«Παρέλαση» δυτικών ηγετών στα Σκόπια ενόψει δημοψηφίσματος
Πολιτική

«Παρέλαση» δυτικών ηγετών στα Σκόπια ενόψει δημοψηφίσματος

Εκστρατεία στήριξης του Ζόραν Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν ξεκινήσει Ευρωπαίοι ηγέτες. Στη χώρα βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Αυστριακού Καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς αλλά και της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επισκεφτεί την ΠΓΔΜ το Σάββατο και θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της χώρας.

Οι διεθνείς πιέσεις Αμερικανών κι Ευρωπαίων για τη σύναψη της συμφωνίας των Πρεσπών έχουν, όπως φαίνεται, δώσει τη θέση τους στην πίεση για στήριξη της συμφωνίας στο εσωτερικό των Σκοπίων. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να διαβαστεί και η χθεσινή παρέμβαση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που δήλωσε ότι εάν η ΠΓΔΜ απορρίψει την συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου ή στη Βουλή, μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμα 25 χρόνια έως ότου να υπάρξει νέα ευκαιρία για επίλυση του ονοματολογικού. Επισήμανε, επίσης, πως οι Σκοπιανοί που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερη συμφωνία στο μέλλον ξεχνούν ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, την Ευρώπη και στο NATO μπορεί να αλλάξει, επηρεάζοντας αρνητικά την προοπτική νέων διαπραγματεύσεων.

«Εάν δεν εγκριθεί, δεν διαβλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα[…] Χρειάστηκαν 25 χρόνια για να πετύχουμε αυτήν τη λύση και ενδέχεται απαιτηθούν άλλα 25» εάν απορριφθεί, είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βαλκανικό πρακτορείο Balkan Insight.

Υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών πάντως δηλώνει ότι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα το 40,9% ερωτηθέντων, σε νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην πΓΔΜ, για το τηλεοπτικό κανάλι Telma. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 8,6% των πολιτών απάντησε ότι θα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας τους από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το 6,3% δήλωσαν αναποφάσιστοι και το 2% αρνήθηκαν να απαντήσουν. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στο δημοψήφισμα, σε ποσοστό 57,8%, ενώ το 28,8% απάντησαν αρνητικά. Το 11,2% δήλωσαν αναποφάσιστοι και το 2,2% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Οι εξελίξεις στα Σκόπια με το επικείμενο δημοψήφισμα αναμένεται να απασχολήσουν και τη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον Γάλλο ομόλογό του, Jean-Yves Le Drian, που επισκέπτεται την Αθήνα. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα. Όπως τόνιζαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εξάλλου χαρακτηριστικό παράδειγμα επίλυσης ενός από τα χρονίζοντα ζητήματα στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από επίπονες αλλά ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Με πολιτικό θάρρος και ειλικρίνεια, αποφεύγοντας τα παίγνια μηδενικού αθροίσματος, η Συμφωνία των Πρεσπών απέδειξε ότι ο δρόμος της διπλωματίας αποφέρει καρπούς».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet