Δύο νέες πρωτοβουλίες του ΣΒΑΠ με κοινωνικό πρόσημο
Σύνδεσμοι-Φορείς

Δύο νέες πρωτοβουλίες του ΣΒΑΠ με κοινωνικό πρόσημο

Δύο νέες πρωτοβουλίες επεξεργάστηκε και προωθεί ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) για τους δήμους-μέλη του. Πρόκειται για τη σύσταση δύο αμιγώς διαδημοτικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έντονο κοινωνικό πρόσημο: Ενεργειακή Κοινότητα – ΣΒΑΠ και Κέντρο Περίθαλψης και Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων – ΚΕΠΥΑ – Rex.

Όσον αφορά την πρώτη πρωτοβουλία, δωρεάν ρεύμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και μηδενικοί λογαριασμοί των δημοτικών υποδομών, σε αυτά στοχεύει η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας – ΣΒΑΠ. Δύο στόχοι ιδιαίτερα κρίσιμοι την περίοδο αυτή της ακρίβειας και των αυξημένων τιμών ενέργειας που θα συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους για τους δήμους.

Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένας θεσμός που στη χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 2018, ενώ πρόσφατα με νέα νομοθετική ρύθμιση έγινε τροποποίησή του, που βελτίωσε τους όρους τους προς τους ΟΤΑ. Πρόκειται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη διάθεσή του μέσω του λεγόμενου εικονικού συμψηφισμού. Αφορά βέβαια και πολλές άλλες δραστηριότητες που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και την διαχείρισή της. Αφορούν ΟΤΑ και ιδιώτες, όμως για τους ΟΤΑ υπάρχει ένα πλαίσιο που δίδει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προώθησή τους και την υλοποίησή τους. Επίκειται η διάθεση πολλών κονδυλίων για την υποστήριξή τους και την εφαρμογή των επιχειρησιακών τους σχεδίων. Είναι η μεγάλη πρόκληση της Αυτοδιοίκησης για οικονομική αυτοτέλεια και ενεργειακή αυτοδυναμία.

Η δεύτερη μεγάλη πρωτοβουλία του Συνδέσμου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η  σύσταση Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας με την επωνυμία Κέντρο Περίθαλψης και Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων – ΚΕΠΥΑ – Rex (φωτό). Ο διαδημοτικός φορέας που με την ολοκλήρωσή του Διαδημοτικού Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, θα οργανώσει ένα πρότυπο Κέντρο Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων (κατ’ αρχήν σκύλων) με παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης (στείρωση και εμβολιασμό) και προσωρινή φύλαξη μέχρι την υιοθεσία.

Θα ακολουθήσει κάλεσμα όλων των φιλόζωων εθελοντών πολιτών, που με μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών στον χώρο του Καταφυγίου και στους δήμους που θα συμμετάσχουν, θα επιχειρήσει για πρώτη φορά οργανωμένα στη χώρα μας να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους.

Ο ΣΒΑΠ έχει αποστείλει πλήρες πληροφοριακό υλικό στους δημάρχους των 16 δήμων-μελών και σχετικές εισηγήσεις για τα δημοτικά συμβούλιά τους ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους τους να είναι πρωτοπόροι στις δύο πρωτοβουλίες.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet