Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής τίμησε τον Αλέξανδρο Ιόλα
Κοινωνία

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής τίμησε τον Αλέξανδρο Ιόλα

Τη μνήμη του Αλέξανδρου Ιόλα, δωρητή της πόλης, τίμησε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, ακριβώς 28 χρόνια μετά τον θάνατο του, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον τάφο του στο Κοιμητήριο Αγίας Παρασκευής στις 2:30 μ.μ.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Λεονάρδος Χατζηανδρέου, η πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου Βούλα Κουτσογιάννη, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς και από τον Σύλλογο Κατοίκων Τσακού οι Δημήτρης Μπεθάνης και Μπέτυ Σκόνδρα.

Ο Αλέξανδρος Ιόλας δώρισε στον Δήμο Αγίας Παρασκευής  έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και τη μελέτη για να γίνει, όπως και έγινε, η πλατεία Δημοκρατίας («Ιόλα») στον Παράδεισο επί της οδού Δημοκρατίας.

Ο κοσμοπολίτης συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1907, σπούδασε χορό στο Βερολίνο και το Παρίσι. Μετά από ένα ατύχημα το 1944, εγκατέλειψε τον χορό και αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στη συλλογή έργων τέχνης. Άνοιξε γκαλερί στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, και τη Βυρηττό.

Από τη δεκαετία του 1960 περνάει πολύ χρόνο στην Ελλάδα και χτίζει τη βίλα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής όπου μεταφέρει την τεράστια προσωπική συλλογή του μεγάλης καλλιτεχνικής και χρηματικής αξίας. Μετά τον θάνατό του η βίλα του λεηλατήθηκε και η συλλογή του με 11.000 έργα τέχνης υπήρξε αντικείμενο κλοπής.

Η επιθυμία του πριν πεθάνει να δωρίσει την αμύθητη συλλογή του από έργα τέχνης στο ελληνικό κράτος δεν εκπληρώθηκε ποτέ. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε την προσφορά του και έτσι το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του χάθηκε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet