Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι της Μοσούλης, φοβούνται για το χειρότερο
Κόσμος

Εγκλωβισμένοι οι κάτοικοι της Μοσούλης, φοβούνται για το χειρότερο

Με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας να παραδέχεται ότι η μάχη στη Μοσούλη κατά του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να κρατήσει μήνες, οι κάτοικοι της πόλης μένουν κρυμμένοι στα σπίτια τους και φοβούνται για το χειρότερο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της πόλης στην εφημερίδα The Guardian, οι τζιχαντιστές «πυροβολούν και σκοτώνουν όποιον επιχειρεί να εγκαταλείψει την πόλη».

«Όλοι μένουν στα σπίτια τους. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε» λέει ο 35χρονος Μοχάμεντ στην εφημερίδα The Guardian. Το Μοχάμεντ δεν είναι το πραγματικό όνομά του. Ο Μοχάμεντ είναι ένας σιίτης που κατάφερε να επιβιώσει, λέγοντας επί δύο χρόνια ότι είναι σουνίτης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι εκτιμά πως τα πλήγματα του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού στοχεύουν κυρίως το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο προσθέτει: «Το Νταές (Ισλαμικό Κράτος) μετακομίζει σε σπίτια πολιτών και αναμειγνύεται με τους πολίτες. Το Νταές έβαλε εκρηκτικά σε σπίτι δίπλα στο σπίτι του ξαδέλφου μου. Τον παρακάλεσα να φύγει και να έρθει με την οικογένειά του να μείνει μαζί μας, καθώς το σπίτι του θα μπορούσε να γίνει στόχος του συνασπισμού. Αρνήθηκε και μου είπε: “Ας γίνει ότι θέλει η μοίρα”».

Σημειώνει ότι οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πόλης θέλουν να δουν τις ιρακινές δυνάμεις και τους πεσμεργκά να διώχνουν τους τζιχαντιστές. «Έχουμε δει τόσους πολλούς αποκεφαλισμούς, τόσους ανθρώπους να τους πνίγουν μέσα σε κλουβιά, να τους πετούν από ψηλά κτίρια. Εγώ είδα να πετούν έναν άνθρωπο από κτήριο κοντά στο γραφείο του κυβερνήτη πριν από τρεις μήνες. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ για μια εβδομάδα» είπε.

Από την έναρξη της επιχείρησης αμερικανικά αεροσκάφη πετούν φυλλάδια στην πόλη, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν τη Μοσούλη. Ο 35χρονος Μοχάμεντ λέει ότι αυτό θα ήταν αδύνατον έτσι κι αλλιώς, καθώς ένα χαντάκι έχει δημιουργηθεί γύρω από πολλές περιοχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τζιχαντιστές εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες οποιονδήποτε επιχειρεί να φύγει από την πόλη.

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Μοσούλης ανησυχούν και για την επόμενη μέρα. Ο Φαουάζ Άλι μένει στην Τουρκία, αλλά έχει συγγενείς στη Μοσούλη. Δηλώνει στον Guardian: «Οι άνθρωποι φοβούνται τι θα γίνει μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης και ότι το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουν τον έλεγχο της πόλης σιίτες μαχητές και ο στρατός του Ιράκ που (ίσως) θέσει υπό κράτηση πολίτες, ακόμα και αν είναι αθώοι, κατηγορώντας τους ότι στηρίζουν την ISIS».

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προειδοποιεί ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο επικεφαλής της αποστολής του IOM στο Ιράκ, Τόμας Βάις, είπε, επίσης, πως αναμένει μια απότομη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έφθασαν στα περίχωρα της πόλης.

Ο Βάις δήλωσε πως ο Οργανισμός άρχισε να προμηθεύεται μάσκες αερίου λόγω του φόβου μιας επίθεσης με χημικά όπλα, αλλά μέχρι στιγμής έχει στην κατοχή του πολύ λίγες.

Η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης αναμένεται να κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

«Δεν θα είναι ένας πόλεμος αστραπή» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Είναι μια υπόθεση μακράς διαρκείας, πολλών εβδομάδων, ίσως μηνών» είπε, στη διάρκεια επίσκεψης στην έκθεση πολεμικού ναυτικού Euronaval στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι.

Σημειώνεται ότι Γαλλία και Ιράκ διοργανώνουν την Πέμπτη στο Παρίσι συνάντηση υπουργών με τη συμμετοχή περίπου 20 χωρών, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, οι χώρες του Κόλπου και ευρωπαϊκές χώρες.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς θα σταθεροποιηθούν η Μοσούλη και τα περίχωρά της αφότου το Ισλαμικό Κράτος χάσει το προπύργιό του στο Ιράκ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet