Καταγγελία εργαζομένων αγροκτήματος Λυκόβρυσης
Ποιότητα Ζωής

Καταγγελία εργαζομένων αγροκτήματος Λυκόβρυσης

Την πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του χώρου του ΕΘΙΑΓΕ στη Λυκόβρυση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στα Εργαστήρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που στεγάζονται στον χώρο.

Οι εργαζόμενοι στο «αγρόκτημα» της Λυκόβρυσης καλούν όλους να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις της Παρασκευής 17 και του Σαββάτου 18 Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθούν, εντός του χώρου, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το θέμα του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ – ΑΒΚ218, όπως μας ενημερώνει η ακόλουθη ανακοίνωση.

Καταγγελία εργαζόμενων αγροκτήματος Λυκόβρυσης

Θέμα: Ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ στα διεθνή μέσα, ότι το αγρόκτημα 98 στρεμμάτων στη Λυκόβρυση Αττικής του ΥΠΑΑ&Τ, χρήσης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ-(πρώην ΕΘΙΑΓΕ), πρόκειται να πωληθεί σαν Εμπορικό Πάρκο.

Ανάρτηση του ΤΑΙΠΕΔ για τον προς πώληση χώρο στη ΛυκόβρυσηΜε αφορμή τις εξελίξεις, σχετικά με την παραχώρηση από το ΥΠΑΑ&Τ., στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης 98 στρεμμάτων, με τη πρόταση δημιουργίας Business Park σε έκταση του αγροκτήματος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΥΠΑΑ&Τ), στα διοικητικά όρια του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:

Στο ανωτέρω κτήμα της Λυκόβρυσης έκτασης περίπου 75 στρεμ. (τα 23 εκ των οποίων παραχωρήθηκαν από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης), στεγάζονται τα 4 Ερευνητικά Ινστιτούτα (Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, Οίνου, Αμπέλου και Εδαφολογίας,) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών, Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων, Εδαφοϋδρολογικό, ΠΕΓΕΑΛ και 2 Εργαστήρια Αναφοράς).

Σας γνωστοποιούμε ότι μεγάλο τμήμα του ανωτέρω ακινήτου (περίπου 40 στρεμ.) καταλαμβάνει η αμπελογραφική συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθήνας (ΙΑΑ) στην οποία διατηρείται πολύτιμο αμπελουργικό γενετικό υλικό 700 περίπου αυτοχθόνων και ξενικών ποικιλιών, η μεγαλύτερη στον χώρο των Βαλκανίων.

Το συγκεκριμένο ακίνητο, εμβαδού 75 περίπου στρεμμάτων, μετά των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκε στη διαχείριση του ΥΠΑΑ&Τ. Το ακίνητο της Λυκόβρυσης παραχωρήθηκε για εκποίηση – πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (κωδικό ΑΒΚ 218, σύμφωνα με την απόφαση 243/14.11.2013).

Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από την καταστροφή της εθνικής κληρονομιάς, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των υπηρεσιών–Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ και για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Οι εργαζόμενοι των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στο κτήμα της Λυκόβρυσης, εκφράζουν την οργή, αγανάκτηση και την έντονη αντίθεσή τους στο προωθούμενο σχέδιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκποίησης του πιο πάνω αγροκτήματος σε ιδιώτες. Καταγγέλλουν το σχέδιο πιθανής απομάκρυνσης εργαζομένων μέσω της προσχηματικής εκποίησης.

Οι εν λόγω ενέργειες υποβαθμίζουν το εξειδικευμένο επιστημονικό έργο, απαξιώνουν την προσφορά των υπηρεσιών προς τον Έλληνα αγρότη και καταναλωτή και καταστρέφουν την πολύτιμη και μοναδική εθνική κληρονομιά συλλογής αμπέλου. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι, δεν πρόκειται να το επιτρέψουν.

Θα υπερασπισθούν το επιστημονικό έργο τους, τον κοινωνικό χαρακτήρα και την εθνική περιουσία του αγροκτήματος της Λυκόβρυσης.

Θα συντονίσουν τη δράση τους με σκοπό τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία των πολιτών, τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, και την Επιτροπή φορέων του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ (ΥΠΑΑ&Τ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), με στόχο την περιφρούρηση του συμφέροντος του Έλληνα αγρότη και καταναλωτή.

Απαιτούμε την άρση της εκποίησης-πώλησης του κτήματος Λυκόβρυσης από το ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας αυτός είναι δίκαιος και σωστή η επιχειρηματολογία μας.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝ «ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ».

Για τον λόγο αυτό σας καλούμε στις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, την Επιτροπή φορέων του κτήματος πρώην ΕΘΙΑΓΕ και τις λοιπές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου 2014 στο αγρόκτημα της Λυκόβρυσης (Σοφ. Βενιζέλου 1, 141 23 Λυκόβρυση, τηλ. 210 2845940) σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  1. Στη συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στις 17/10/14 και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Ινστιτούτο Αμπέλου στο αγρόκτημα από τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης και εκπροσώπους – δ/ντές των εργαζομένων των υπηρεσιών του κτήματος.
  2. Το Σάββατο 18/10/2014 και ώρα από 13:00 έως 17:00 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη – ξενάγηση πολιτών στα Ινστιτούτα – Εργαστήρια και στους λοιπούς χώρους του κτήματος, αμπελώνας και καλλιέργεια ιπποφαούς και θερμοκήπια. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί και δοκιμασία κρασιών του Οινοποιείου μας.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet