Κλειστά μικρόφωνα και αποχωρήσεις για το μνημείο Εθνικής Αντίστασης
Πολιτική

Κλειστά μικρόφωνα και αποχωρήσεις για το μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμαρουσίου από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 5 Μαΐου 2015, καθώς -όπως καταγγέλλουν εμποδίστηκαν από τον πρόεδρο του Σώματος να εξηγήσουν το αίτημά του για την ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην πόλη. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους (την υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Φωτόπουλος και Μαρία Καρλατήρα), αυτή τη φορά “η δημοτική αρχή ξεπέρασε τον εαυτό της”.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:

Ο λαός μας, με καθοδηγητή το ΚΚΕ, τσάκισε τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους

Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο -με απεργίες, συλλαλητήρια, σαμποτάζ, με το χωνί, τον παράνομο Τύπο, με το όπλο στο χέρι- και με ηρωισμό, ο λαός μας αντιστάθηκε στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, απελευθέρωσε την Ελλάδα. Χάρη στη δράση του ΕΑΜ δεν στάλθηκε ούτε ένας εργάτης να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, με εξαίρεση αυτούς που είχαν συλλάβει ως ομήρους οι Γερμανοί, δεν στάλθηκε ούτε ένας να πολεμήσει κατά της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ο ΕΛΑΣ καθήλωσε 8 έως 12 ναζιστικές μεραρχίες. Το ΕΑΜ δημιούργησε φύτρα εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές (Αυτοδιοίκηση, Λαϊκή Δικαιοσύνη). Στις 10 Μάρτη 1944 ορκίστηκε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), το κεντρικό πολιτικό όργανο διοίκησης των απελευθερωμένων περιοχών. Μετά από εκλογές (23 Απρίλη 1944), που έγιναν σε συνθήκες Κατοχής, εκλέχτηκε το “Εθνικό Συμβούλιο”.

Στις εκλογές αυτές ψήφισαν 1.800.000, δίχως να υπολογίζονται τα αποτελέσματα της Κρήτης, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, ενώ ψήφισαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι γυναίκες και οι νέοι από 18 χρόνων. Σημειώνεται ότι στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 1936 είχαν πάρει μέρος 1.000.000 ψηφοφόροι. Μαζί με τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων βαρύ ήταν και το τίμημα που πλήρωσε η ΕΑΜική Αντίσταση. Δεκάδες χιλιάδες ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες, κομμουνιστές και κομμουνίστριες, βασανίστηκαν, στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτελέστηκαν ή έπεσαν στη μάχη με τους ξένους φασίστες και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Μόνο η Κομματική Οργάνωση Αθήνας είχε 5.000 νεκρούς. Για το έπος που έγραψε ο λαός μας, με καθοδηγητή το ΚΚΕ, την περίοδο της κατοχής έχουν γραφτεί τόμοι ολόκληροι. Γι΄ αυτό το ηρωικό έπος του Λαού μας οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θ. Φωτόπουλος και Μ. Καρλατήρα επανέφεραν, για πολλοστή φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6/5/2015 το αίτημα για την ανέγερση στο Μαρούσι του μνημείου για την Εθνική Αντίσταση, ενόψει και του γιορτασμού στις 9 του Μάη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, των 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Τη φορά, όμως, αυτή η δημοτική αρχή, παρόντος του κ. Πατούλη και συνεργούντος του Προέδρου του Δ.Σ., ξεπέρασε ακόμη και τον εαυτό της.

Έκλεισαν το μικρόφωνο στον εκπρόσωπο της Λ.Σ., όταν επιχείρησε να τεκμηριώσει το αίτημα για την ανέγερση του Μνημείου, αποκαλύπτοντας έτσι την απέχθειά τους απέναντι στην ένοπλη αντίσταση του λαού μας ενάντια στη βάρβαρη τριπλή κατοχή.

Ύστερα από αυτό οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι κατάγγειλαν την ενέργεια αυτή και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Καλούμε τους αντιστασιακούς, όλο τον Μαρουσιώτικο Λαό, να βγάλει συμπεράσματα και να καταδικάσει με κάθε τρόπο αυτή την εχθρική και απαξιωτική προς την Εθνική Αντίσταση  στάση της δημοτικής αρχής, καθώς και τις φιλοεμφυλιακές κραυγές που ακούστηκαν από συγκεκριμένο σύμβουλο της πλειοψηφίας. 

Να επιβάλουμε εδώ και τώρα την ανέγερση του μνημείου για την Εθνική Αντίσταση 1941-44. 

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet