Πού διαφωνούν κυβέρνηση και τρόικα
Οικονομία-Αγορά

Πού διαφωνούν κυβέρνηση και τρόικα

Κυβέρνηση και τρόικα προσπαθούν και την Κυριακή 16 Μαρτίου να βρουν «χρυσές τομές» στις διαφωνίες που ακόμα υπάρχουν πάνω σε βασικά θέματα για την επίτευξη συμφωνίας. Είναι σαφές ότι δεδομένων των διαφωνιών, όλα θα πάνε για την τελική συμφωνία σε επίπεδο Στουρνάρα ή και του πρωθυπουργού.

Δύο είναι τα μεγάλα θέματα:

  1. Το πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα και πόσο από το πλεόνασμα θα μοιραστεί. Η κυβέρνηση επιμένει στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και η τρόικα θέλει διανομή μεν, αλλά «με αναπτυξιακό χαρακτήρα» και όχι σε συγκεκριμένες ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι…). Διαφωνία μεγάλη και στο πόσα θα μοιραστούν. Η τρόικα δέχεται περί τα 500 εκατομμύρια, προκειμένου να υπάρξουν «μαξιλάρια» για πιθανές αστοχίες στον προϋπολογισμό του 2014.
  2. Οι απολύσεις στο Δημόσιο. Η τρόικα θέλει συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων και για το 2015, κάτι που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.
Συμφωνία για τις τράπεζες

«Θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση το συντομότερο δυνατόν. Θέλουμε να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης συμπληρώνοντας ότι το νομοθέτημα «είναι έτοιμο κατά 99,9%». Προσέθεσε δε ότι «μπορεί να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοθετήματα».

Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη, η Eurobank θα μπορεί να προχωρήσει μέσα σε εννέα ημέρες σε Γενική Συνέλευση και να αποφασίσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ). Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια ήταν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συμμετέχει με ένα ποσό στην ΑΜΚ προκειμένου να διατηρήσει τη συμμετοχή του πάνω από το 50% και να μην υποστεί μεγάλη αλλίωση (dilution).

Επιστολή Αλμούνια

Ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε επιστολή από τον Χοακίν Αλμούνια που επισήμαινε ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες για την κρατική βοήθεια στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η DGcom ζητά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών, όμως τη δίκαιη τιμή θα την ορίσει η κυβέρνηση. Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.

Τρόικα – Υποργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Επιμένουν σε απολύσεις

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Σάββατο, η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς οι δεύτεροι εμμένουν στον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, κάτι που όμως απορρίπτει η ελληνική πλευρά.

Κυβερνητικό στέλεχος παρέπεμψε ουσιαστικά σε «ανώτερο επίπεδο» τις αποφάσεις σχετικά με την απαίτηση για πρόσθετες απολύσεις το επόμενο έτος, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει συνολική διαπραγμάτευση». «Εμείς, ως υπουργείο», πρόσθεσε, «έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%».

«Παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου», δήλωσε άλλος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είμαστε σε ένα σημείο όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους».

Τρόικα – Υπουργείο Εργασίας

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι επιμένουν στο θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ενώ θα παραμείνει ο θεσμός των τριετιών, και οι αλλαγές θα υπάρξουν στοχευμένα σε κατηγορίες εργαζομένων. Έτσι, για παράδειγμα θα μπορούσαν να μην ισχύσουν για μακροχρόνια άνεργους, ώστε να υπάρξει και κίνητρο για την πρόσληψή τους.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (μείωση 2,9% στις εργοδοτικές και 1% στις εισφορές των εργαζομένων το καλοκαίρι φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση.

Τρόικα – Υπουργείο Ενέργειας – Ενισχύσεις στη Βιομηχανία

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών για το κορυφαίο θέμα του πακέτου στήριξης της βαριάς βιομηχανίας.

Σε αυτό, εκτός από τα μέτρα ύψους 150 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, περιλαμβάνονται και οι μειώσεις που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ για τη βαριά βιομηχανία, αλλά και οι μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΠΑ.

Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά, το χωροταξικό και το κτηματολόγιο.

Τρόικα – Υπουργείο Ανάπτυξης

Σήμερα εξετάζεται ξανά το θέμα των μεταρρυθμίσεων ΟΟΣΑ. Παραμένουν αρκετά ανοικτά θέματα, όπως το γάλα, τα βιβλία αλλά και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Μέχρι στιγμής πάντως λιγότερο από το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά ως έχουν. Για τις υπόλοιπες, είπε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για αυτό τον λόγο «αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες είτε να προσαρμόζονται στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τα παραδείγματα άλλων χωρών».

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν εκ νέου θέμα για τις εμπορικές μισθώσεις, για τις οποίες η πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να είπε ότι δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγής.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet