Στην Αθήνα το «μπαλάκι» του ονοματολογικού
Πολιτική

Στην Αθήνα το «μπαλάκι» του ονοματολογικού

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, η Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ ενέκρινε με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το «μπαλάκι» βρίσκεται πλέον στην Αθήνα, όπου η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να απαντήσει θετικά στην ίδια πρόκληση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γειτονική χώρα, η ευθύνη της συνέχειας για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών περνάει τώρα στην Αθήνα και την ελληνική Βουλή, η οποία θα πρέπει να την εγκρίνει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Δηλαδή, με 151 θετικές ψήφους.

Κι αν στα Σκόπια ο Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε να συγκροτήσει την αναγκαία πλειοψηφία, στην Αθήνα δεν είναι εξίσου σίγουρο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιτύχει να απαντήσει θετικά στην ίδια πρόκληση. Και τούτο διότι ο κυβερνητικός εταίρος του, οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος, αρνούνται να συγκατατεθούν – οι τρεις βουλευτές του που διαφοροποιούνται δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο αριθμός 151.

Μία πρόσθετη δυσκολία προκύπτει από την ανακοινωθείσα πρόθεση του κ. Τσίπρα να προηγηθεί της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, εάν τελικώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρήσουν από τη συγκυβέρνηση. Χθες πάντως ο Πάνος Καμμένος έκανε αλλαγή πλεύσης, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι υπουργός υπό παραίτηση και ξεκαθαρίζοντας πως θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα τεθεί μόνο εφόσον συνδεθεί άμεσα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι διαθέτει 151 ψήφους και για τις δύο ψηφοφορίες. Πρόκειται, όμως, για έναν ισχυρισμό που μόνο την ώρα της κάλπης στο Κοινοβούλιο μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα. Από το Βουκουρέστι ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη τελικής έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Κάλεσε και τις δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, να πράξουν αυτό που επιτάσσει η Ιστορία. Παράλληλα εξήρε τις προσπάθειες των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, σημειώνοντας ότι σπάνια δύο πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν μια τόσο μεγάλη ευθύνη.

Tι προβλέπουν οι τέσσερις τροπολογίες που ψηφίστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας – από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας -, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της Βόρειας Μακεδονίας, πλέον.

Η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet