Σουδάν: Καταδίκη σε θάνατο για 27χρονη, επειδή είναι χριστιανή
Κόσμος

Σουδάν: Καταδίκη σε θάνατο για 27χρονη, επειδή είναι χριστιανή

Νεαρή Σουδανή που καταδικάστηκε σε θάνατο δι΄ απαγχονισμού έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι στις φυλακές όπου κρατείται. Η ποινή αυτή της επιβλήθηκε επειδή ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, σύμφωνα με πληροφορίες Δυτικού διπλωμάτη αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ισάγκ και το μωρό της φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους.

Στις 15 Μαΐου 2014 η 27χρονη Σουδανή καταδικάστηκε σε θάνατο δι΄ απαγχονισμού βάσει του μουσουλμανικού νόμου, της σαρία, που ισχύει στο Σουδάν από το 1983, και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος στους μουσουλμάνους. Το δικαστήριο του Σουδάν έκρινε ότι ο γάμος της γυναίκας αυτής με έναν χριστιανό είναι άκυρος και η ίδια ένοχη για «αποστασία» και μοιχεία και καταδικάστηκε σε εκατό βουρδουλιές και θάνατο.

«Σας δώσαμε τρεις ημέρες περιθώριο για να απαρνηθείτε τα θρησκεία σας, αλλά επιμείνατε να μην επιστρέψετε στο ισλάμ. Σας καταδικάζω στην ποινή του θανάτου δι’ απαγχονισμού», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της δίκης ο δικαστής Αμπάς Μοχάμεντ αλ Χαλίφα απευθυνόμενος στη γυναίκα με το επώνυμο του πατέρα της που είναι μουσουλμάνους.

Η Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ίσαγκ, κατά το χριστιανικό όνομα της γυναίκας, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία» επειδή παντρεύτηκε έναν χριστιανό.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, έπειτα από μια μακρά παρέμβαση ενός μουσουλμάνου ιερωμένου που προσπάθησε να μεταπείσει τη Μαριάμ, η ίδια είπε στον δικαστή: «είμαι χριστιανή».

Η Μαριάμ Γιαχία Ιμπραήμ Ισάγκ αρνήθηκε τις κατηγορίες και υπερασπιζόμενη τον ευατό της είπε ότι η μητέρα της ήταν χριστιανή από την Αιθιοπία και ο πατέρας της μουσουλμάνος, αλλά από τα έξι χρόνια της ανατράφηκε ως χριστιανή επειδή ο πατέρας εγκατέλειψε το σπίτι.

Περίπου 50 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου κατά της ποινής. «Όχι στην εκτέλεση της Μαριάμ», «Τα θρησκευτικά δικαιώματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν. Ένας από τους διαδηλωτές κάλεσε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους που υποστήριζαν τη Μαριάμ, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποιώντας καθιστικές διαμαρτυρίες έως ότου αφεθεί ελεύθερη η γυναίκα.

Από την άλλη υπήρχαν και κάποιοι ισλαμιστές συγκεντρωμένοι οι οποίοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο θεός είναι μεγάλος).

Περίπου εκατό άνθρωποι είχαν πάει στο δικαστήριο για να ακούσουν την απόφαση, μεταξύ αυτών και δυτικοί διπλωμάτες.

Η καταδίκη της προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν 700.000 υπογραφές που στηρίζουν την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή της.

Παρά την καλή κατάσταση της υγείας της μητέρας και του νεογνού, δυτικός διπλωμάτης που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του τόνισε ότι «το να γεννάς μέσα στις φυλακές, σίγουρα δεν είναι το καλύτερο μέρος τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους».

Ο χριστιανός σύζυγος της κρατουμένης δεν σχολίασε την εξέλιξη. Η Ιμπραήμ κρατείται στη γυναικεία φυλακή του Ομντουρμάν με το πρωτότοκο παιδί της, ένα αγοράκι είκοσι μηνών. Σύμφωνα με τον Μανάρ Ιντρις της Διεθνούς Αμνηστίας, οι συνθήκες στις φυλακές όπου κρατείται η γυναίκα και τα παιδιά της δεν είναι τόσο κακές, αλλά εκφράζονται ανησυχίες επειδή οι κρατούμενες φέρουν αλυσίδες στα πόδια. Η ίδια η Ιμπραήμ, μάλιστα, είχε παραπονεθεί στους δικηγόρους της ότι οι αλυσίδες την πονάνε και δυσχεραίνουν την κίνηση.

Η βρετανική κυβέρνηση κατήγγειλε τις καταδίκες και τις ποινές ως βάρβαρες, ενώ ανησυχία για την εξέλιξη εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet