Εκδήλωση αναγνώρισης του έργου του Ελ. Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι
Πολιτισμός

Εκδήλωση αναγνώρισης του έργου του Ελ. Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι

Εκδήλωση τιμής και αναγνώρισης του τεράστιου έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου, που άφησε ως πλούσια παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον θάνατό του στο δημαρχείο Αμαρουσίου, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, κρητικών συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Το αφιέρωμα στη μεγαλύτερη πολιτική προσωπικότητα της νεώτερης Ελλάδας διοργάνωσαν ο Δήμος Αμαρουσίου, το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016, με την υποστήριξη του παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης καλωσόρισε στο όμορφο Μαρούσι τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης και τους παριστάμενους για την τιμητική συμμετοχή τους στο αφιέρωμα  για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

«Απόψε ο χρόνος θα γυρίσει πίσω και θα μας επιτρέψετε να γίνουμε μύστες σε μια βραδιά αναμνήσεων αλλά και συγκίνησης. Σε μια βραδιά αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς του Ελευθερίου Βενιζέλου στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός. Τον διέκρινε ο ρεαλισμός, η ευελιξία, η τόλμη, ενώ διέθετε μία εντυπωσιακή προσωπική ακτινοβολία.  Η μελέτη και η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο μας. Για τον λόγο αυτό στη σημερινή εκδήλωση, η οποία αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής απέναντι σ’ αυτή τη μεγάλη και λαμπρή προσωπικότητα του τόπου μας θα γίνει αναφορά στο ειρηνικό έργο του, καθώς και στην υγειονομική πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης σε μία σύντομη αναφορά  στην προσωπικότητα και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου στη χώρα μας.

«Τέτοιες προσωπικότητες» -επεσήμανε- «όχι μόνο αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη να μνημονεύονται, αλλά ενδεχομένως αποτελούν και τη μεγάλη σημαντικότητα της εποχή μας στην ανάδειξή τους και στην ευχή όλων να βρεθεί ένας Ελευθέριος Βενιζέλος της σύγχρονης κατάστασης που ζούμε. Αυτή άλλωστε την περίοδο όσο ποτέ άλλοτε, δύο πράγματα πρέπει να ευχηθούμε: Το ένα να είναι ενωμένοι όλοι οι Έλληνες και το δεύτερο να διδασκόμαστε από τη μεγάλη προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου και ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας, ώστε να καταλάβουν ότι θα πρέπει να κυριαρχήσει η ειλικρίνεια, η τόλμη, η αποφασιστικότητα, η ικανότητα και κυρίως η αγάπη για την πατρίδα. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που σήμερα μπορούμε να δούμε το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου μέσα από την εξαιρετική παρουσία του Ιδρύματος».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Κρηταγενής Ζευς» Κωστής Σηφάκης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Η σημερινή εκδήλωση είναι εκδήλωση τιμής στη μεγαλύτερη προσωπικότητα της νεώτερης Ελλάδας και της αδιαμφισβήτητης προσφοράς του μεγάλου κρητικού, του ευφυή, τολμηρού και νεωτεριστή πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου. Δεινός αναλυτής και γνώστης των διεθνών στρατηγικών, ανόρθωσε τη χώρα μας, αφύπνισε συνειδήσεις και ενέπνευσε τον ελληνικό λαό να δώσει και την τελευταία ικμάδα και δύναμή του για τη μεγάλη ιδέα. Ιδιαίτερα – συμπλήρωσε – σήμερα στους χαλεπούς καιρούς που όλοι βιώνουμε, η ανάγκη ανάδειξης μιας προσωπικότητας όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος μοιάζει μονόδρομος. Η παρακαταθήκη του μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και αίσθημα ευθύνης, αλλά μας οπλίζει και με θάρρος και υπομονή να μην υποταχθούμε στο ζοφερό μέλλον που μας υπόσχονται».

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Γεώργιος Πρασιανάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Ιδρύματος που εδρεύει στα Χανιά και των παραρτημάτων αυτού, όπως αυτό της Αττικής να συντηρήσουν και να προβάλλουν το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Σήμερα το Ίδρυμα έχει καταφέρει να αναστήσει τη μνήμη του Ελευθέριου Βενιζέλου και να τον τοποθετήσει στη θέση που του αρμόζει για τη μεγάλη προσφορά και το έργο του. Στις επιτυχίες του Ιδρύματος περιλαμβάνεται η δημιουργία του Μουσείου στο σπίτι του στη Χαλέπα Χανίων και η λειτουργία του. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι χιλιάδες νέα παιδιά το επισκέπτονται και μαθαίνουν την ελληνική ιστορία». Αναφερόμενος στο παράρτημα Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος απηύθυνε πρόσκληση σε όλους να πλαισιώσουν την προσπάθειά  και να ενταχθούν στα μέλη του παρατήματος, ως χρέος και τιμή στο μεγαλύτερο πολιτικό που ανέδειξε η νεότερη Ελλάδα.

Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης μίλησε για το ειρηνικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητά του, αλλά και πόσο επίκαιρο παραμένει μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνθήκη της Λοζάνης, η οποία έχει επανέλθει στην επικαιρότητα και την οποία υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο εκπρόσωπος της Τουρκίας και μετέπειτα πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού.

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λοζάνη είχε να αντιμετωπίσει τις απίστευτες απαιτήσεις των Τούρκων , που ζητούσαν την κατάργηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ολόκληρο τον πολεμικό και εμπορικό στόλο της Ελλάδας, τα νησιά του Αιγαίου και τη Δυτική Θράκη. Από όλα όσα επεδίωκαν οι Τούρκοι τίποτα δεν κέρδισαν και ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Με ηττημένη και καταστρεμμένη την Ελλάδα κατάφερε να διασφαλίσει όλα αυτά που διεκδικούσαν οι Τούρκοι. Με αυτή τη συνθήκη ζούμε σήμερα και αυτή ανυποχώρητα πρέπει να διεκδικούμε τη τήρησή της» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μία σειρά από άλλες συνθήκες που υπέγραψε επί των κυβερνήσεων ο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Η συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 που διασφάλισε τη Μακεδονία και την Ήπειρο, αλλά και η συνθήκη του Λονδίνου προγενέστερα φέρουν την υπογραφή του» σημείωσε.

Ο κ. Παπαδάκης έκανε επίσης αναφορά στα δεκάδες έργα που φέρουν την υπογραφή του σπουδαίου πολιτικού, όπως η μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση, που θεωρείται η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η εργατική νομοθεσία, η πολεοδομική ανασυγκρότηση, αλλά και η απόδοση των ελληνικών αποζημιώσεων οι λεγόμενες «ανατολικές επανορθώσεις», όπου κατάφερε να πάρει το 75% των πολεμικών χρεών της εποχής του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο υπ. διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ιωάννης Γονατίδης μίλησε για την υγειονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου, τιμώντας τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη για τη σημαντική προσφορά του, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

«Η κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα αρχές του 20ου αιώνα όσον αφορά τα ζητήματα υγείας και κοινωνικής πολιτικής έμοιαζε δραματική. Οι δείκτες υγείας στον ελληνικό πληθυσμό ήταν οι χειρότεροι της Ευρώπης και το νομοθετικό πλαίσιο ήταν απαρχαιωμένο. Τόσο οι δύο πρώτοι περίοδοι της διακυβέρνησης του, όσο κυρίως την τετραετία 1928- 1932 αποδείχθηκαν καθοριστικές για την οργάνωση των υπηρεσιών κρατικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, στην κοινωνική πολιτική, υγειονομική ασφάλεια και την υγιεινή, μονολότι ασφαλώς την ίδια εποχή κατατέθηκαν και τα όρια του αστικού εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του Ελευθέριου Βενιζέλου.  Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο της εποχής εκείνης» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γονατίδης αναπτύσσοντας την υγειονομική πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Επεσήμανε επίσης και τα ιδιαίτερα μέτρα που έλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για την εξυγίανση του στρατού από τις ασθένειες που μάστιζαν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι  1928 το 70% των κατατάξιμων οπλιτών, επέστρεψαν στα σπίτια τους διότι ήταν όλοι άρρωστοι και ανίκανοι να υπηρετήσουν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε η ταινία του Βασίλη Μάρου «Η Ελλάδα του Ελευθέριου Βενιζέλου» και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με 72 αρχειακές φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Την εκδήλωση διάνθισαν με χορούς και τραγούδια της Κρήτης τα τμήματα της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Κρηταγενής Ζεύς».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  εκ μέρους του Δήμου Αμαρουσίου: ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπεύθυνη για τον συντονισμό της εκδήλωσης Ρένα Χαλιώτη και οι δημοτικοί σύμβουλοι  Νικόλαος Πέππας, Δημήτρης Καρλαύτης, Πέτρος Κόνιαρης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Κώστας Ρώτας και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Βλάχος.

Επίσης παρέστησαν: ο πρώην υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, ο πτέραρχος εν αποστρατεία Στυλιανός Πετρουλάκης,  ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Γεώργιος Μαριδάκης, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων Μανώλης Πατεράκης, ο πρόεδρος Κρητών Λυκόβρυσης – Πεύκης Γεώργιος Καρχιλάκης, ο πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ηρακλείου Παντελής Αγριμάκης, ο πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Γαλατσίου Βασίλης Χαρισάκης, ο πρόεδρος της Εστίας Κρητών Νέας Σμύρνης κ. Περαντωνάκης, ο πρόεδρος Κρητών Πεντέλης Δημήτρης Τσαγκαράκης, ο πρόεδρος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος» Γιάννης Νίτσιος, καθώς και πρόεδροι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet