές αρχές επέκριναν με σφοδρότητα τη διάδοση των πληροφοριών. Σε έρευνες που πραγματοποίησαν στην οικία αλλά και στο γραφείο του Εντάτι δεν βρέθηκε σχεδόν κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Οι εισαγγελίες του Βερολίνου και του Ανοβέρου εξετάζουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής επίσημης έρευνας σε βάρος του νυν υπουργού Αγροτικής Οικονομίας με την υπόνοια της κατάδοσης απορρήτου. Στην περίπτωση αυτή ο υπουργός θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση της κυβέρνησης, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος στο Βερολίνο.

«Θεωρίες συνομωσίας»;

Όπως σημειώνει προς την εφημερίδα Welt ο γνωστός γερμανός ποινικολόγος Κρίστοφ Ντέγκενχαρτ: «Οι πληροφορίες έπρεπε να παραμείνουν εντός του υπουργείου Εσωτερικών». Ο ίδιος συμμερίζεται την κριτική των εισαγγελικών αρχών.

Διαφορετικά βλέπει τα πράγματα ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδικάτου Αστυνομικών, ο οποίος εκτιμά ότι οι Γκάμπριελ και Όπερμαν «διαχειρίστηκαν με υπευθυνότητα τις πληροφορίες της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας BKA. «Οτιδήποτε άλλο είναι θεωρίες συνομωσίας», λέει προς την Passauer Neue Presse.

Ο Σεμπάστιαν Εντάτι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από το αξίωμά του την περασμένη Παρασκευή επικαλούμενος λόγους υγείας. Τη Δευτέρα η εισαγγελία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού με την κατηγορία της κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. «Οι ισχυρισμοί ότι έχω στην κατοχή μου υλικό παιδικής πορνογραφίας είναι αναληθείς», ανακοίνωσε προ ημερών.

Πηγή: deutsche welle/www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet