Η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται πως συρρίκνωσε πυρηνικές κεφαλές
Κόσμος

Η Βόρειος Κορέα ισχυρίζεται πως συρρίκνωσε πυρηνικές κεφαλές

Το βορεικορεατικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει να κατασκευάσει μικρού μεγέθους πυρηνικές κεφαλές -που θα μπορούν να τοποθετούνται σε πυραύλους- αναπτύσσοντας έτσι την επιχειρησιακή δυνατότητα του οπλοστασίου της.

Τον ισχυρισμό, που στο παρελθόν είχαν «αφήσει να αιωρείται» βορεικορεατικά ΜΜΕ, τον έκανε αυτή τη φορά ο ίδιος ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, έχοντας ήδη ανεβάσει τους ρητορικούς τόνους με φόντο τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-Σεούλ στη Νότιο Κορέα.

Ο Κιμ έχει καλέσει το στρατό του να προετοιμαστεί να προβεί σε «προληπτικές επιθέσεις» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θα κρατήσουν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, περίπου έναν μήνα. Η Βόρειος Κορέα χαρακτηρίζει πάγια «πρόβες εισβολής» τις ασκήσεις.

Η φετινή της αντίδραση ωστόσο είχε έρθει σε υψηλότερους τόνους, με φόντο το τεταμένο κλίμα στην κορεατική χερσόνησο και τις πρόσφατες βαρύτερες κυρώσεις του ΟΗΕ: Ο Κιμ είχε «διατάξει να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή τα πυρηνικά», απειλώντας με «φλόγες και στάχτη».

Οι νέες αναφορές του ηγέτη της Βορείου Κορέας για τις μικρού μεγέθους πυρηνικές κεφαλές ήταν οι πρώτη του άμεση αναφορά στον ισχυρισμό που είχε κάνει συχνά στα κρατικά μέσα, ότι η χώρα είχε καταφέρει να κάνει σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε βαλλιστικό πύραυλο, ισχυρισμός ο οποίος έχει αμφισβητηθεί ευρέως.

Οι νέες σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ επιβλήθηκαν μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Κιμ ισχυρίστηκε ότι πυροδότησε μια βόμβα υδρογόνου. Και αυτός ο ισχυρισμός του αμφισβητήθηκε από πολλούς ειδικούς καθώς και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, βάσει της μικρής εμβέλειας της έκρηξης.

Πηγή: in.gr/ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet