Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής

Ως ένα ρεαλιστικό, με αναπτυξιακό πρόσημο, που «προτεραιοποιεί» τις ανάγκες των πολιτών και δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για την Αττική, περιέγραψε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, το προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2020.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και μετά από διεξοδική συζήτηση που έγινε χθες (Τετάρτη 11/12/2019) στη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, τον προϋπολογισμό της διοικούσας παράταξης Νέα Αρχή για την Αττική υπερψήφισαν 49 περιφερειακοί σύμβουλοι έναντι 10 περιφερειακών συμβούλων που ψήφισαν την πρόταση προϋπολογισμού της παράταξης Δύναμη Ζωής.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι ο πρώτος αυτός προϋπολογισμός αποτελεί ένα από τα πολιτικά «εργαλεία» για να γίνει πράξη το σχέδιο που παρουσίασε προεκλογικά η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας στους πολίτες της Αττικής. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «η σημερινή οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας Αττικής δεν μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι».

Αναλυτικά στοιχεία του προϋπολογισμού παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Ν. Πέππας, ο οποίος τόνισε ότι κυρίαρχο μέλημα της νέας περιφερειακής αρχής είναι η ασφάλεια των πολιτών. Για τον λόγο αυτό, όπως υπογράμμισε, το 1/3 των έργων που έχουν προϋπολογιστεί αφορούν αντιπλημμυρικά έργα. «Η Αττική δεν μπορεί να περιμένει. Βούλησή μας η ασφάλεια των πολιτών» είπε ο κ. Πέππας και πρόσθεσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, υποδομές άθλησης και δράσεις ανάδειξης του θεματικού τουρισμού.

«Δεν είχε ανάγκη η Αττική από πολιτικούς διαχειριστές»

Ο κ. Πατούλης στην ομιλία του ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πέππα για την κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού. Επίσης, επικαλέστηκε τις «τεράστιες ανάγκες» της Αττικής και αναφέρθηκε στις ελλείψεις πόρων, προσωπικού, αλλά και ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα βοηθούσε στο να ανταποκριθεί η διοίκηση στις εκατοντάδες αρμοδιότητές της.

Παράλληλα εστίασε στη διαχρονική έλλειψη της βούλησης του κεντρικού κράτους να εφαρμόσει ένα συνολικό ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο για να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.

«Δυστυχώς αποδείχθηκε στην πράξη τα προηγούμενα χρόνια ότι η Αττική δεν είχε ανάγκη από πολιτικούς διαχειριστές. Δεν είχε ανάγκη από τροχονόμους διάθεσης κονδυλίων. Είχε ανάγκη από ανθρώπους που είχαν όραμα, σχέδιο, διάθεση να διεκδικήσουν αυτά που η Αττική δικαιούται» τόνισε και σημείωσε ότι τα βασικά προβλήματα της Αττικής είναι η ανεπαρκής αντιπλημμυρική θωράκιση, οι ελλείψεις σε βασικές υποδομές, η αδυναμία της να προσελκύσει επενδύσεις, το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παρά τα σημαντικά προβλήματα, ωστόσο, ο περιφερειάρχης διαμήνυσε ότι «η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με ό,τι μας κρατά πίσω, με ενότητα και αξιοποιώντας τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών».

«Οι τοπικές μας κοινωνίες απαιτούν αποτέλεσμα, απαιτούν έργο. Απαιτούν μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

«Πρώτη προτεραιότητα η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής»

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ύψους 490 εκατομμύριων ευρώ, τόνισε ότι το 40% περίπου αφορά ανελαστικές δαπάνες, όπως μισθοδοσία, επισημαίνοντας ότι «με ίδιους πόρους, θα εκτελέσουμε έργα ύψους 184 εκατομμυρίων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, προϋπολογισμού άνω των 160 εκατομμυρίων, είναι έργα συνεχιζόμενα. Έργα που ξεκίνησαν πριν αναλάβουμε τη θητεία μας, τα οποία δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσουν».

Όπως ανέφερε, με δεδομένη τη στέρηση των ίδιων πόρων που απαιτούνται για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της νέας διοίκησης, «στο τεχνικό μας πρόγραμμα περιλάβαμε μια σειρά από νέα έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύοντας αρχικά ένα μικρό μέρος των ίδιων πόρων μας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι στο άμεσο μέλλον να τα υλοποιήσουμε, αναζητώντας κι άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Ως πρώτη προτεραιότητα χαρακτήρισε την άμεση δρομολόγηση έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις οριοθετήσεις και τις διευθετήσεις των ρεμάτων του Λεκανοπεδίου, ώστε να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι η νέα διοίκηση για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της Αττικής θα διεκδικηθούν χρήματα τόσο από το κεντρικό κράτος, όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι στις προτεραιότητες είναι η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, η διασφάλιση των αναπτυξιακών εργαλείων για την επανεκκίνηση της Αττικής σε αυτό το επίπεδο, η προσέλκυση επενδύσεων, η τουριστική προβολή της Αττικής, η ενίσχυση των δομών και πολιτικών πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Στο επίκεντρο της πολιτικής της νέας διοίκησης, όπως είπε, είναι η προώθηση της ανακύκλωσης και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα προστατεύει πάνω από όλα τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

«Το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης»

«Δεν μπορούμε να είμαστε ούτε Περιφέρεια της υγείας, ούτε πράσινη Περιφέρεια, αν επιμείνουμε να θάβουμε τα σκουπίδια μας» ανέφερε ο κ. Πατούλης και διαμήνυσε την αποφασιστικότητά της νέας διοίκησης «χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς λαϊκισμό, με σχέδιο και υπευθυνότητα, να δοθεί μόνιμη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί δεκαετίες».

Επιπρόσθετα έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη και αξιοποίηση των μεγάλων πάρκων της Αττικής -για αναπλάσεις θα κατευθυνθεί το 22% των πόρων του τεχνικού προγράμματος, στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, στη βελτίωση της προσβασιμότητας ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία, με έργα οδοποιίας, προϋπολογισμού άνω των 27 εκατ. ευρώ, με τη δημιουργία σύγχρονων κι ασφαλών διαβάσεων, με νέες σηματοδοτήσεις, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

«Θα στηρίξουμε τους Δήμους»

Σε ό,τι αφορά τα αναγκαία έργα για τους Δήμους ο κ. Πατούλης τόνισε ότι, με βάση τις δυνατότητες της Περιφέρειας, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερα έργα που έχουν ώριμες μελέτες.

«Η προηγούμενη διοίκηση έταξε πολλά σε πολλούς. Υπάρχουν περίπου 300 έργα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ωρίμανσης, τα οποία είτε έχουν υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση, είτε έχουν εγκεκριμένη αλλά όχι υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση, είτε στη μεγάλη πλειονότητά τους δεν έχουν υπογεγραμμένη σύμβαση ή είναι εντελώς ανώριμα και βρίσκονται στη φάση συλλογή στοιχείων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 620 εκατ. ευρώ, που δεν έχουμε τα χρήματα να τα υλοποιήσουμε» επεσήμανε ο κ. Πατούλης.

«Είναι έργα που απαιτούν πέντε τουλάχιστον προϋπολογισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα γίνει κατηγοριοποίηση των έργων και θα υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση στους δημάρχους.

«Προτεραιότητα να αυξήσουμε την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ»

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι εμφανίζει χαμηλή απορρόφηση.

«Είναι ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού, σε όρους δημόσιας δαπάνης, ύψους 1,17 δισ. ευρώ, περίπου, το οποίο εμφανίζει απορρόφηση οριακά στο 30%, έχοντας διανύσει ήδη το 60% του συνολικού χρόνου ολοκλήρωσης και μόλις 4 έτη πριν τη λήξη του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση του Προγράμματος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει οι ρυθμοί απορρόφησης δαπανών να διπλασιαστούν και από 100 εκατ. ευρώ, περίπου, που εμφάνιζε το ΠΕΠ Αττικής τα προηγούμενα έτη, θα πρέπει να γίνει 200 εκατ. ευρώ για κάθε έτος μέχρι το 2023!» τόνισε ο περιφερειάρχης και συμπλήρωσε:

«Ο στόχος αυτός είναι πολύ υψηλός, ωστόσο θεωρούμε ότι με τον συντονισμό και τη συνεργασία της Περιφέρειας με τους δικαιούχους, καθώς και με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις ενίσχυσης της απορρόφησης θα καταφέρουμε να υπερβούμε τα εμπόδια και να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020».

Στο διάστημα που υπολείπεται μέχρι τις 31/12/2023 η Περιφέρεια θα προβεί σε έγκριση χρηματοδότησης και υλοποίηση δράσεων:

 • Συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών – ερευνητικών ιδρυμάτων, ύψους 20 εκατ. ευρώ, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 1 του ΠΕΠ Αττικής.
 • Ενίσχυσης της διείσδυσης τεχνολογικών πληροφορίας και επικοινωνίας, ψηφιακής αναβάθμισης και καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού, ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 2 του ΠΕΠ Αττικής.
 • Αναθέρμανσης της επιχειρηματικότητας στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, καθώς και σε δυναμικούς τομείς ανάπτυξης της Περιφέρειας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 3 του ΠΕΠ Αττικής.
 • Ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 4 του ΠΕΠ Αττικής.
 • Ενίσχυσης των υποδομών ύδρευσης στα νησιά της Αττικής, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 6 του ΠΕΠ Αττικής.
 • Κατάρτισης εργαζομένων μέσω όλων των επιμελητηρίων της Αττικής, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.
 • Προληπτικής ιατρικής και προσυμπτωματικού ελέγχου σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, σε συνέργεια με τα Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Περιφέρειας.
 • Στήριξης των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους, μέσω της κατασκευής και λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, κατ’ εφαρμογή της ΚΥΑ 131017/283/2019, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 9 και 10 του ΠΕΠ Αττικής.
 • Τεχνικής βοήθειας σε όλους του Δήμους της Περιφέρειας για την επικαιροποίηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων, συνολικού προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ.
 • Ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, μέσω της εκχώρησης πόρων του Ταμείου Συνοχής.

Παράλληλα, σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 τόνισε ότι, εντός των προσεχών ημερών, θα υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το τελικό κείμενο θέσεων και απόψεων της Περιφέρειας σχετικά με τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Έμφαση θα δοθεί στην εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για:

 • Την ανάδειξη της Περιφέρειας ως προορισμό θεματικού τουρισμού.
 • Τη βιώσιμη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων.
 • Την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
 • Την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου χωρικού και θεματικού σχεδιασμού.
 • Την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
 • Την κοινωνική συνοχή και την προστασία των ευπαθών ομάδων.
 • Υποδομές μεταφορών και παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.
 • Την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος της τοπικής μας οικονομίας.

«Θα κινηθούμε σε τέσσερις άξονες με αναπτυξιακό πρόσημο»

Ο κ. Πατούλης περιέγραψε τους 4 βασικούς άξονες που θα βασιστεί η πολιτική της νέας διοίκησης ως εξής:

 • Ο πρώτος άξονας είναι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους δικούς μας πόρους.
 • Ο δεύτερος άξονας προβλέπει να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος να καταρτίσει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ένα ολοκληρωμένο 5ετές σχέδιο έργων και παρεμβάσεων στην Αττική, ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή νέων υποδομών στον τομέα των μεταφορών, όπως οι επεκτάσεις του δικτύου του Μετρό, την αναβάθμιση όλων των λιμανιών της Αττικής, την κατασκευή νέων οδικών αξόνων, την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, τα αντιπλημμυρικά έργα, τη χρηματοδότηση του νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων κ.λπ.
 • 10 δισ. για την Αττική πρέπει να είναι το αίτημά μας από την Κυβέρνηση και πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αν είμαστε ενωμένοι.
 • Ο τρίτος άξονας που πρέπει να δώσουμε βαρύτητα είναι να δημιουργήσουμε ευνοϊκό περιβάλλον για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Αττική, καθώς και να επιδιώξουμε συνέργειες με ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα, που διαθέτουν κεφάλαια και τεχνογνωσία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

«Ξεκαθαρίζω ότι η δική μας διοίκηση θα είναι φιλική απέναντι σε κάθε πραγματική επένδυση που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή αναγέννηση της Αττικής και θα σέβεται τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών» σημείωσε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας:

«Είμαστε ανοικτοί σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες με όρους ισοτιμίας. Τέλος, η χρονιά που μας έρχεται είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η νέα διοίκηση δεν θα αρκεστεί στον ρόλο του απλού διαχειριστή, αλλά στόχος είναι να φανεί πραγματικά χρήσιμη στους πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet