Στη μίνι Σύνοδο για το μεταναστευτικό ο Τσίπρας
Πολιτική

Στη μίνι Σύνοδο για το μεταναστευτικό ο Τσίπρας

Με σκοπό να διατυπώσει τις πάγιες θέσεις της αλλά και να δώσει έμφαση στην ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την παροχή ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης προσέρχεται στη σημερινή (Κυριακή 24 Ιουνίου 2018) άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, χωρίς μονομερείς πρωτοβουλίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης προσφύγων και μεταναστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι την άτυπη συνάντηση εργασίας συγκαλεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτή αναμένεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης για αυτά τα θέματα που θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (28 και 29 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.

Οι αφίξεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πάρουν μέρος είναι προγραμματισμένες για τις 15.30 ώρα Ελλάδας, η έναρξη των εργασιών για τις 16.05 και η λήξη περίπου στις 20.00.

Μετωπική σύγκρουση Γαλλίας – Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Εν τω μεταξύ στα άκρα έφτασε λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής η σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας για το μεταναστευτικό.

Απαντώντας στα σχόλια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, επιτέθηκε κατά της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι μπορεί να γίνει ο «νούμερο 1 εχθρός» της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η Ιταλία πραγματικά αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο προσφυγικό ζήτημα και αυτό εν μέρει γιατί η Γαλλία συνεχίζει να προωθεί πρόσφυγες πίσω στα σύνορα. Ο Μακρόν διακινδυνεύει να καταστήσει τη χώρα του το νούμερο ένα εχθρό σε αυτήν την κατάσταση» έγραψε ο Ντι Μάιο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ο Μακρόν είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία έχει φέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 80% των μεταναστευτικών ροών και ότι τα προβλήματα συνεχίζουν να προκαλούνται από «δευτερεύουσες» ροές εντός της Ευρώπης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μία προσφυγική κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2015» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Μία χώρα όπως η Ιταλία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μεταναστευτικές πιέσεις του μεγέθους που υπήρχαν πέρυσι» πρόσθεσε.

«Η κρίση που αντιμετωπίσουμε είναι πολιτική κρίση (…) συνδεδεμένη με δευτερεύουσες κινήσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών», συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, υποστηρίζει ότι η χώρα του ήρθε αντιμέτωπη με 650.000 αφίξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, 430.000 αιτήσεις ασύλου και φιλοξενεί 170.000 «υποτιθέμενους πρόσφυγες», με κόστος άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Εάν ο αλαζόνας Γάλλος πρόεδρος δεν θεωρεί ότι αυτό είναι πρόβλημα, τον προσκαλούμε να πάψει να μας προσβάλει και αντ’ αυτού να ανοίξει τα λιμάνια της Γαλλίας» πρόσθεσε.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet