Λ. Μαγιάκης: Εντείνεται η υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Γνώμες

Λ. Μαγιάκης: Εντείνεται η υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση(Τ.Α.) και για μετά το 2018 θεσμοθέτησε ο νόμος 4472/19-5-2017 με το άρθρο 80Α, που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (παρατίθεται στο τέλος).

Με τον προηγούμενο μνημονιακό  Ν. 3986/2011 υπήρξε ανώτατο πλαφόν όσον αφορά στο συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων προς την Τ.Α. σε 5,2 δισ. ευρώ, που ουσιαστικά έμπαινε ένας «κόφτης» στα χρήματα που προβλέπονταν να δίδονται στην αυτοδιοίκηση από τον «Καλλικράτη». Στον νέο νόμο προβλέπεται το πλαφόν σε 3,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή μείωση κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Γράφει ο Λευτέρης Μαγιάκης*

Παγιώνεται λοιπόν η σημερινή αντιδραστική αδιέξοδη κατάσταση στην Τ.Α. (62% μειώσεις των πόρων), αφού και το 2016 δόθηκαν  3,23 δισ. ευρώ. Επιπλέον μπαίνει «ταφόπλακα» στις ήδη παρακρατηθείσες κρατικές επιχορηγήσεις προς την Τ.Α. των τελευταίων επτά μνημονιακών ετών της τάξης 13 δισ. ευρώ, αφού πια απαγορεύεται να δοθούν  και με  τον νόμο.

Αυτό θα συμβεί παρά την αύξηση των άμεσων φόρων από 21,8 δισ. ευρώ το 2016 σε 24,9 δισ. ευρώ το 2021 και την αύξηση των έμμεσων φόρων από 25,6 δισ. ευρώ σε 29,5 δισ. ευρώ .Η Αυτοδιοίκηση δεν παίρνει κανένα ποσοστό από αυτές τις αυξήσεις, παρόλο ότι εισπράττονται φόροι στο όνομά της (ποσοστά από ΦΠΑ, ποσοστό Φυσικών και Νομικών προσώπων κ.λπ.).

Οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μειώνονται κατά 25% μέχρι το 2021, σε σχέση με το 2015, περιοριζόμενες μόνο σε 896 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα χρόνια η Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί έστω και ελάχιστα στην καθημερινότητα, ούτε να κάνει κανένα έργο, πλην αυτών που θα χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και που δεν αντιστοιχούν πάντα στις ανάγκες των δημοτών.

Ανοιχτή βεβαίως παραμένει και η επιλογή των ΣΔΙΤ που στην ουσία οι δημότες χρηματοδοτούν και με το παραπάνω τους μεγαλοεργολάβους για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομών στις πόλεις τους.

Για αμοιβές προσωπικού  το 2017  προβλέπεται να δοθούν  2.248 εκατ. ευρώ και για το 2021 το ποσό των 2.301 εκατ. ευρώ. Παρατηρούμε μία στασιμότητα. Συγκεκριμένα για τα έτη 2018 και 2019 προβλέπονται αντίστοιχα 2.161  και 2075 αποχωρήσεις εργαζομένων και καμία πρόσληψη. Άρα, το πάγιο αίτημα  για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες «θάβεται» από την κυβέρνηση και τους δανειστές. Θα έχουμε βέβαια επέκταση προσλήψεων ορισμένου χρόνου με ανταποδοτικά και ωφελούμενους.

Για τα πάσης φύσεως ανταποδοτικά προβλέπεται ραγδαία αύξησή τους. Αυτό σημαίνει ότι απόφαση της κυβέρνησης και των δανειστών είναι από την μια πλευρά η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων από φόρους που εισπράττονται για λογαριασμό της Αυτοδιοίκησης και από την άλλη, η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών για να ολοκληρωθεί έτσι η  μετατροπή  των οργανισμών της Αυτοδιοίκησης  σε ανταποδοτικούς φορομπηχτικούς, φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, που ξεκίνησε ακόμα και πριν τη μνημονιακή περίοδο.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν είναι ανάγκη να παραθέσουμε και άλλους αριθμούς για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι φανερό ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολα συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά  και την Αυτοδιοίκηση, που οδηγείται σε νεοφιλελεύθερα μονοπάτια και την απώλεια του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της.

Είναι επίσης σαφές ότι οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονται από το υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για την αντικατάσταση του «Καλλικράτη» θα περιορίζονται αναγκαστικά από τα παραπάνω περιοριστικά πλαίσια, όπως εξ άλλου, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Αποδεικνύεται έτσι από τα πράγματα ότι χωρίς διαγραφή του χρέους ή έστω του μεγαλύτερου μέρους του η πορεία της χώρας θα είναι στάσιμη και ο λαός καταδικασμένος σε μόνιμη λιτότητα.

Η Αυτοδιοίκηση έχει καθήκον ν’ αντισταθεί  σε αυτές τις πολιτικές με όσα μέσα διαθέτει.

Η συγκρότηση ενός αυτοδιοικητικού μετώπου σε αντιμνημονιακή, ριζοσπαστική κατεύθυνση, από όλες τις αντιμνημονιακές, δημοκρατικές, πατριωτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, για τη υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, αποτελεί σήμερα τη μοναδική διέξοδο.

Νόμος 4472/19-5-2017 (4ο Μνημόνιο)

Άρθρο 80Α Τροποποίηση του άρθρου 38 του ν. 3986/2011

Τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 ως εξής: «Το συνολικό ποσό που μεταβιβάζεται κατ’ έτος, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό στους Δήμους και τις Περιφέρειες δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία δισεκατομμύρια τετρακόσια εκατομμύρια (3.400.000.000) ευρώ.». Η ανωτέρω διάταξη ισχύει από την 1.1.2018.

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Τ.Α ΜΕ ΤΟ 4Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ

* Δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, επικεφαλής παράταξης Ενότητα Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet