Γιάννης Μυλωνάκης: Από τα δύσκολα στα… δυσκολότερα
Πρόσωπα

Γιάννης Μυλωνάκης: Από τα δύσκολα στα… δυσκολότερα

«Α, αυτός είναι ο Μυλωνάκης. Τουλάχιστον είναι νέος, πάλι καλά που βγήκε αυτός δήμαρχος». Η παραπάνω φράση δεν είναι υποθετική. Όπως δεν είναι υποθετικό το γεγονός ότι το όνομα του εκλεγμένου δημάρχου Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη βρίσκεται ψηλά στις αναζητήσεις στις σχετικές μηχανές του διαδικτύου, καθώς πολλοί -και όχι μόνο από τη συγκεκριμένη πόλη- προσπαθούν να μάθουν ποιος είναι ο «πρωτοεμφανιζόμενος» 46χρονος που έθεσε εκτός εκλογικής μάχης έναν νυν κι έναν τέως δήμαρχο.

Αν και ένα μεγάλο κομμάτι της Αγίας Παρασκευής απείχε συνειδητά από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία, εκτοξεύοντας τα ποσοστά αποχής σε σχεδόν 50% στον πρώτο και σε περίπου 60% στον δεύτερο γύρο, οι πολίτες που ψήφισαν επέλεξαν να αλλάξουν τα πράγματα στην πόλη τους και να δοκιμάσουν το «νέο» που εκπροσώπησαν οι Αλλάζουμε.

Πώς φθάσαμε όμως να παρακολουθούμε τον Γ. Μυλωνάκη την Κυριακή 15 Οκτωβρίου να κάνει δηλώσεις ως εκλεγμένος δήμαρχος στην Αγία Παρασκευή; Η πορεία του μέχρι εδώ έχει το ενδιαφέρον της.

10 Νοεμβρίου του 2016: Από εδώ ξεκινά ουσιαστική η πορεία που οδηγεί στο δημαρχιακό μέγαρο της Λ. Μεσογείων. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γιάννης Μυλωνάκης ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη «Συμμαχία Ευθύνης» του πρώην δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου. Λίγα 24ωρα μετά δηλώνει στο «Ε» ότι προσδοκά  με την ανεξαρτητοποίησή του να συμβάλλει στην έναρξη ενός διαλόγου «για το ποια ακριβώς πόλη θέλουμε και ποιος είναι ο αποτελεσματικός τρόπος διοίκησης για να την αποκτήσουμε».

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018: 101 πολίτες της Αγίας Παρασκευής, με πρωτεργάτες τους τότε ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους  Γιάννη Μυλωνάκη, Γιάννη ΛογοθέτηΜαρία Ρεμπούτσικα και Ελισάβετ Πετσατώδη ανακοινώνουν την ίδρυση της Ομάδας Ενεργών Πολιτών Αλλάζουμε. Στο… πίσω μέρος του μυαλού όλων ήταν ότι ο δρόμος για τη μετατροπή του σχήματος σε παράταξη που θα διεκδικήσει τον Δήμο δεν θα αργούσε.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018: Ανακοινώνεται ότι η γενική συνέλευση των Αλλάζουμε αποφάσισε να συμμετάσχει ως συνδυασμός στις εκλογές του Μαΐου του 2019, με υποψήφιο δήμαρχο τον Γ. Μυλωνάκη. «Μέσα από όσα μας είπαν οι  συμπολίτες μας, επιβεβαιώσαμε  ότι η Αγία Παρασκευή θέλει την Αλλαγή. Θέλει το καινούργιο. Θέλει προοπτική για ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής. Έχουμε χρέος και ευθύνη να κάνουμε πράξη το μήνυμά μας. Να σταθούμε απέναντι από το παλιό. Να γίνουμε η Αλλαγή που ζητάμε για την Αγία Παρασκευή» δήλωνε τότε ο επικεφαλής του συνδυασμού.

Κυριακή 26 Μαΐου 2019: Ο δημοτικός συνδυασμός Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή λαμβάνει 3.738 ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών και με ποσοστό 14,81% αναδεικνύεται τέταρτη δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκλέγοντας 5 δημοτικούς συμβούλους. Από την επόμενη μέρα στο μυαλό του Γ. Μυλωνάκη αρχίζει να σχηματοποιείται η ιδέα ότι ο στόχος να κάνει την ανατροπή είναι εφικτός. Τον Μάρτιο του 2018 δοκίμασε τις αντοχές της πολιτικής αυτονομίας του, αλλά τον Μάιο του 2019 ήταν πλέον σίγουρος ότι ο πολίτης της Αγίας Παρασκευής αναζητούσε εναλλακτική επιλογή απέναντι στους καθιερωμένους τοπικούς παράγοντες Βασίλη Ζορμπά (δύο θητείες δήμαρχος) και Γιάννη Σταθόπουλο (μία θητεία δήμαρχος).

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023: Η προσπάθεια 5,5 χρόνων αποδίδει καρπούς. Με συστηματική δουλειά, με άμεσες επαφές με τους δημότες, με προγραμματικό λόγο και θέσεις, με την αποφυγή τοξικών «τοπικιστικών» συγκρούσεων, η ομάδα των Αλλάζουμε καταγράφει πρωτιά την πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ολοκληρώνει την ανατροπή τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και ο Γιάννης Μυλωνάκης αναδεικνύεται δήμαρχος στην Αγία Παρασκευή. Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια των Β. Ζορμπά και Γ. Σταθόπουλου να επιβεβαιώσουν την ισχύ τους σε δημοτικό επίπεδο, οι τελικοί κριτές, οι δημότες, αποφάσισαν διαφορετικά.

Και τώρα; Τώρα αρχίζουν τα δυσκολότερα για τον… καθ’ όλα νέο δήμαρχο. Ο ίδιος έχει ανεβάσει ψηλά των πήχη των προσδοκιών των πολιτών της Αγίας Παρασκευής και τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί και να τον περάσει. Η πρώτη κίνησή του, το ξημέρωμα της επομένης της νίκης του, να επισκεφθεί τους εργαζόμενους της πόλης δείχνει ότι συνεχίζει με την ίδια ορμή. Αν συνεχίσει έτσι και φυσικά εάν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα του Δήμου, μάλλον θα στείλει στην πολιτική σύνταξη πολλούς από τους σημερινούς αντιπάλους του. Αν όχι, θα είναι ένας ακόμη δήμαρχος που θα τον… αλλάξουν οι Αγιοπαρασκευιώτες, οι οποίοι, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, δεν δείχνουν… έλεος: αλλάζουν δήμαρχο με τη… μία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet