Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι – Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα
Κοινωνία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Σαρωνίδα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι – Πώς εξελίσσονται τα πύρινα μέτωπα

Με αγωνία για τη φορά των ανέμων και ελπίδα για περισσότερα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας, ώστε να περιοριστούν οι πυρκαγιές που κατακαίνε την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία και την Κορινθία, δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες πυροσβέστες, εθελοντές, δήμοι και κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάζονται.

Οι συνέπειες από τις φωτιές ως τώρα είναι καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και ζώα και φυσικά εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες απώλειες.

Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα 17/7 -μετά από μία εβδομάδα παρατεταμένου καύσωνα- εκδηλώθηκαν 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές, με τα μέτωπα σε Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι και Δερβενοχώρια να είναι τα σημαντικότερα.

Τη μάχη στα πύρινα μέτωπα δίνουν 544 πυροσβέστες με 198 οχήματα, ενώ στην κατάσβεση συνέδραμαν και 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.

Η κατάσταση στη Σαρωνίδα

Η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη στην περιοχή της Σαρωνίδας, όπου η φωτιά «έσπασε» σε τρία μέτωπα.

Για την ώρα, οι άνεμοι πνέουν νότιοι, σπρώχνοντας τις φλόγες προς το βουνό, σε αντίθετη κατεύθυνση από τα σπίτια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Καντούνη, που βρίσκεται επί τόπου για το iefimerida gr, τα μέτωπα στη Νοτιοανατολική Αττική είναι τα εξής:

  • Ένα στην περιοχή από Σαρωνίδα ως Λαγονήσι.
  • Ένα από το Πανόραμα ως τη Σαρωνίδα.
  • Ένα προς Ανάβυσσο.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία στη Σαρωνίδα, με τις φλόγες να είναι ορατές.

Πού διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων σε Λαγονήσι-Κερατέα

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα:

ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ:

  1. ΕΠΙ ΤΗΣ Λ. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟ
  2. ΕΠΙ ΤΗΣ Λ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟ
  3. ΕΠΙ ΤΗΣ Λ. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΛΑΓΟΝΗΣΙ
  4. ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΑΠΟ ΚΕΡΑΤΕΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟ (ΓΕΦΥΡΑΚΙ – ΘΕΣΗ ΤΟΓΑΝΙ), ΡΕΥΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟ

Κ. Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Πρώτο μας μέλημα η ανθρώπινη ζωή

Από τις Βρυξέλλες, όπου δίνει το «παρών» για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του για τις φωτιές τόνισε πως προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή, ενώ σημείωσε πως οι αποζημιώσεις στους πληγέντες θα δοθούν τάχιστα.

Η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μας να υπακούουν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Το πρώτο μας μέλημα, πάντα, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις οι οποίες διατάσσονται από την Πολιτική Προστασία να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι έπαθαν ζημιές από τις πυρκαγιές αυτές ότι ο κρατικός μηχανισμός αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας αυτοί να αποζημιωθούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Σήμερα ήταν η πρώτη ουσιαστικά δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Φωτιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, είναι κι αυτό ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης την οποία βιώνουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση. Το στοίχημά μας είναι πώς θα μπορούμε να τις περιορίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έτσι ώστε οι ζημιές που θα υποστούμε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες»

Πυρκαγιές – Β. Κικίλιας: Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι – Δύσκολη μέρα και η Τρίτη

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Δευτέρας, επέστησε την προσοχή και για την Τρίτη σε σχέση με τις φωτιές που καίνε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ σημείωσε πως έγιναν δύο αυτόφωρες συλλήψεις για τη φωτιά στο Καπαρέλλι.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πρόκειται για δύο ημεδαπούς που έκαναν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι, ενώ ανέφερε πως γίνονται ανακριτικές εργασίες και για τις υπόλοιπες πυρκαγιές.

Το βασικό πρόβλημα οι άνεμοι – «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση»

Μεγάλο ζήτημα στον αγώνα απέναντι στις πυρκαγιές είναι οι άνεμοι, που αγγίζουν μέχρι και τα 7 μποφόρ, δημιουργώντας σοβαρές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης, από κοινού με τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω του καύσωνα, που έχουν δημιουργήσει συνθήκες ξηρασίας.

Όπως τόνισε στο iefimerida.gr o πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, «η πρώτη μέρα που μπαίνει το μελτέμι είναι και η ισχυρότερη. Καλύτερες συνθήκες αναμένουμε από αύριο το απόγευμα και από Τετάρτη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να συμβάλει με κάθε μέσο που έχει ώστε να περιορίσει τα ενεργά μέτωπα».

Έρχεται νέος καύσωνας, ισχυρότερος από τον προηγούμενο

Σύμφωνα με τον κ. Καντερέ, αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο είναι το νέο κύμα καύσωνα που έρχεται τις επόμενες ημέρες, το οποίο θα είναι ισχυρότερο σε σχέση με την προηγούμενη θερμή εισβολή που έφερε ο «Κλέων», ενώ θα εγκατασταθεί για μεγαλύτερο διάστημα. «O επερχόμενος καύσωνας θα είναι πιο ισχυρός και μεγαλύτερης διάρκειας. Από Πέμπτη έως και Δευτέρα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, αφού δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς» σημειώνει ο κ. Καντερές.

Τη νέα «θερμή εισβολή» που θα «σαρώσει» τη χώρα από την Πέμπτη (20/7), με ένα νέο ισχυρό κύμα καύσωνα, ανεβάζοντας τον υδράργυρο μέχρι και τους 44°C προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Η εκτίμηση της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αναφέροντας και αυτή πως το θερμόμετρο κατά τόπους θα δείξει μέχρι και 44 βαθμούς στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet