Θρίλερ με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και “πάγωμα” του “παράλληλου προγράμματος”
Πολιτική

Θρίλερ με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ και “πάγωμα” του “παράλληλου προγράμματος”

Μίνι θρίλερ εξελίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης προκειμένου να δοθεί στην Αθήνα η υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Οι δανειστές ενέκριναν «προσωρινά» την υποδόση, αφού πρώτα ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «παράλληλο πρόγραμμα», για το οποίο είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση.

Όπως μετέδωσε αργότερα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της Υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για το 1 δισ. ευρώ να ληφθεί από το Δ.Σ. του ΕMS το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί της Δευτέρας.

Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου αποφασίστηκε να σταματήσει η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με το «παράλληλο πρόγραμμα» στην αρμόδια επιτροπή. Παράλληλα ελήφθη η απόφαση ότι το νομοθέτημα δεν θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2016, για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Από πηγές της κυβέρνησης, αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση,  αναφέρεται ότι η απόφαση για την απόσυρση ελήφθη, καθώς η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή σημειώθηκε ένταση με αποτέλεσμα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να αποχωρήσουν. Τα κόμματα κατήγγειλαν ρουσφετολογικές διατάξεις, όπως και ελλιπή προετοιμασία του.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αριθμεί 350 σελίδες και περιλαμβάνει πλήθος άρθρων οκτώ διαφορετικών υπουργείων, δεν είχε κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο δηλώνει ότι το ύψος των σχετικών δαπανών δεν προσδιορίστηκε από τα καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργεία και επίσης δεν υπάρχει η έκθεση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία συνοδεύει τα νομοσχέδια.

«Τρόικα εσωτερικού»

Απαντώντας το Μαξίμου είχε τονίσει: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χωρίς προσχήματα διεκδικούν τον ρόλο της ‘τρόικας εσωτερικού’ και πως αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε άλλο πέρα από μνημόνια και μέτρα λιτότητας».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet