Τσίπρας: Να γίνουμε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση
Πολιτική

Τσίπρας: Να γίνουμε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση

Τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή μας, τόνισε μεταξύ άλλων, διαμηνύοντας στα μέλη της κυβέρνησης ότι «κανενός η καρέκλα δεν γράφει το όνομά του». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνουμε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση» υπογράμμισε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «τομή μέσα στη συνέχεια», σημειώνοντας ότι τα νέα μέλη του Υπουργικού σηματοδοτούν την «τομή», ενώ τα παλαιά μέλη «σηματοδοτούν τη συνέχεια».

Καλωσορίζοντας όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, νέα και παλαιά, είπε για τους τελευταίους ότι «ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν». «Αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια. Και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου, αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη» τόνισε.

«Βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή στα τελευταία μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Στην τελική ευθεία για να βγούμε επιτέλους στο ξέφωτο μετά από μια πορεία δύσκολη και επίπονη. Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει» υπογράμμισε.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Και πετύχαμε πολλά. Όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τη σκληρή επιτροπεία, καταφέραμε να δημιουργήσουμε όρους προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων» ανέφερε, σε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Συνεχίζοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα» και «από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο, στην περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη».

Παράλληλα, διεμήνυσε στα μέλη της κυβέρνησης ότι «η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της» και «τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού».

Επίσης, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι «επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία». «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%. Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρέπει «να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος, τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «χωρίς υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις», ώστε «αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

«Πρόκειται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι το δικαιούμαστε. Και νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε λίγες μέρες. Να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη» συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για «ένα καθαρό σχέδιο, έναν καθαρό οδικό χάρτη, που πρέπει να υπηρετήσουμε», εκτιμώντας ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και να δημιουργηθεί ένας καθαρός διάδρομος δεκαετίας, να ανακτήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών και να κινητοποιηθεί το αναξιοποίητο δυναμικό της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δημιουργεί, για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας -υπό τον Αλέκο Φλαμπουράρη– το οποίο θα αναλάβει την «στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη συναίνεση για το ΕΣΡ ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις άδειες».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανεκτή από το παλιό και χρεοκοπημένο σύστημα εξουσίας. Ο πόλεμος που δεχτήκαμε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα θα είναι ανελέητος. Η μάχη για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου αποτέλεσε και αποτελεί ένα επεισόδιο αυτού του διαρκούς πολέμου. Δεν θα υποχωρήσουμε» είπε, προσθέτοντας:

«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει διαγωνισμός, κανείς, ελπίζω, δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες».

Παράλληλα, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη Ν.Δ., κατηγορώντας την ότι με τη στάση της στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ «παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών».

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου. Η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή» ανέφερε.

Με ανάρτηση στο Διαδίκτυο σχολίασε , την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της τελευταίας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος.

Μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, ο κ. Κουμουτσάκος σχολίασε:

«Επιβεβαιώθηκε σήμερα. Με αυτήν την Κυβέρνηση τίποτα δεν άλλαξε. Τίποτα δεν θα αλλάξει.

»Η Κυβέρνηση της ανακύκλωσης των ίδιων αναξιόπιστων πολιτικών δεν μπορεί να κάνει κανένα νέο ξεκίνημα. Για τους ανέργους και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει διαφορά εάν τους κοροϊδεύει ο κ. Κατρούγκαλος ή η τέως διευθύντρια του γραφείου του, που τώρα έγινε υπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είναι αμετάκλητα αποκομμένος από την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Και όμως, αμετανόητος, επιμένει στις πολιτικές του, που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση και απόγνωση την κοινωνία.

Κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιβιώσει πολιτικά. Δημιουργεί υπουργεία για τους κολλητούς φίλους του. Χρήζει υπουργούς ανθρώπους που έχουν υποστηρίξει την ύπαρξη παράλληλου νομίσματος. Διατηρεί αμετανόητους κρατιστές, που δήθεν θα υπέβαλαν την παραίτησή τους λόγω των αποκρατικοποιήσεων.

»Όλοι μαζί δεν μπορούν να δώσουν την παραμικρή λύση στα σοβαρά προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Το Ποτάμι, διά του εκπροσώπου του Δημήτρη Τσιόδρα, σχολίασε:

«Xιλιοειπωμένα κλισέ, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, κυνισμός. Ο κ. Τσίπρας δεν είχε ποτέ καλή σχέση με την αλήθεια. Μιλάει για προτεραιότητα στην ανάπτυξη, τη στιγμή που ο Εμίρης του Κατάρ, ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους που θέλουν να φέρουν χρήματα στη χώρα χαρακτηρίζει “ανέκδοτο” τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνει τα περί χτυπήματος της διαπλοκής την ίδια μέρα που αποκαλύπτονται οι νέες “περιπέτειες” του κολλητού του Νίκου Παππά για δουλειές στη Βενεζουέλα. Ακόμη και τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα βάσανα των πολιτών, ο κ.Τσίπρας τα βλέπει ως χώρο “για την κατοχύρωση πολιτικής ηγεμονίας”. Με άλλα λόγια, ως μέσον για να μένει εκείνος και οι υπουργοί του στην εξουσία. Όσο για τις “επιτυχίες” που απαρίθμησε, τις βιώνουν όσοι πίστεψαν στα ψέματά του».

Η Ένωση Κεντρώων ανέφερε:

«Εάν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, γιατί καθυστερήσαμε τόσο πολύ να το αντιληφθούμε; Η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση των ιδιωτικοποιήσεων, οι αλόγιστες δαπάνες του δημοσίου, η έλλειψη του  σθένους για προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων προς καταπολέμηση της ανεργίας, όλα αυτά τώρα τα αντελήφθησαν κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ;

»Οι μεγάλες φωνές του κ. Τσίπρα για τη μείωση του χρέους και την είσοδο των ομολόγων σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης συναντούν μια Ευρώπη δύσπιστη και καχύποπτη, γιατί περνάμε τις μεταρρυθμίσεις μόνο στη Βουλή, στη δε πράξη αδρανούμε, ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απειλούν την Ευρώπη ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας θα δραπετεύσουμε. 

»Νομίζουμε στην Ένωση Κεντρώων ότι οι ξένοι κρατούν τον κ. Τσίπρα επειδή τα υπογράφει όλα και τα περνάει όλα  στη Βουλή. Αμέσως όμως μετά, τούτου προσδιοριζομένου με την είσοδο του 2017, θα τον πετάξουν έξω από την εξουσία, γιατί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων απαιτεί συνειδητά φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και όχι κυβέρνηση νεο-αριστερών που βλέπουν την Ευρώπη ως αγγαρεία».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet