Και πάλι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση ερήμην των πολιτών-δημοτών;
Ενυπόγραφα

Και πάλι αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση ερήμην των πολιτών-δημοτών;

Στο αμέσως επόμενο διάστημα και πάντως πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης η εισήγηση της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για να επεξεργαστεί τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, γνωστότερο ως «Καλλικράτη». Οι αλλαγές θα εστιάζονται κυρίως στα οικονομικά των ΟΤΑ, αλλά και στο θέμα των τοπικών εκλογών, όπου η κυβερνητική πρόθεση είναι να εισαχθεί η απλή αναλογική, αλλά και «πλαφόν» στη θητεία των αιρετών. Όσο για το χωροταξικό, οι παρεμβάσεις που εξετάζονται θα έχουν οριακό χαρακτήρα, εξαντλούμενες σε άκρως προβληματικές καταστάσεις.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και επικεφαλής του εγχειρήματος των αλλαγών στον χώρο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κώστας Πουλάκης, δήλωσε πρόσφατα σχετικά με το θέμα ότι «δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές με πολεμική διάθεση, αλλά επιδιώκουμε να προχωρήσουμε μαζί με τους αιρετούς. Από τη στάση, όμως, που και η ίδια η Αυτοδιοίκηση θα τηρήσει, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το δικό της κύρος στα μάτια των πολιτών».

Τι υποστηρίζουν οι αιρετοί από την πλευρά τους; Το κυρίαρχο θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, δεν φαίνεται να… ενθουσιάζεται από τις φημολογούμενες αλλαγές στο σύστημα με το οποίο γίνονται οι τοπικές εκλογές, ενώ ζητεί από όλους «σοβαρότητα» προκειμένου να προχωρήσουν οι «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» που έχει ανάγκη ο αυτοδιοικητικός χώρος. Μάλιστα, φέρεται αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση σε ό,τι αφορά στο όλο θέμα, με τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, να δηλώνει: «Για την Αυτοδιοίκηση ο Σεπτέμβριος είναι μήνας μελέτης των κειμένων και των προθέσεων του υπουργείου για τις αλλαγές, ο Οκτώβριος μήνας αποφάσεων και ο Νοέμβριος -οπότε και θα γίνει το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ και αναμένεται να κατατεθεί η τελική εισήγηση της επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών- μήνας δράσης ή αντίδρασης, αναλόγως του αποτελέσματος της διαβούλευσης που γίνεται»…

Ζητούμενο η πολιτική βούληση προκειμένου να μην αποφασιστούν εκ νέου αλλαγές 
στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας μακριά από την πραγματική βούληση του ελληνικού λαού.

Από τις παραπάνω δηλώσεις δύο πράγματα μπορούν να θεωρηθούν ως δεδομένα: το πρώτο είναι ότι από το 2017 θα μιλάμε για ένα νέο τοπίο στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και το δεύτερο ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών είναι κάτι που… σηκώνει πολλή συζήτηση.

Α, και ένα τρίτο που «ξεχάσαμε»: στην όλη διαδικασία ο πολίτης-δημότης, αυτός που θα υποστεί τις συνέπειες των όποιων αλλαγών αποφασιστούν, βρίσκεται -για πολλοστή φορά- στο περιθώριο. Φαίνεται ότι ο ίδιος λαός που μπορούσε και είχε την ωριμότητα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 -υπενθυμίζουμε το… απλό ερώτημα είχε τεθεί, εάν, δηλαδή, «θα γίνει ή όχι αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους)»– δεν μπορεί να εκφράσει την άποψή του, έστω στο πλαίσιο μιας δημόσιας διαβούλευσης, για το τι είδους Αυτοδιοίκηση θα ήθελε!

Επειδή πολλές φορές η κυβέρνηση έχει επικαλεστεί τον σεβασμό της απέναντι στη λαϊκή βούληση και η ΚΕΔΕ έχει επίσης υποστηρίξει πολλές φορές ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ο κοντινότερος θεσμός στον πολίτη, μήπως θα πρέπει οι δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να δώσουν λίγο περισσότερο χρόνο στην όλη διαδικασία προκειμένου να καταγραφεί το τι θέλει πραγματικά αυτός ο πολίτης από τους αυτοδιοικητικούς του;

Τα εργαλεία υπάρχουν (τοπικά δημοψηφίσματα, δημόσια διαβούλευση), άρα το μόνο που φαίνεται να αναζητείται είναι η πολιτική βούληση. Θα ανευρεθεί, άραγε;

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet