“Κόλλησε” στα χιόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης
Κοινωνία

“Κόλλησε” στα χιόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 ήταν περιορισμένης διάρκειας, όπως εξάλλου και όλες οι συνεδριάσεις της νέας δημοτικής περιόδου. Ο κύριος λόγος είναι ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας έχει επιλέξει να μην μπαίνει σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και να κοινοποιεί τις θέσεις της μέσω ανακοινώσεων στον Τύπο.

Ωστόσο, μία από αυτές τις ανακοινώσεις (Συμπολιτεία: «Ο μηχανισμός αντιμετώπισης χιονόπτωσης βούλιαξε σε 10cm») στάθηκε αφορμή ώστε η προαναφερόμενη συνεδρίαση να κρατήσει λίγο περισσότερο από τα συνηθισμένα. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, η πρόεδρος του Σώματος Ευαγγελία Μπουσίου έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Πεντέλης Ιωάννη Ζούνη, για μία ανακοίνωση.

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας καταδίκασαν την ανακοίνωση της Συμπολιτείας

Ιωάννης ΖούνηςΟ κ. Ι. Ζούνης προχώρησε σε καταδίκη της ανακοίνωσης της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας σχετικά με το επίπεδο αντίδρασης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στις πρόσφατες χιονοπτώσεις, προχωρώντας εν συνεχεία σε σύντομη περιγραφή των δράσεων της Πολιτικής Προστασίας κατά την περίοδο των χιονοπτώσεων, την οποία χαρακτήρισε πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ό,τι συνέβη με γειτονικούς Δήμους.

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Πεντέλης θεώρησε ως «απαξιωτική” για τους κόπους όσων συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πρόσφατων χιονοπτώσεων στην Πεντέλη την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Συμπολιτεία, ενώ ανταπαντώντας στην αναφορά της τελευταίας σε «μηχανισμό Στεργίου» είπε ότι «στην Πολιτική Προστασία δεν υπάρχει μηχανισμός Στεργίου, αλλά κουλτούρα Στεργίου». Κατέληξε δε ότι τους εθελοντές και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας τους ενδιαφέρουν οι πολίτες και όχι οι «Κασάνδρες», ενώ έδωσε συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των πρόσφατων καιρικών φαινομένων.

Το θέμα έδειχνε να κλείνει εκεί, ιδιαίτερα μετά την παρέμβαση της κ. Νατάσσας Κοσμοπούλου, εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, η οποία είπε ότι η παράταξη θα απαντήσει με τον τρόπο που έχει επιλέξει να απαντά, αμέσως μετά την κατάθεση στο προεδρείο της ανακοίνωσης του κ. Ι. Ζούνη.

Ωστόσο, μεσολάβησαν οι παρεμβάσεις κι άλλων δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας που… συντήρησαν το θέμα.

Ειδικότερα:

Π. Μούστρης, Ι. Ζώης, Δ. Μιχελάκης, Δ. Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Παναγιώτης Μούστρης μίλησε για «κατάπτυστο δημοσίευμα», ο κ. Δημήτρης Μιχαλέλης επεσήμανε την προσπάθεια που κατέβαλαν οι εθελοντές, «υπερβάλλοντας εαυτούς», πρότεινε ψήφισμα του Δ.Σ. που να ευχαριστεί τους εθελοντές, τους αιρετούς και τους εργαζόμενους για την επέμβασή τους στις πρόσφατες χιονοπτώσεις, ενώ εξήρε και τη συμπαράσταση από πλευράς Περιφέρειας ο κ. Ιωάννης Ζώης τόνισε ότι «η ανακοίνωση μας προσβάλλει όλους», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν άλλα θέματα για πολιτική αντιπαράθεση και όχι αυτό της Πολιτικής Προστασίας», ενώ ο κ. Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι διαπίστωσε προσωπικώς ο ίδιος ότι η κατάσταση που επικρατούσε στον Δήμο κατά τις χιονοπτώσεις ήταν εξαιρετική, ειδικά συγκρινόμενη με αυτή των γειτονικών Δήμων.

Μετά τις παραπάνω παρεμβάσεις, έλαβε εκ νέου τον λόγο η κ. Ν. Κοσμοπούλου, η οποία, αφού ζήτησε να αποσυρθεί η έκφραση «κατάπτυστο δημοσίευμα», που είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Π. Μούστρης, συμπλήρωσε ότι «όλοι εδώ ζούμε και βλέπουμε τι γίνεται και μπορούμε να έχουμε τη δική μας άποψη για τα γεγονότα».

Ένα ψήφισμα, μα ποιο ψήφισμα;

Κάπου εκεί μπήκε και το θέμα του ψηφίσματος ευχαριστίας προς τους συμμετέχοντες στην αντιμετώπιση του χιονιά (η πρόταση του κ. Δ. Μιχελάκη είχε ήδη λάβει την υποστήριξη κι άλλων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας). Η πρόεδρος ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει το κατεπείγον του θέματος, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της μειοψηφίας.

Δ. Στεργίου - Μ. Γραφάκος - Ν. Κοσμοπούλου

Ο επικεφαλής της Συμπολιτείας, Μανώλης Γραφάκος (σ.σ. βρισκόταν προσωρινώς εκτός αίθουσας και μπήκε λίγο πριν την πρόταση περί ψηφίσματος) τόνισε ότι η παράταξή του δεν συμμετέχει σε παρόμοιες διαδικασίες, ιδιαίτερα με τον τρόπο που αυτές γίνονται, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Οι κ.κ. Αντώνης Φειδοπιάστης και Κώστας Τζουμάκας (Πεντέλη Εν Δράσει) είπαν ότι απέχουν από την ψηφοφορία για το κατεπείγον, ενώ ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς (Λαϊκή Συσπείρωση) το κατεψήφισε, υπενθυμίζοντας στην πρόεδρο ότι σε ανάλογες περιπτώσεις με την παράταξη που εκπροσωπεί έχει ακολουθήσει άλλες διαδικασίες.

Σπ. Κωνσταντάς - Κ. Τζουμάκας - Αντ. ΦειδοπιάστηςΗ κ. Ευ. Μπουσίου επέμεινε ότι το κατεπείγον είναι «εμφανές» και προχώρησε στην ψηφοφορία. Αμέσως μετά την ψήφισή του από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, άρχισε η συζήτηση για το τι είδους ψήφισμα είναι αυτό που έρχεται στο Σώμα (σ.σ. είναι αλήθεια ότι δεν είχε καταγραφεί, ούτε καν αναφερθεί κάποιο συγκεκριμένο κείμενο), με τον κ. Μ. Γραφάκο να ζητεί από την πρόεδρο να τους στείλει το κείμενο του ψηφίσματος και να το συζητήσουμε μετά.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο δήμαρχος, ο οποίος χαρακτήρισε «λυπηρό» να ζητεί η μείζων μειοψηφία λεπτομέρειες και κείμενα για να συμμετάσχει σε ένα ψήφισμα ευχαριστήριο για τη δουλειά που έκαναν οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές κατά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει αυτό να μην οφείλεται σε «ιδιοτέλεια», αλλά «σε άγνοια του σχετικού μηχανισμού». Ο αντίλογος ήρθε άμεσα από τον επικεφαλής της μείζονος, ο οποίος τόνισε ότι η παράταξή του έχει χειριστεί ως διοίκηση παρόμοιες καταστάσεις, άρα ξέρει πώς λειτουργεί ο μηχανισμός και γι΄ αυτό «ευχαρίστησε όσους έπρεπε και επίσης επεσήμανε τις ατέλειες όπου τις εντόπισε». Επέμεινε δε στην πρότασή του να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση ψηφίσματος από πλευράς διοίκησης για να υπάρξει τοποθέτηση πάνω σε αυτό.

Μεσολάβησαν λίγα ακόμη λεπτά… διαπραγματεύσεων και τελικώς, με νέα παρέμβασή του, ο κ. Μ. Γραφάκος είπε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει ένα κείμενο που θα ευχαριστεί τους εθελοντές, τους εργαζόμενους, την Περιφέρεια και τους αιρετούς για τη συμβολή τους στην Πολιτική Προστασία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «είναι η τελευταία φορά που αποδεχόμαστε αυτή τη διαδικασία. Την επομένη θα συμμετέχουμε μόνο εάν υπάρχει έγκαιρη ενημέρωσή μας για τα θέματα που έρχονται στο Σώμα».

Τελικώς, στην ψηφοφορία που ακολούθησε, το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας, ενώ η παράταξη Πεντέλη Εν Δράσει απείχε της διαδικασίας και η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet