Άλλοι 10 πνιγμένοι πρόσφυγες στον υγρό τάφο του Αιγαίου
Κοινωνία

Άλλοι 10 πνιγμένοι πρόσφυγες στον υγρό τάφο του Αιγαίου

Δεν έχουν τέλος οι τραγωδίες με πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο.

Δέκα άνθρωποι πνίγηκαν, μεταξύ αυτών μικρά παιδιά, σε διαφορετικά περιστατικά ανοικτά της Σάμου, της Μυτιλήνης και του Αγαθονησίου, όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ολονύκτια επιχείρηση διάσωσης στη Λέσβο.Υγρός

Νωρίς την Τετάρτη πλωτά μέσα του Λιμενικού και σκάφος της Frontex διέσωσαν 40 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Μυτιλήνης. Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή ήταν εξαιρετικά αντίξοες.

Δύο μικρά παιδιά, όμως, εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκαν στον Μόλυβο, όπου ανέμενε ασθενοφόρο. Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το ένα παιδί, ωστόσο, ένα 7χρονο αγοράκι κατέληξε.

Σε άλλο ένα περιστατικό, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου, οι λιμενικοί κατάφεραν να διασώσουν 51 ανθρώπους, ωστόσο, και εκεί έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά και ένας άνδρας.

Οι σοροί μίας γυναίκας και δύο παιδιών βρέθηκαν ανοιχτά του Αγαθονησίου, ενώ ναυάγιο σημειώθηκε και στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σε εξέλιξη από νωρίς το απόγευμα και νέα επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσια περιοχή βόρεια της Μυτιλήνης, όπου και εκεί οι καιρικές συνθήκες (ιδίως οι άνεμοι) είναι δυσμενείς. Το σκάφος ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους άλλα δύο παιδιά και ένας άνδρας. Τουλάχιστον 240 άτομα έχουν διασωθεί. Στην επιχείρηση συμμετέχουν ελικόπτερο Super Puma, δύο πλωτά του Λιμενικού και σκάφος της Frontex.

Σημειώνεται ότι πάνω από 3.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο Λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, από το πλοίο «Αριάδνη», αποβιβάστηκαν 1.439 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και στη Χίο, ενώ από το πλοίο «Τέρα Τζετ» αποβιβάστηκαν 1.734 άτομα , που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη. Συνολικά και από τα δύο πλοία αποβιβάστηκαν 3.173 πρόσφυγες.

Δήλωση του Θ. Δρίτσα

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εξέφρασε τη βαθειά οδύνη για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια σε κάθε κατεύθυνση, ώστε αυτά τα συμβάντα να μην συνεχιστούν» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Ο αξιοθαύμαστος, διαρκής αγώνας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για διάσωση προσφύγων στη θάλασσα τείνει δυστυχώς τον τελευταίο καιρό να εξελιχθεί σε διαρκή και αγωνιώδη επιχείρηση ανεύρεσης και περισυλλογής πνιγμένων προσφύγων, σημείωσε ο υπουργός. «Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το υπουργείο δεν θέλουμε και δεν πρέπει να εθιστούμε σε τέτοια ΄νέα καθήκοντα΄» σημείωσε.

Τόνισε ότι ευρωπαϊκή προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η ασφαλής επανεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Η ασφαλής δίοδος, οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου στην Ε.Ε., οι άδειες για οικογενειακή επανένωση, για σπουδές και περίθαλψη, είναι θεσμικές λύσεις, που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους πολύ σοβαρά. Όπως επίσης, η ειρήνη και η δημοκρατία στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Όσο η Ευρώπη θα καλλιεργεί τους εθνικούς εγωισμούς, οι διακινητές θα κάνουν τεράστιους τζίρους και η ζωή των προσφύγων θα γίνεται αναλώσιμη, ως… παράπλευρη απώλεια σε έναν ακήρυχτο κερδοφόρο πόλεμο. Πιο ορθολογικό, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο ανθρώπινο είναι να διαχειριζόμαστε την ασφάλεια των ανθρώπων, παρά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτός είναι και ο ασφαλής και δημοκρατικός τρόπος για να υπερασπιστούμε τη συνοχή και το μέλλον των δικών μας κοινωνιών. Ας το καταλάβουμε όλοι, η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνάει από παντού. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από δεξαμενές αλληλεγγύης και φυσικά η εξάρθρωση όλων των κυκλωμάτων σε όλες τις χώρες, όπου κερδοσκοπούν εγκληματικά σε βάρος του ανθρώπινου πόνου» πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet