Αβεβαιότητα, απογοήτευση και κριτική στα ξένα ΜΜΕ για το ελληνικό δημοψήφισμα
Κόσμος

Αβεβαιότητα, απογοήτευση και κριτική στα ξένα ΜΜΕ για το ελληνικό δημοψήφισμα

Έντονη παραμένει η αίσθηση του επείγοντος γύρω από την ελληνική κρίση στα διεθνή ΜΜΕ, με τίτλους στους οποίους εναλλάσσεται η αβεβαιότητα και η απογοήτευση, ενώ οι φωτογραφίες με ουρές καταθετών στα ΑΤΜ έχουν αντικαταστήσει τις συνήθεις σημαίες και τα αγάλματα. Το ενδιαφέρον στρέφεται ιδιαίτερα στις κινήσεις της ΕΚΤ την Κυριακή, η οποία καλούνταν να λάβει «μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της στη σύντομη Ιστορία της».

Ο βρετανικός Guardian, ανακεφαλαιώνοντας τα όσα συνέβησαν μέχρι το πρωί της Κυριακής σε κείμενο με τίτλο «ημέρα πεπρωμένου για την Ευρώπη», γράφει ότι «πέντε χρόνια εξοντωτικής λιτότητας πρόκειται όπου να ΄ναι να γίνουν πολύ χειρότερα». «Η πρόταση των πιστωτών θα έλυνε λίγα πράγματα, όμως θα είχε κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και θα έδινε χρόνο και στις δύο πλευρές να ηρεμήσουν και να ξαναχτίσουν εμπιστοσύνη -κάτι που το στοίχημα του Τσίπρα αναποδογύρισε».

«Το ερώτημα του δημοψηφίσματος δίνει ελάχιστες απαντήσεις» γράφει η εφημερίδα. Σε επεξηγηματικό κείμενό της, με τίτλο «επτά ημέρες αβεβαιότητας», η εφημερίδα παρουσιάζει τα πιθανά ενδεχόμενα για αυτήν την εβδομάδα, θεωρεί δύσκολη τη διατήρηση της στήριξης της ΕΚΤ μέχρι το τέλος, εκτιμά ότι δεν θα αποπληρωθεί το ΔΝΤ και πως το δημοψήφισμα θα αλλάξει ελάχιστα τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Το Spiegel, έχοντας ήδη προηγουμένως επιρρίψει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, διαπιστώνει σε άρθρο στην κορυφή της ιστοσελίδας του το μεσημέρι της Κυριακής: «Η στρατηγική της Μέρκελ για το ευρώ απέτυχε». Η στρατηγική της καγκελαρίου «έχει προκαλέσει αγανάκτηση και κυνισμό», υποστηρίζει ο αρθρογράφος, λέγοντας «επειδή τα πράγματα δεν αφορούν απλώς την οικονομική ανταγωνιστικότητα, η κρίση όχι μόνο συνεχίζεται αλλά οξύνεται».

«Η αποπληρωμή ή μη του ΔΝΤ την Τρίτη είναι δευτερεύουσα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα σημάδια [πολιτικής] κόπωσης που εμφανίζονται πλέον καθημερινά, όχι μόνο στο ελληνικό ζήτημα αλλά γενικά για την Ε.Ε.» γράφει, συμπεραίνοντας ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να αποτύχει και ο, κατά Economist, ΄διστακτικός ηγεμόνας΄ που λέγεται Γερμανία το αφήνει να συμβεί». Συνοπτικά, ο αρθρογράφος επιρρίπτει στην καγκελάριο μυωπική αντιμετώπιση διαχείρισης από οικονομική μόνο σκοπιά, αδιαφορώντας για την πολιτική διάσταση και τις επιπτώσεις στην απογοήτευση των Ευρωπαίων από την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία.

Η Sueddeutsche Zeitung, σε ανάλυσή της με τίτλο «δημοψήφισμα για μία ψευδαίσθηση», η εφημερίδα σημειώνει ότι οι πιστωτές έχουν ήδη αποσύρει την πρότασή τους.

«Τι είναι πιο δημοκρατικό από ένα δημοψήφισμα, θα πουν οι υποστηρικτές του Τσίπρα, και όντως το ερώτημα του εάν οι Έλληνες θα πληρώνουν με ευρώ ή θα γυρίσουν στη δραχμή είναι τόσο καθοριστικό που αξίζει να ερωτηθεί ο λαός» γράφει η εφημερίδα. «Όμως το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θέτει αυτή την ερώτηση, αλλά ο Τσίπρας θέλει να θέσει σε δημοψήφισμα τους όρους των πιστωτών, χωρίς να εξηγεί τους πολίτες ότι το ‘όχι΄ που προτείνει θα ισοδυναμούσε με αίτημα της χώρας να βγει από το ευρώ» τονίζει.

Από την πλευρά της, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «το προαναγγελθέν δημοψήφισμα δεν αποσκοπεί στο να φέρει δημοκρατία, αλλά να καλύψει την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης». Σε κείμενό της, με τίτλο «το δημοψήφισμα στα ΑΜΤ» και φωτογραφία ουρές για μετρητά στην Αθήνα, η εφημερίδα γράφει: «Δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς με τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, το αντίθετο -τα δημοψηφίσματα ξεκαθαρίζουν το τοπίο».

«Ο Τσίπρας όμως με αυτό δημοψήφισμα δεν σκοπεύει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά να καλύψει την αποτυχία του και να φορτώσει στους ώμους του ελληνικού λαού την ευθύνη για το λαϊκιστικό οικοδόμημα από τραπουλόχαρτα». «Το δημοψήφισμα ουσιαστικά έχει ήδη γίνει, στα ΑΤΜ» γράφει και καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση θα κινήσει κάθε προπαγανδιστικό μοχλό για να παρουσιαστεί ως θύμα νεοφιλελεύθερων, αντιδημοκρατικών δυνάμεων και έπεσε στο πεδίο της μάχης για τη δημοκρατία […] έναν ελληνικό ΄μύθο πισώπλατου μαχαιρώματος΄ που προετοιμάζει εδώ και εβδομάδες». Ο όρος «μύθος πισώπλατου μαχαιρώματος» αναφέρεται στη μεσοπολεμική γερμανική αντίληψη για την ευθύνη της ήττας στον πρώτο Παγκόσμιο.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, η Monde μεταφέρει τους αναγνώστες στην ταράτσα καφετέριας στο κέντρο της Αθήνας, όπου ο Φώτης, ο Ηλίας και ο Στέφανος συζητούν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Στο δημοσίευμα με τίτλο «Στην Αθήνα, κατάπληξη και ανησυχία για το ΄δημοψήφισμα που θα μας διχάσει΄», οι τρεις άνδρες φαίνεται ότι διαφωνούν πλήρως, όπως σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού. Στην τελευταία ερώτηση της Γαλλίδας δημοσιογράφου Ανίκ Κοζάν, εάν έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους, οι τρεις άνδρες δίνουν τρεις διαφορετικές απαντήσεις. Ο ένας τράβηξε 180 ευρώ από τα συνολικά 600 που παίρνει (διότι του είναι υπεραρκετά για μία εβδομάδα), ο δεύτερος τράβηξε όσα μπορούσε (600 ευρώ), ενώ ο τρίτος δεν μπήκε στον κόπο, καθώς στο ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή, «έχουμε όλοι καταστραφεί».

«Ελλάδα: Μπρα ντε φερ με την Ευρώπη» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Figaro, η οποία, όπως και ο βρετανικός Guardian, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ενημερώνουν τους αναγνώστες τους μέσω ζωντανής σύνδεσης. Μεταξύ των ποικίλλων πληροφοριών που καταφθάνουν και μεταδίδουν οι δύο ιστοσελίδες, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δημοψήφισμα του 2011. «Η ανακοίνωση εκείνου του σχεδίου είχε προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα και αναταραχή στην Ευρώπη», σχολιάζει η Figaro για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι οι ρόλοι σήμερα έχουν αντιστραφεί και πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εκείνος που κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «μεταφέρει στον ελληνικό λαό την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησής του να διαπραγματευθεί».

Ένα άρθρο γνώμης του ανταποκριτή της στις Βρυξέλλες Ζαν Κατρεμέρ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ελλάδα: Κριστίν Λαγκάρντ, ο κακός μπάτσος του ΔΝΤ» και επικεντρώνεται στον ρόλο του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της η γαλλική Liberation. Ο Γάλλος δημοσιογράφος παρουσιάζει την επικεφαλής του Ταμείου ως το νέο «πιο αντιδημοφιλές πρόσωπο στο ελληνικό πάνθεον», καθώς όπως εξηγεί η Γερμανίδα καγκελάριος και οι Γερμανοί εν γένει έχουν κάνει πολύ περισσότερα βήματα εμπρός απ΄ ό,τι η Λαγκάρντ. Αναφερόμενος στην αδιαλλαξία της πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ο Κατρεμέρ υπογραμμίζει ότι μπορεί η Λαγκάρντ να μη συνειδητοποιεί την παγίδα στην οποία κινδυνεύει να πέσει τόσο η ίδια όσο και η Ελλάδα και η ευρωζώνη, ωστόσο «δεν είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει».

H ιταλική Corriere della Sera λέει ότι «Ο Τσίπρας ζητά από τους Έλληνες ένα ΄όχι στην Ευρώπη΄»: «Ένα 48ωρο πριν από την πιθανότερη παρά ποτέ ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ, η Βουλή υπερψήφισε την πρόταση για δημοψήφισμα». Σε ξεχωριστό της κείμενο, η εφημερίδα παρουσιάζει τα ενδεχόμενα για την Ιταλία, καταλήγοντας ότι «θα υπάρξουν πιέσεις, αλλά δεν προβλέπονται καταιγίδες».

Η Stampa από την πλευρά της, σε ανάλυση με τίτλο «η ΄αυτοκτονία΄ του Τσίπρα», γράφει ότι «ίσως το Grexit να μην αναταράξει τις αγορές, αλλά το πολιτικό δηλητήριο για την αποτυχία να αποτραπεί μία λυπηρή ρήξη στην Ευρωζώνη θα μείνει για χρόνια στην πολιτική της Ευρώπης». «Αλλά θα ευθύνεται πρώτο αυτό το απεγνωσμένο στοίχημα του Τσίπρα» γράφει, και λέει: «Μία καλή ιδέα θα ήταν να γίνει ένα δημοψήφισμα για το πραγματικό ερώτημα: Στις εκλογές του Ιανουαρίου οι Έλληνες έδωσαν σχετική πλειοψηφία σε ένα κόμμα στο οποίο δεν υπάρχει πραγματικά συμφωνία για το πού πρέπει να πάει, μέσα στο ευρώ ή έξω».

Στις ουρές έξω από τις ελληνικές τράπεζες και στην κρίσιμη ερχόμενη εβδομάδα εάν η ΕΚΤ δεν παρέτεινε τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας αναφέρονται επίσης τόσο δημοσίευμα των βρετανικών Financial Times όσο και των New York Times, παρουσιάζοντας ως ένα από τα πιθανά σενάρια στην ΕΚΤ το μεγαλύτερο «κούρεμα» των ενεχύρων που δέχεται σε αντάλλαγμα για ρευστότητα.

Πηγή: in.gr/Βασίλης Ψυχογιός, Μάρω Βακαλοπούλου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet