Το «Πράσινο Σημείο» θα χρηματοδοτήσει το Κλειστό Λυκόβρυσης;
Πολιτική

Το «Πράσινο Σημείο» θα χρηματοδοτήσει το Κλειστό Λυκόβρυσης;

Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι προβοκατόρικος, αλλά αποτυπώνει την αίσθηση που ακοκομίσαμε από την πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης (συνεδρίαση Δευτέρας 25 Απριλίου 2016), τόσο κατά την ημέρα του Πολίτη, όσο και κατά τη συζήτηση για το Κλειστό Γυμναστήριο της Λυκόβρυσης. Και βέβαια, η αναφορά στο τελευταίο δεν μπορούσε παρά να συνδυαστεί, για άλλη μια φορά, με τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» στον Δήμο (σ.σ.: ανάμεσα στους χώρους που εξετάζονται για τη δημιουργία του είναι και το οικόπεδο 5 στρεμμάτων, που φιλοξενεί το Κλειστό) και το εάν αυτό τελικώς θα είναι τοπικό ή υπερτοπικό (διαδημοτικό).

Όπως οι περισσότερες συζητήσεις στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι κι αυτή διεξήχθη με αρκετές «μπηχτές» και εντάσεις (αν και σαφώς λιγότερες απ’ ό,τι έχουμε ζήσει σε άλλες συνεδριάσεις) και τελικώς οδήγησε σε μία απόφαση, που μάλλον αφήνει αρκετά ερωτηματικά τόσο ως προς το «Πράσινο Σημείο», όσο και ως προς το μέλλον του πολύπαθου Κλειστού.

Τάσος Μαυρίδης
Τάσος Μαυρίδης

Ειδικότερα, η πρόταση που τελικώς πέρασε κατά πλειοψηφία από το Σώμα ήταν αυτή του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, η οποία συνέθετε επιμέρους προτάσεις της επικεφαλής της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών, Μαρίας Γώγου, του ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου Γεωργίου Κωνσταντόπουλου και μέρος των προτάσεων των επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων. Η απόφαση αυτή προβλέπει α) την εντός τριών μηνών συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της μελέτης που έχει ανατεθεί στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου σχετικά με την αποπεράτωση του Κλειστού (π.χ. κόστος αποπεράτωσης, καθεστώς αδειοδότησης κ.λπ.), β) την άμεση ολοκλήρωση του Γυμναστηρίου, γ) την εξεύρεση τρόπων χρηματοδότησης του έργου και δ) την κατηγορηματική άρνηση δημιουργίας υπερτοπικού «Πράσινου Σημείου» στον Δήμο.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Ωστόσο, οι προβληματισμοί δημιουργούνται καθώς πρόταση προς ψήφιση έφερε και ο επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών Πεύκης-Λυκόβρυσης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, η οποία ενώ συμπεριελάμβανε τις τρεις πρώτες παραμέτρους που έβαζε και η πρόταση της διοίκησης, πρόσθετε και ακόμη μία, σημαντική κατά την άποψή μας: ότι θα αποσυνδεθούν τα δύο θέματα (σ.σ.: η αποπεράτωση του Κλειστού και η δημιουργία «Πράσινου Σημείου»), θα απορρίπτεται σαφώς η δημιουργία «Πράσινου Σημείου» στον χώρο που φιλοξενείται το Κλειστό και θα ζητηθεί με επιστολή στην Περιφέρεια Αττικής να αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό της το κονδύλι του 1,5 εκατ. ευρώ (σ.σ.: ποσό που συμπίμπτει με το προϋπολογιζόμενο στο παρελθόν κόστος αποπεράτωσης του Κλειστού Γυμναστηρίου…).

Την πρόταση του κ. Γ. Θεοδωρακόπουλου στήριξαν με τη θετική ψήφο τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του, Κώστας Μπαλδεράνος και Νότα Σοκορέλη, και οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Λυκόβρυσης Πεύκης.-, Παναγιώτης Ασβεστάς και Δημήτρης Κωνστάντος, αντιστοίχως. Μάλιστα, οι κ.κ. Κ. Μπαλδεράνος και Δ. Κωνστάντος υποστήριξαν ανοιχτά ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, Γιώργου Καραμέρου, για τη δημιουργία «Πράσινου Σημείου» στον χώρο του Κλειστού και μάλιστα, υπερτοπικού χαρακτήρα.

Πού συμφώνησαν οι περισσότεροι σύμβουλοι

Παρά τις διαφορετικές… αφετηρίες κάθε παράταξης και μεμονωμένων δημοτικών συμβούλων ως προς το θέμα του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου, θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε κάποιες κοινές συνισταμένες, οι οι οποίες κωδικοποιούνται ως εξής:

  • Υπάρχουν ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές Αρχές για το γεγονός ότι, 22 χρόνια, μετά το Κλειστό Γυμναστήριο όχι μόνο δεν λειτουργεί, αλλά έχει μετατραπεί σε «σκουπιδότοπο», έχει απολέσει σχεδόν το σύνολο του όποιου εξοπλισμού διέθετε και γενικώς, έχει μετατραπεί σε ένα άθλιο «κουφάρι». Ωστόσο, οι ευθύνες αυτές αποδίδονται κατά περίπτωση και σε διαφορετικούς υπαιτίους, ενώ η αναζήτησή τους μάλλον παραπέμπεται στο… μέλλον.
  • Όλοι θέλουν την άμεση αποπεράτωση του αθλητικού χώρου, καθώς αναγνωρίζουν ότι, τόσο τα τοπικά αθλητικά σωματεία, όσο και εκείνα του ενιαίου Δήμου, χρειάζονται απολύτως αυτήν και άλλες ακόμη αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Εντός τριμήνου θα πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση η μελέτη που έχει ανατεθεί για την αποπεράτωση του Κλειστού, που να απαντά σε σειρά κρίσιμων ερωτημάτων, από τα οποία εξαρτάται η υλοποίηση ή μη του έργου.
  • Είναι αναγκαίο να αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης του έργου.
Kleisto1-001 Kleisto2-001
Kleisto3-001 Εικόνες εγκατάλειψης στο Κλειστό Λυκόβρυσης (φωτό1)

 

 

 

 

 

 

Ο προβληματιμός – ερώτημα του τίτλου

Το θέμα της χρηματοδότησης αποπεράτωσης του Κλειστού Γυμναστηρίου είναι αυτό που δημιουργεί τους μεγαλύτερους προβληματισμούς και οδήγησε και στη διατύπωση του ερωτήματος του τίτλου.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος δήλωσε ξεκάθαρα ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η χρηματοδότηση του έργου είναι εξαιρετικά δύσκολη. Από μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού έχει αποκλειστεί περίπτωση χρηματοδότησης, ενώ μόνο από πλευράς Περιφέρειας υπάρχει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις η αξιοποίηση του υπολοίπου ποσού από το ειδικό τέλος για την ολοκλήρωση του έργου στο Ο.Τ. 9 στη Λυκόβρυση, κάτι που ωστόσο απαιτεί και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σ.σ.: Με την τελευταία εκδοχή διαφώνησαν κάθετα ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος, λέγοντας ότι «ο Δήμος είναι ενιαίος και είναι προσβολή να ζητούμε μόνο από τους κατοίκους της Λυκόβρυσης να πληρώσουν το κόστος του Κλειστού» και ο κ. Δ. Κωνστάντος, που υποστήριξε ότι το κόστος αποπεράτωσης «πρέπει να καταβληθεί απ’ όλους τους δημότες». Επίσης, αρνητικός ήταν και ο κ. Π. Ασβεστάς, που χαρακτήρισε ως «χαράτσι» το ειδικό τέλος και διαφώνησε γενικότερα με οποιαδήποτε αύξηση στα τέλη των δημοτών).

Υπό αυτά τα δεδομένα, μάλλον η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής μοιάζει… μονόδρομος. Και το ερώτημα που τίθεται είναι έναντι ποίου ανταλλάγματος μπορεί να γίνει αυτό; Μήπως, τελικώς, οδηγούμαστε σε μία λύση που θα περιλαμβάνει τη λειτουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου με αυτή του «Πράσινου Σημείου» στον ίδιο και τον αυτό χώρο; Ή την αποδοχή του «πικρού ποτηριού» ενός υπερτοπικού «Πράσινου Σημείου», προκειμένου να λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης του Κλειστού;

Αναμφίβολα, ο δήμαρχος έχει δίκιο όταν λέει ότι τα «Πράσινα Σημεία» τα επιβάλλει, πλην της αναγκαιότητας μίας ορθολογικότερης διαχείρισης των αποβλήτων μας, και ο Νόμος. Ωστόσο, ο Νόμος επιτρέπει και κάτι άλλο· τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων για θέματα μείζονος σημασίας που αφορούν τους πολίτες. Κι αν μη τι άλλο, η διάσταση που έχει λάβει τόσο το θέμα του Κλειστού, όσο κι εκείνο του «Πράσινου Σημείου», δικαιολογεί απολύτως την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, αφού προηγηθεί πλήρης και σφαρική ενημέρωση των δημοτών.

Εκτός των άλλων, μία τέτοια λύση θα δώσει οριστικό τέλος και στην «κατευθυνόμενη πληροφόρηση», για την οποία κατηγορεί μερικούς πολιτικούς αντιπάλους του ο δήμαρχος Τ. Μαυρίδης, αλλά και στις κατηγορίες των τελευταίων προς τον ίδιο ότι «τα έχει βρει με τον Γ. Καραμέρο»…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet