“Διπλές” προτάσεις για τα σκληρά μέτρα ενόψει του δημοψηφίσματος
Πολιτική

“Διπλές” προτάσεις για τα σκληρά μέτρα ενόψει του δημοψηφίσματος

Την νέα πρόταση, που συνοδευόταν από επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, παρουσιάζει το Μαξίμου, διαψεύδοντας τα περί πλήρους αποδοχής των προτάσεων των θεσμών. Η νέα πρόταση ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί  βιώσιμο  το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. 

»Η νέα πρόταση της Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί  βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

»Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης:

  • Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
  • Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
  • Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
  • Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

»Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ είχε αποκαλύψει επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την οποία γίνονται δεκτές όλες οι προϋποθέσεις που θέτουν οι πιστωτές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Σπίγκελ, με τη δισέλιδη επιστολή γίνονται δεκτοί όλοι οι όροι που είχαν θέσει ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ στην Ελλάδα και ήταν πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο.

Η εν λόγω επιστολή εστάλη σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τον Σπίγκελ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας εντός των προσεχών ημερών.

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνει πως η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ, με εξαίρεση το καθεστώς των νησιών, ενώ στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ζητά οι αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και το ΕΚΑΣ να καταργηθεί σταδιακά.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί αυτήν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015. Όπως θα παρατηρήσετε οι τροποποιήσεις μας είναι ολοκληρωμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Από την πλευρά του, Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφερε πριν από λίγο ότι η επιστολή που απέστειλε προς του θεσμούς ο πρωθυπουργός περιέχει στοιχεία που θα είναι δύσκολο να γίνουν δεκτά από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πιο σκληρός, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε δεν υπάρχει “καμιά βάση για σοβαρή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή”.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet