Οι αυξήσεις στην ενέργεια «καίνε» τους δημοτικούς προϋπολογισμούς
Ενυπόγραφα

Οι αυξήσεις στην ενέργεια «καίνε» τους δημοτικούς προϋπολογισμούς

Η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές της ενέργειας, ως άμεση επίπτωση του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, δεν έχει «ξετινάξει» μόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και εκείνους των Δήμων της χώρας. Οι επιβαρύνσεις, πέρα από τον ηλεκτροφωτισμό και τα καύσιμα, πλήττουν και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών.

Ως εκ τούτου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ζητεί από τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών να μεριμνήσουν για την ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων, προκειμένου το επιπλέον κόστος να μην περάσει στους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τις μεγάλες ανατιμήσεις.

Θα εισακουστεί ή, όπως έγινε και με την πανδημία, η όποια οικονομική ενίσχυση προς τους Δήμους θα απέχει… έτη φωτός από τις πραγματικές ανάγκες τους;  

***

Έργα υπερτοπικού χαρακτήρα που προγραμματίζονται στον Βόρειο και Βορειοανατολικό Τομέα της Αττικής παρουσίασαν πρόσφατα ο Σύνδεσμος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Πόλεων (ΣΒΑΠ) και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Ανάμεσα στα προγραμματισμένα έργα, αλλά και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, στη… βόρεια γειτονιά είναι η επέκταση της Λ. Κύμης, το νέο Mall στα όρια Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης, η μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, η γέφυρα της Βαρυμπόμπης και τα διόδια και η επαναλειτουργία των λατομείων της Πεντέλης. Έργα και επενδύσεις που έχουν προκαλέσει πολύωρες συζητήσεις και αρκετές εντάσεις εντός κι εκτός Δημοτικών Συμβουλίων, ενώ έχουν θέσει σε… συναγερμό φορείς ενεργών πολιτών.

Ουδείς είναι αντίθετος σε παρεμβάσεις που αναπτύσσουν και βελτιώνουν τις υποδομές σε κάποια περιοχή, αλλά μήπως θα έπρεπε το Κεντρικό Κράτος να έχει στενότερη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν προγραμματίζει κάποια οραματικά έργα; Όχι τίποτε άλλο, αλλά ίσως αν υιοθετούσε αυτή τη στάση να κέρδιζε, εκτός από τις τοπικές κοινωνίες, και πολύτιμο χρόνο, από αυτόν που πιθανότατα να χάσει εξαιτίας των προσφυγών που αναμένεται να πέσουν «βροχή» για κάποια εκ των προγραμματιζόμενων έργων.   

***

Με 18,4 εκατ. ευρώ ενισχύει τους Δήμους όλης της χώρας και τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προετοιμαστούν ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου (κι ενώ ήδη ξέσπασαν οι πρώτες φωτιές του 2022). Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι φέτος τα συγκεκριμένα χρήματα δίνονται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, προκειμένου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι Σύνδεσμοι, να κάνουν εγκαίρως τα… κουμάντα τους.

Αφήνοντας στην άκρη το γεγονός ότι ίσως θα πρέπει οι πολιτικοί μας να πάψουν να επαίρονται για τα αυτονόητα, να εκφράσουμε την ευχή να υπάρξει όντως άμεση και αποτελεσματική αντιπυρική προετοιμασία. Γιατί στη φάση που βρίσκεται η χώρα -και μετά το κάζο της χιονο-εισβολής του χειμώνα- το μόνο που δεν της λείπει είναι να ζήσει γεγονότα αντίστοιχα με εκείνα του τραυματικού περσινού καλοκαιριού…  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet