Δ. Κεχαγιά και Δ. Θωμαΐδου περνούν δύσκολα στις δημαρχιακές καρέκλες τους
Πρόσωπα

Δ. Κεχαγιά και Δ. Θωμαΐδου περνούν δύσκολα στις δημαρχιακές καρέκλες τους

Δύο γυναίκες ανέδειξε η κάλπη των περσινών αυτοδιοικητικών εκλογών σε θέση δημάρχων στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (σε συνολικά 12 Δήμους), αλλά και οι δύο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια, σχεδόν από την αρχή της θητείας τους.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την… αριθμητική, αφού τόσο η Δήμητρα Κεχαγιά, στον Δήμο Πεντέλης, όσο και η Δέσποινα Θωμαΐδου, στον Δήμο Νέας Ιωνίας, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, με αποτέλεσμα -ελέω του ιδιόρρυθμου εκλογικού νόμου- να μην διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών. Το δε «παζλ» δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, αφού μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε εκείνες τις συμμαχίες που θα μπορούσαν να τους διασφαλίσουν την απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που έχουν αποφασίσει.

Και επειδή στην πολιτική ο… ιπποτισμός έχει χαθεί προ καιρού, και οι δύο κυρίες δέχονται σκληρά και διαρκή «πυρά» από την πλευρά των λοιπών δημοτικών παρατάξεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα δοκιμάζουν τα όρια του πολιτικού πολιτισμού.

Πώς αντιδρούν οι δύο δήμαρχοι στις επιθέσεις που δέχονται; Προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη νέα αυτοδιοικητική χάρτα, προκειμένου να διασφαλίσει -όπως υποστήριξε- την κυβερνησιμότητα και να κρατούν το επίπεδο της αντιπαράθεσης όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Αποδίδει η τακτική τους; Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να έχει διάρκεια, αφού τα προβλήματα και στους δύο Δήμους μόνο λίγα δεν είναι και οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι γρήγορες, αποτελεσματικές και, κυρίως, άμεσα εφαρμόσιμες. Κάτι που χωρίς συναίνεση δύσκολα εξασφαλίζεται. Χώρια που όσο θα περνά ο καιρός, το αντιπολιτευτικό μέτωπο θα γίνεται όλο και πιο συμπαγές, ενώ οι επιθέσεις θα πραγματοποιούνται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το έργο των Δ. Κεχαγιά και Δ. Θωμαΐδου μόνο εύκολο δεν είναι. Μένει να φανεί αν και κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν στην ασφυκτική αντιπολιτευτική πίεση και ταυτόχρονα να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκαν, χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν μεγάλες «εκπτώσεις» και οδυνηρούς συμβιβασμούς…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet