Επιστήμη & Τεχνολογία

Η νηστεία κάνει καλό στην υγεία

Η διατροφή της σαρακοστιανής νηστείας αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή καθώς «κρύβει» πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Σχετικές πληροφορίες δίνει η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Καλύβια Αττικής, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Η νηστεία της Σαρακοστής που ολοκληρώνεται τη Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και σωματικά για το Πάσχα. Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μας είναι πολλά και συνοψίζονται στα εξής:

Αποτοξίνωση του οργανισμού και εξομάλυνση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία θα επιβαρυνθούν αρκετά τις μέρες του Πάσχα από την υψηλή κατανάλωση ζωικών τροφίμων και λιπαρών. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αντιοξειδωτικών από τη μεγάλη ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ζυμαρικών και ξηρών καρπών.

Βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας χάρη στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών.

Μείωση σωματικού βάρους, που όλοι επιθυμούν για τις γιορτινές μέρες του Πάσχα, μιας και ο αποκλεισμός των ζωικών τροφίμων συνεπάγεται τη μειωμένη πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων.

Ωστόσο, επειδή η νηστεία της Σαρακοστής διαρκεί αρκετές μέρες καλό είναι να έχουμε υπόψιν μας κάποιες χρήσιμες συμβουλές προκειμένου και την τελευταία εβδομάδα να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, συστήνονται τα εξής:

Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Είναι βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Ιδανική επιλογή αποτελούν τρόφιμα όπως δημητριακά/ζυμαρικά ολικής άλεσης, κριθάρι, πλιγούρι, βρώμη, καστανό ρύζι, όσπρια.

Επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και συντελούν στη διατήρηση του μυικού ιστού. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί. Σημαντικός είναι και ο συνδυασμός τροφών, αφού ο συνδυασμός των αμινοξέων που περιέχουν προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. φακές με ρύζι).

Επαρκής πρόσληψη σιδήρου. Η πολυήμερη αποχή από το κρέας και τα πουλερικά, ενδέχεται να προκαλέσαν ελάττωση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα ευαίσθητα όπως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, με αποτέλεσματα να νιώθετε, όταν η νηστεία φτάνει στο τέλος της, συμπτώματα ατονίας και εξάντλησης. Ενισχύστε λοιπόν τη διατροφή σας με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο και σπανάκι και με όσπρια, όπως φακές και φασόλια. Λόγω του ότι ο σίδηρος φυτικής προελεύσεως απορροφάται δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό συνίσταται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών.

Πηγή: life2day/ www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet