Ο… Καζαμίας του 2024 για τους 7 νέους δημάρχους στον Βόρειο Τομέα Αθηνών
Φωτογραφία: freepik.com
Ενυπόγραφα

Ο… Καζαμίας του 2024 για τους 7 νέους δημάρχους στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

Το 2023 μετρά ελάχιστες μέρες για να εγκαταλείψει το προσκήνιο και μπροστά μας άρχισε ήδη να αχνοφαίνεται η νέα χρονιά. Το 2024 αποτελεί και την απαρχή της νέας δημοτικής περιόδου, η οποία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών φέρνει στο «πηδάλιο» 7 καινούργια πρόσωπα, που θα κληθούν να αναμετρηθούν με τις προσδοκίες που δημιούργησαν στους συνδημότες τους.

Ας δούμε, λοιπόν, την αφετηρία, τις προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι δήμαρχοι της περιοχής…

Από την πρώτη στιγμή στα βαθιά ο Γιάννης Μυλωνάκης

Στην Αγία Παρασκευή ο Γιάννης Μυλωνάκης ξεκινά τη θητεία του έχοντας μπροστά του βουνό προβλημάτων που αφήνει πίσω της η απερχόμενη διοίκηση του Βασίλη Ζορμπά. Από τα υπό εκκρεμότητα μεγάλα έργα στην πόλη, με σημαντικότερα αυτά του ανολοκλήρωτου για χρόνια κολυμβητηρίου και του νέου δημαρχείου, έως τα ανοιχτά προβλήματα της καθημερινότητας, που αποκαλύπτουν τα μεγάλα κενά στη δομή λειτουργίας του ίδιου του Δήμου, η δουλειά που έχει η νέα διοίκηση μόνο εύκολη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Την ίδια στιγμή ο νέος δήμαρχος γνωρίζει ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες, δεν θα του παραχωρήσουν ούτε μία ημέρα περίοδο χάριτος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ζητημάτων που ο ίδιος ανέδειξε με ένταση κατά την προεκλογική περίοδο. Για παράδειγμα στα πεδία της καθαριότητας και του δημοτικού φωτισμού θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και αποτελεσματικά από την πρώτη μέρα της θητείας του…

Τα στοιχήματα του Γιάννη Πισιμίση

Στα Βριλήσσια ο Γιάννης Πισιμίσης θα δώσει τις δικές του εξετάσεις σε έναν Δήμο με υψηλές απαιτήσεις από πλευράς των δημοτών. Οι τελευταίοι θα αναμένουν να δουν άμεσα τις αλλαγές για τις οποίες δεσμεύθηκε ο νέος δήμαρχος σε επίπεδο καθαριότητας, αστικών υποδομών, σχολικής στέγης και αθλητικών χώρων. Επίσης θα περιμένουν να δουν σε εύλογο χρονικό διάστημα δημοτικούς αστυνομικούς στους δρόμους, καθώς και τα λεωφορεία να περνούν από τις στάσεις της δημοτικής συγκοινωνίας. Με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες κινήσεις του κ. Πισιμίση σε ό,τι αφορά τη διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου, αλλά και την κοινωνική πολιτική, η οποία κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Τέλος, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να λάβει ο νέος δήμαρχος και για την προετοιμασία του Δήμου για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων του χειμώνα, ο οποίος… βγάζει δόντια στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Οι πολίτες τον έβγαλαν ψηλά τον Βασίλη Ξυπολυτά και θα απαιτήσουν πολλά

Οι κάτοικοι σε Κηφισιά, Νέας Ερυθραία και Εκάλη περιμένουν τα πρώτα δείγματα διοίκησης του Βασίλη Ξυπολυτά, προκειμένου να αξιολογήσουν την ορθότητα της απόφασής τους να του αναθέσουν -και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή- τη διοίκηση του Δήμου τους. Η σύγχρονη διακυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση κρίσιμων νομικών προσώπων, η αποκατάσταση του γοήτρου του συγκεκριμένου προαστίου, αλλά και η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων στις τρεις δημοτικές ενότητες, που παρουσιάζουν αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις για τον νέο δήμαρχο. Από κοντά, η υψηλή παραβατικότητα -ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες-, αλλά και τα προβλήματα στη νυχτερινή ζωή σε κάποιες περιοχές του Δήμου θα δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της νέας δημοτικής αρχής.

Ο Μάριος Ψυχάλης ποντάρει στην εξωστρέφεια

Πλούσια ατζέντα δεσμεύσεων συνοδεύει την αρχή της θητείας του Μάριου Ψυχάλη στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Καθαριότητα, αύξηση της ανακύκλωσης, βελτίωση οδοφωτισμού και πεζοδρομίων, προστασία φυσικού περιβάλλοντος είναι μερικοί από τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα ο νέος δήμαρχος. Την ίδια στιγμή ο κ. Ψυχάλης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, σε θέματα εξωστρέφειας και διαδημοτικών συνεργασιών, ενώ ποντάρει και στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου λειτουργικού μοντέλου στον Δήμο. Βέβαια, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν βαθιές τομές στην υφιστάμενη οργανωτική δομή ενός δημοτικού μηχανισμού που μόνο ευελιξία δεν είχε να επιδείξει μέχρι σήμερα. Τέλος, μένει να αποδειχθεί εάν η νέα διοίκηση θα καταφέρει να αναβαθμίσει το επίπεδο διαβούλευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο υπέστη πολλαπλά πλήγματα κατά την παρούσα δημοτική περίοδο.

Ο Παναγιώτης Μανούρης καλείται να αλλάξει πολλά

Στη Νέα Ιωνία ο Παναγιώτης Μανούρης θα πρέπει, από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποδείξει στην πράξη ότι όντως μπορεί να επαναφέρει την κανονικότητα στο κύριο όργανο διαβούλευσης της πόλης, το οποίο ταλαιπωρήθηκε τα μάλα κατά την υφιστάμενη δημοτική περίοδο. Από εκεί και πέρα, η τραγική κατάσταση των σχολικών υποδομών, η διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων, αλλά και η απόκτηση άλλων -όπως η περιπετειώδης ιδιοκτησία του οικοπέδου της ΕΡΙΟΤΕΚ-, η βελτίωση της καθαριότητας, η μεγάλη ανάγκη για υποδομές προσβασιμότητας και αθλητισμού, αλλά και οι αναπλάσεις πλατειών και πάρκων είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις στις οποίες θα κληθεί να απαντήσει αποτελεσματικά η νέα δημοτική αρχή. Εξάλλου, ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει τη Νέα Ιωνία μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη…

Η Πολιτική Προστασία πρώτη πρόκληση για τη Νατάσσα Κοσμοπούλου

Η Νατάσσα Κοσμοπούλου, έστω και υπό την αίρεση της εκδίκασης των ενστάσεων κατά του εκλογικού αποτελέσματος, θα αναλάβει τα ηνία του Δήμου Πεντέλης από την 1η Ιανουαρίου 2024. Έτσι, ακόμη και αν οδηγηθούμε σε νέες κάλπες, τουλάχιστον στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους η ευθύνη της διοίκησης θα βρίσκεται στα χέρια της. Και μιλάμε για μια περίοδο όπου συνήθως εκδηλώνονται με ιδιαίτερη ένταση τα χειμερινά καιρικά φαινόμενα και μάλιστα σε έναν κατεξοχήν ορεινό Δήμο. Άρα, η προετοιμασία από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, τομέας στον οποίο είχε διατελέσει αντιδήμαρχος, δεχόμενη σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά κατά τη διάρκεια πρόσφατης κακοκαιρίας, αποτελεί το πρώτο στοίχημα για την ίδια. Από εκεί και πέρα, εφόσον επιβεβαιωθεί και δικαστικά η εκλογή της, οφείλει να προχωρήσει σε ριζικές παρεμβάσεις στην καθαριότητα, στις πεζοδρομήσεις, στον φωτισμό και σε αρκετούς ακόμη τομείς, όπου η ίδια θεωρεί ότι υπήρξε εγκατάλειψη από πλευράς της νυν διοίκησης. Επίσης, μένει να διαφανεί εάν η κ. Κοσμοπούλου θα συνεχίσει τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η νυν δήμαρχος Δέσποινα Κεχαγιά, οι οποίες υπόσχονται να φέρουν αρκετές «πράσινες» επενδύσεις στον Δήμο ή θα υιοθετήσει κάποιο νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο Χαράλαμπος Μπονάτσος θα αναμετρηθεί με την κανονικότητα

Η επαναφορά στην κανονικότητα του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού είναι η πρώτη και βασική δέσμευση του Χαράλαμπου Μπονάτσου προς τους συνδημότες του, για την οποία και θα πρέπει να ξεκινήσει να δουλεύει από… χθες. Κανονικότητα που ωστόσο «διαβάζεται» διαφορετικά στις περιοχές της Φιλοθέης και του Ψυχικού και διαφορετικά σε εκείνην του Νέου Ψυχικού. Όμως, πέρα από τις όποιες διαφοροποιήσεις, οι ανάγκες και οι ανησυχίες των δημοτών είναι κοινές στους τομείς της καθαριότητας, του δημοτικού φωτισμού, των πεζοδρομίων, του κυκλοφοριακού, της παραβατικότητας… Κι εκεί ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τις απαντήσεις. Όπως, επίσης, θα πρέπει να βρει τρόπους να αυξήσει την απορροφητικότητα κονδυλίων από πλευράς Δήμου, καθώς -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- επί διοικήσεως του νυν δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη οι επιδόσεις στον συγκεκριμένο τομέα ήταν απογοητευτικές. Τέλος, ο κ. Μπονάτσος θα κληθεί να υπερασπιστεί τη συμμετοχικότητα, την οποία έκανε «σημαία» προεκλογικώς, συνθέτοντας μια διοικητική ομάδα που θα αλληλο-ενημερώνεται και θα συνεννοείται μεταξύ της.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet