Αγία Παρασκευή: Περιμένοντας τον υπουργό για τις κεραίες…
Ποιότητα Ζωής

Αγία Παρασκευή: Περιμένοντας τον υπουργό για τις κεραίες…

Το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην Αγία Παρασκευή απασχόλησε για πολλοστή φορά το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή τη φορά στη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Μαρτίου 2016. Παρά την ένταση που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα στην αμέσως προηγούμενη σύγκληση του Σώματος (Η κεραία στη Λαγκαδά… ακτινοβόλησε εντάσεις στο Δ.Σ. Αγ. Παρασκευής), αυτή τη φορά έγινε ενδιαφέρουσα διαλογική συζήτηση, αν και με πολύ μικρότερη συμμετοχή από πλευράς κατοίκων, όπως σχολιάστηκε και στα «πηγαδάκια» έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων.

Έκδηλη η αγωνία των κατοίκων

Τοποθετήσεις πολιτών για τις κεραίες

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων από το Κοντόπευκο, που έχουν ξεσηκωθεί για την κεραία στην οδό Λαγκαδά, εξέφρασαν σε όλους τους τόνους την αγωνία τους για τα αποτελέσματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία τους και ιδίως στην υγεία των παιδιών τους. Όπως δήλωσαν κάποιοι εκ των κατοίκων, η κινητοποίησή τους, η οποία φέρει από πίσω 970 υπογραφές, δεν εκπορεύεται από κάποιο «προσωπικό καπρίτσιο», αλλά από το γεγονός ότι η επίμαχη κεραία βρίσκεται κοντά σε τέσσερα σχολεία και αθλητικούς χώρους, απειλώντας την υγεία εκατοντάδων μικρών παιδιών.

Επίσης, οι κάτοικοι θεώρησαν την τρίμηνη αναστολή έκδοσης αδειών που επιδιώκει η δημοτική Αρχή ως μη ικανοποιητική, ζητώντας η αναστολή να παραταθεί έως ότου ψηφισθεί νόμος που θα αλλάζει το σημερινό, δυσμενές για τις τοπικές κοινωνίες, νομικό πλαίσιο.

Οι πολίτες δήλωσαν ότι δεν αντιτίθενται στην τεχνολογία, αλλά στην κατάχρησή της από πλευράς εταιρειών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «καλή και κακή ακτινοβολία», αλλά μόνο επίπεδα ακτινοβολίας με διαφορετικές παρενέργειες από το καθένα, επικαλούμενοι και σχετικές επιστημονικές μελέτες.

Ζήτησαν δε από τη διοίκηση του Δήμου να συμπαραταχθεί μαζί τους στον αγώνα εναντίον των κεραιών και «να αξιοποιήσει τη δύναμη των διαμαρτυριών των κατοίκων» για να πιέσει προς την κατεύθυνση αλλαγής του νομικού πλαισίου. Μάλιστα, «έπεσε και η πρόταση στο τραπέζι» να ειδοποιεί η Πολεοδομία σε ποια σημεία πρόκειται να τοποθετηθούν σταθμοί βάσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι πολίτες να προγραμματίζουν τις δράσεις τους.

Ωστόσο, ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση κατοίκου της περιοχής, ο οποίος επεσήμανε την τεχνολογική πλευρά του θέματος, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με το να μεγαλώνει η απόσταση των κεραιών, οπότε χρειάζεται αυτές να εκπέμπουν σε υψηλότερα όρια για να καλύπτονται οι ανάγκες επικοινωνίας, αλλά το να υπάρχουν τοπικές «κυψέλες» με εκπομπή χαμηλών ακτινοβολιών, οι οποίες δεν προκαλούν προβλήματα στην υγεία. Πρόσθεσε δε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία ή δύο εβδομάδες και σίγουρα είναι κοστοβόρο, αλλά ήδη έχει επιβληθεί σε αρκετές χώρες. Τέλος, τόνισε ότι μία επιστημονική επιτροπή από πλευράς Δήμου θα μπορούσε να αντικρούσει τα όποια επιχειρήματα των εκπροσώπων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, αποδεικνύοντας ότι η λύση είναι η αντικατάσταση των κεραιών μεγάλης ακτινοβολίας, με πολλές μικρότερης έντασης.

Βασίλης Ζορμπάς: Είναι πολλά τα λεφτά…
Βασίλης Ζορμπάς
Βασίλης Ζορμπάς

Η πλειονότητα των συμβούλων της μειοψηφίας που έλαβαν τον λόγο εξήραν τη στάση των κατοίκων στο όλο θέμα, λέγοντας ότι οι δικές τους αντιδράσεις πίεσαν τη δημοτική Αρχή να ασχοληθεί ενεργά με το πρόβλημα, ενώ θεώρησαν ότι οι εν λόγω αντιδράσεις πρέπει να ενταθούν στο μέλλον για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, είπε ότι «τα λεφτά είναι πολλά» και γι’ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε επί το δυσμενέστερο με τη σχεδόν ομόφωνη ψήφο των προηγούμενων κοινοβουλευτικών θητειών, ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά των διαφόρων επιστημονικών μελετών για την εκπεμπόμενη ακτινοβολία, λέγοντας ότι «όλες αυτές οι έρευνες των πανεπιστημίων χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας».

Ο κ. Β. Ζορμπάς κατήγγειλε, με ειρωνικό τρόπο, τις μέχρι σήμερα ενέργειες της «αριστερής κυβέρνησης» και ιδιαιτέρως του «συντοπίτη μας βουλευτή Γιώργου Δημαρά», ενώ κάλεσε τη διοίκηση του Δήμου να εξετάσει τις περιπτώσεις των τριών κεραιών που «πολιορκούν» το κτήριο του ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής, με τη μία εξ αυτών μάλιστα να έχει τοποθετηθεί πάνω στο εν λόγω κτήριο.

Βασίλης Γιαννακόπουλος: Μικρές, αλλά νόμιμα τοποθετημένες κεραίες
Βασίλης Γιαννακόπουλος
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, πρώην δήμαρχος, Βασίλης Γιαννακόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει κάτι ουσιαστικό σε ό,τι αφορά το νομικό πλαίσιο που διέπει τις εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας, προσθέτοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχει η δημοτική Αρχή παράταση της αναστολής εκδόσεων αδειών εγκατάστασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του τριμήνου. Αντιθέτως, ζήτησε να πιεστούν οι εταιρείες ώστε να επενδύσουν μέρος των κερδών τους για την εξεύρεση τρόπων προστασίας της υγείας των πολιτών.

Επίσης, όπως ανέφερε, από τις ενημερώσεις που είχε από ειδικούς, έχει αντιληφθεί ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα εάν αντικατασταθούν οι πολλές μικρές κεραίες από μία μεγαλύτερης ισχύος, καθώς αυτή θα εκπέμπει υψηλότερη ακτινοβολία προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών για επικοινωνία και ζήτησε η πίεση κατοίκων και διοίκησης του Δήμου να εστιαστεί στο να τοποθετούνται οι κεραίες σε νόμιμα σημεία και πάντως, μακριά από σχολεία και άλλες ευαίσθητες δομές.

Ανδρέας Γκιζιώτης: Συσπειρώστε τον κόσμο, να πιέσει για αλλαγές
Ανδρέας Γκιζιώτης
Ανδρέας Γκιζιώτης

Το θέμα των νέων τεχνολογιών που μπορούν να μειώσουν την ακτινοβολία έθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εταιρείες αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτές επειδή έχουν κόστος «και μειώνουν τα κέρδη τους».

Ο κ. Ανδρέας Γκιζιώτης είπε ότι το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί ούτε από την παρούσα κυβέρνηση, αφού έχει να κάνει με «πολιτικές αντιλήψεις και συμβιβασμούς» όσων αντιλαμβάνονται την επικοινωνία «ως εμπόρευμα και όχι ως αγαθό».

Υποστηρίζοντας ότι μόνη λύση είναι η αντίδραση των πολιτών, ο κ. Α. Γκιζιώτης πρότεινε αφ’ ενός τη δημοσιοποίηση όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν στην πόλη, ώστε να γενικευθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων και από άλλες περιοχές κι αφ’ ετέρου, να προχωρήσει η Αγία Παρασκευή σε συνεννοήσεις και με άλλους Δήμους με ανάλογα προβλήματα, ώστε να διοργανωθεί μία μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αρμόδιο υπουργείο.

Αλέξανδρος Κουτσούκος: Δεν μπορείτε «να πατάτε σε δύο βάρκες» κ. δήμαρχε
Αλέξανδρος Κουτσούκος
Αλέξανδρος Κουτσούκος

Από πλευράς της κίνησης Φυσάει Κόντρα, ο κ. Αλέξανδρος Κουτσούκος υποστήριξε ότι η δημοτική Αρχή περιμένει ν’ αλλάξει ο νόμος, χωρίς ωστόσο η ίδια να ξεκαθαρίζει ή να προτείνει τι είδους αλλαγές θέλει. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι όποια αλλαγή και να γίνει στο νομικό πλαίσιο «θα είναι μία από τα ίδια», ενώ μόνο η κινητοποίηση των κατοίκων μπορεί να επιφέρει αποτέλεσμα.

Ο κ. Αλ. Κουτσούκος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή ότι δεν συμβάλλει στις κινητοποιήσεις των κατοίκων, φέροντας ως παράδειγμα την απουσία της από πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην οδό Λαγκαδά, ενώ είπε στον δήμαρχο ότι «δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες και κάποια στιγμή πρέπει να πάρει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος».

Διοίκηση: Είμαστε στην πλευρά των κατοίκων και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε

Από πλευράς διοίκησης, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Πετσατώδη, υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί παράταση αναστολής εκδόσεων αδειών πέραν του τριμήνου, ενώ εξήγησε τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου η αυτοψία της Πολεοδομίας στο κτήριο της Λαγκαδά να μην αποδειχθεί χωρίς νόημα…

Γιάννης Σταθόπουλος
Γιάννης Σταθόπουλος

Ο  δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, αφού επεσήμανε ότι το θέμα των κεραιών «δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις», τόνισε ότι η διοίκηση δεν έχει αδιαφορήσει, αλλά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αναφέρθηκε δε σε πρόσφατη συνάντηση με δημάρχους Δήμων που ανήκουν στην Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής κι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, σε πρόσφατες αποξηλώσεις κεραιών, καθώς και στην επικείμενη (σ.σ.: την προσεχή Παρασκευή) συνάντησή του με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Μάλιστα, κάλεσε τους εκπροσώπους των κατοίκων να τον επισκεφθούν τη Δευτέρα το μεσημέρι, προκειμένου να τους ενημερώσει για το αποτέλεσμα της εν λόγω συνάντησης. Έσπευσε, όμως, παράλληλα να δηλώσει ότι έχει τη δέσμευση κυβερνητικών στελεχών ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα αλλάζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την εγκατάσταση σταθμών βάσεων κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, τα ενδιαφέροντα σημεία της τοποθέτησής του κ. Γιάννη Σταθόπουλου εντοπίζονται σε δύο σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την απροθυμία που εκδήλωσαν ορισμένοι φορείς (π.χ. Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ΕΕΤΤ κ.λπ.) να συμμετάσχουν στη διεπιστημονική επιτροπή που έχει συστήσει ο Δήμος για το ζήτημα των κεραιών και το δεύτερο ότι από τις συναντήσεις με τους δημάρχους Δήμων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τις κεραίες δεν υπήρξε «πλήρης ταυτότητα απόψεων»

Για το μεν πρώτο θέμα, ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει με την επιτροπή και ήδη βρίσκεται σε επαφές με τον καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκά Μαργαρίτη, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδημοτική συνεργασία, δεσμεύτηκε ότι θα κινήσει διαδικασίες ώστε να υπάρξει συλλογική αντίδραση σε επίπεδο θεσμικών οργάνων (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους να συνεχίσουν την εγρήγορσή τους, «ώστε να παρακινούν και τη δημοτική Αρχή να ενεργεί ταχύτερα», ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι για τη διοίκηση είναι «αδιαπραγμάτευτο» το όριο της απόστασης των 300μ. από ευαίσθητες κοινωνικές δομές για την τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Τελικώς το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα νέα τρίμηνη αναστολή χορήγησης εγκρίσεων εγκατάστασης Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας και συναφών εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση του Δήμου μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Την επομένη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εξέδωσε ανακοίνωση επί του θέματος στην οποία κι αναφέρει τα εξής:

Συνάντηση δημάρχων για κεραίες

Νέα τρίμηνη αναστολή χορήγησης εγκρίσεων εγκατάστασης Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας και συναφών εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Μαρτίου 2016. Η προηγούμενη τρίμηνη αναστολή είχε ψηφιστεί επίσης ομόφωνα την  Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015.

Η δημοτική Αρχή Αγίας Παρασκευής, σκοπεύοντας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, και ιδιαίτερα των ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων (νήπια, βρέφη, κωφοί και ασθενείς με εμφυτεύματα), διεκδικεί με συνεχείς πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και ενέργειες την ουσιαστική βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα προωθεί τα ζητήματα αυστηροποίησης των όρων εγκατάστασης και λειτουργίας, των ορίων εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, των αποστάσεων από σχολεία, νοσοκομεία, παιδικές χαρές κ.λπ. των κεραιών, όπως και ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα, βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17/2/2016, στο δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής, συνάντηση δημάρχων των Δήμων που καλύπτει η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής, με θέμα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αγ. Παρασκευής Ιωάννης Σταθόπουλος, Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης, Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης, Φιλοθέης-Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος και εκ μέρους του δημάρχου Παπάγου-Χολαργού η αντιδήμαρχος Άννα-Μαρία Τσικρικώνη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες  των Δήμων).
  • Αποξηλώθηκε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016, από ειδικό γερανοφόρο, κεραία κινητής τηλεφωνίας επί των οδών Θήρας 2 & Ολυμπίας στην Αγία Παρασκευή, δικαιώνοντας τον αγώνα του Δήμου και της επιτροπής κατοίκων (είχαν προηγηθεί απόφαση ανάκλησης της άδειας της κεραίας από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής στις 30/7/2015, η απόρριψη της προσφυγής της εταιρείας για ακύρωση της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στις 2/11/2015 και απόφαση ανάκλησης της άδειας από τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [ΕΕΤΤ] στις 22/12/2015. Η άδεια είχε χορηγηθεί στις 15-10-2014 από την ΕΕΤΤ στην Εταιρεία COSMOTE – ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.).
  • Το καλοκαίρι του 2015, με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ανακλήθηκαν δύο ακόμη άδειες κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet